Povišen i nizak hemoglobin u krvi – uzrok i prirodno lečenje

Hemoglobin je jedan od najvažnijih protina u ljudskom organizmu. Veoma je važno da vodimo računa da njegov nivo bude normalan jer ako je njegov nivo nizak ili povišen može da dođe do brojnih komplikacija.

Uloga hemoglobina

Hemoglobin je metaloproteinski molekul koji čini 35% ukupne težine svakog crvenog krvnog zrnca u ljudskom organizmu. Ima važnu funkciju prenosa kiseonika od pluća do ćelija tkiva organizma (kada je vezan za kiseonik, onda se naziva oksihemoglobin, pri čemu se kiseonik vezuje za deo gvožđa ili heme) i vraćanja ugljen dioksida iz ćelija tkiva (kada je vezan za ugljen dioksid, onda se naziva karbaminohemoglobin) nazad u pluća radi izdisanja. On, takođe, prenosi azot oksid kroz krv. Prisustvo gvožđa daje krvi njenu karakterističnu crvenu boju.

Normalan nivo hemoglobina

Sadržaj hemoglobina u krvi se razlikuje u zavisnosti od starosti. Važan je pokazatelj ukupnog zdravlja krvotoka. U nastavku sledi pregled normalnih nivoa hemoglobina kod ljudi, u skladu sa starosnom dobi. Nivo je meren gramima po decilitru (g/dl), a normalne vrednosti za nivo hemoglobina u krvi izgledaju ovako:

novorođenčad17 – 22g/dl
bebe stare 1 nedelju15 – 20g/dl
bebe stare 1 mesec11 – 15g/dl
deca11 – 13g/dl
muškarci13,8 – 17,2g/dl
žene12,1 – 15,1g/dl
trudnice11 – 12g/dl
muškarci preko 50 godina starosti12,4 – 14,9g/dl
žene preko 50 godina starosti11,7 – 13,8g/dl

Visok hemoglobin u krvi

Visok nivo hemoglobina je simptomatičan za različita oboljenja. Može da bude indikator nasledne anomalije metabolizma, reakcija na životno okruženje ili neželjeno dejstvo nekog leka. Primarni uzročni faktori visokog nivoa hemoglobina su objašnjeni u ovom članku, kao i granične vrednosti koje pokazuju ekstremni nivo.

Kiseonik je neophodni primarni pokretač respiratornog procesa koji održava život. Komponenta crvenih krvnih zrnaca, hemoglobin, specijalizovani je protein koji prenosi kiseonik od pluća do svih ćelija organizma. Svaka vrednost iznad 17,2g/dl za muškarce i 15,1g/dl za žene, smatra se povišenim nivoom hemoglobina. Ovaj članak se bavi uzročnim faktorima koji stoje iza pojave povišenog nivoa hemoglobina u ljudskom organizmu. Prvo moramo da razumemo tačnu funkciju ovog proteina koji sadrži gvožđe.

Uzroci visokog nivoa hemoglobina

Kada je nivo hemoglobina veći od 17,2 g/dl, to se smatra visokom vrednošću koja ukazuje na moguću fiziološku anomaliju. U neke od primarnih simptoma koji ukazuju na povišen nivo hemoglobina spadaju usporena mentalna funkcija i plavičasta diskoloracija prstiju na rukama i nogama. U nastavku članka slede neki od mogućih uzroka.

Velika nadmorska visina

Primećeno je da ljudi koji žive na velikim nadmorskim visinama imaju visok nivo hemoglobina. Proređena atmosfera iziskuje povećane vrednosti hemoglobina da bi se održavao dovoljan nivo kiseonika u organizmu. To je adaptivna karakteristika ljudskog organizma jer se on prilagođava uslovima životne sredine.

Pušenje

Pušenje je još jedan uzročni faktor koji može da dovde do povišenog nivoa ovog proteina. U pitanju je fiziološki odgovor organizma na nizak nivo kiseonika do koga dolazi usled pušenja.

Dehidracija

Dehidracija izaziva privremeni skok nivoa hemoglobina usled veće gustine krvi. Organizam će vratiti nivo hemoglobina na normalnu vrednost nakon adekvatne rehidracije.

Plućne bolesti poput emfizema

Emfizem je plućno oboljenje koje narušava mehanizam razmene u plućima koji omogućava mešanje kiseonika u krvi. Usled toga je organizam lišen kiseonika, a to dovodi do skoka nivoa hemoglobina. Pored hroničnog bronhitisa i ovo oboljenje je poznato kao hronična opstruktivna bolest pluća.

Tumori

Neke vrste tumora takođe izazivaju skok nivoa hemoglobina. Ovi tumori mogu da se nalaze u bilo kom delu organizma. Tačan mehanizam, koji povezuje tumore i hemoglobin, nije poznat. Međutim, definitvno postoji veza između ovo dvoje.

Policitemija rubra vera

Policitemija vera je bolest koja izaziva povećanu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a usled toga i visok nivo hemoglobina. Osobe koje boluju od policitemije imaju nivo hemoglobina u krvi jednak ili veći od 18.5g/dl.

Plućna fibroza

Pojava ožiljaka na plućima usled preteranog rasta fibroznog vezivnog tkiva dovodi do plućne fibroze, a ona može da izazove povišen nivo hemoglobina kao odgovor na nedostatak kiseonika. Kratak dah nakon dužeg fizičkog napora je izraženi simptom ove bolesti.

Preparati za poboljšanje sportskog učinka

Neki preparati za poboljšanje performansi koje koriste sportisti, ako se prekomerno uzimaju, mogu da izazovu proliferaciju hemoglobina u krvi. Primer takvog preparata je eritropoietin. I anabolički steroidi mogu da dovedu do povišenog nivoa.

Ekstreman fizički napor

Visok nivo hemoglobina u krvi može da bude i posledica izloženosti prevelikom fizičkom naprezanju. Napadi povraćanja, usled kojih se gubi tečnost iz organizma, takođe mogu da podignu nivo hemoglobina.

Visok nivo hemoglobina može da ukazuje na neke bolesti ili da bude adaptivni metabolički odgovor organizma. Analiza krvi može tačno da utvrdi nivo abnormalnosti. Treba znati da standardne vrednosti nivoa hemoglobina variraju u različitim laboratorijskim rezultatima; uglavnom je to posledica individualne fiziologije.

Nizak hemoglobin u krvi

Problem niskog nivoa hemoglobina je razumljivo ozbiljan jer kada nema dovoljno hemoglobina u krvi, snabdevanje različitih delova organizma kiseonikom će biti manje. Ako različiti delovi organizma nisu snabdeveni kiseonikom, njihovo funkcionisanje će biti ugroženo. Najčešći simptom koji se javlja je umor. Osobe sa niskim nivoom hemoglobina osećaju se veoma umorno jer njihove ćelije ne dobijaju dovoljno kiseonika kako bi mogle da obavljaju svoje funkcije. U druge uobičajene simptome spadaju onesvešćivanje, gubitak normalne boje kože i kratak dah. Kada organizmu nedostaje hemoglobin, srce mora da pumpa krv snažnije od uobičajenog, kako bi obezbedilo da kiseonik stigne svuda gde je potreban. Iz tog razloga je moguće da usled dužeg perioda niskog nivoa hemoglobina dođe do srčanih oboljenja.

Uzroci niskog nivoa hemoglobina

Ako je vaš nivo hemoglobina niži od donje granice za vašu grupu, to znači da imate nizak nivo hemoglobina.

Do niskog nivoa hemoglobina obično dolazi usled nedostatka hranljivih materija, posebno gvožđa. Ukoliko ne unosite dnevno preporučenu količinu gvožđa, vitamina B12 i folne kiseline, imaćete ovaj problem.

Jedan od razloga za stalno snižen nivo hemoglobina je problem sa koštanom srži.

U privremene razloge spadaju nezgode ili operacije koje izazivaju ozbiljan gubitak krvi i lekovi koji utiču na nivo hemoglobina.

Prilično ozbiljan uzrok je anemija do koje može da dođe usled nedovoljnog unosa vitamina ili hronične bolesti.

Nivo hemoglobina može da se popravi izbalansiranom ishranom. Osobe koje imaju nizak nivo hemoglobina moraju da uzimaju dovoljno gvožđa, vitamina B12 i folne kiseline. Ako ovo ne pomogne, onda se morate okrenuti uzimanju ovih nutrijenata u formi suplemenata.

Kako povećati hemoglobin prirodnim putem

Da biste nivo hemoglobina podigli prirodnim putem, najbolje je da konzumirate namirnice koje su prirodno bogate gvožđem ili obogaćene njime. Ovaj članak sadrži informacije o uzrocima i prirodnom lečenju niskog nivoa hemoglobina.

Hemoglobin je konjugovani protein koji sadrži gvožđe. On je komponenta crvenih krvnih zrnaca. Hemoglobin se vezuje za kiseonik i obavlja vitalni zadatak prenosa krvi bogate kiseonikom do ćelija i tkiva organizma. On sadrži pigment u kome ima gvožđa koji se zove hem i prosti protein koji se zove globin. U kombinaciji sa kiseonikom, gradi nestabilno jedinjenje koje se zove oksihemoglobin. Po završetku procesa oksigenacije, kiseonik se oslobađa iz ovog nepostojanog jedinjenja u tkiva organizma, u kojima je koncentracija kiseonika niska, a koncentracija ugljen dioksida visoka. Tako se prenos kiseonika i ugljen dioksida obavlja pomoću ovog proteina koji nosi gvožđe. Sadržaj gvožđa u hemoglobinu je odgovoran za crvenu boju ćelija krvi. Svaka abnormalnost u strukturi ovog proteinskog molekula može da utiče i na oblik crvenih krvnih zrnaca.

Neuhranjenost (malnutricija) i nedostatak hranljivih materija će najverovatnije sniziti nivo hemoglobina, što će za uzvrat dovesti do pojave umora, glavobolje, slabe koncentracije i niskog nivoa energije. Ukoliko osećate ove simptome, trebalo bi da obavite kompletnu analizu krvi. Osobe koje pate od niskog nivoa hemoglobina, trebalo bi da pokušaju da ga poboljšaju prirodnim putem promenama u ishrani.

Prirodni lekovi  za podizanje nivoa hemoglobina

Ako planirate da koristite suplemente gvožđa, dobro proverite kakva neželjena dejstva mogu da imaju ove pilule. Ovi suplementi se moraju uzimati prema propisanoj dozi. Da biste podigli nivo hemoglobina, u ishranu morate da uključite namirnice bogate gvožđem, u koje spadaju:

 • žumance
 • integralna žita
 • školjke (ostrige, dagnje, kapice, prstaci i druge)
 • sardina
 • škampi
 • crveno meso
 • džigerica
 • govedina
 • piletina
 • spanać
 • brokoli
 • raštan
 • kelj
 • zelena slata
 • pasulj
 • sočivo
 • leblebija
 • suvi grašak
 • ceralije obogaćene gvožđem
 • suve kajsije
 • smokve
 • badem
 • suve šljive
 • suvo grožđe

Čaj, kafa i proizvodi od soje mogu da ometaju proces apsorpcije gvožđa pa bi trebalo da smanjite njihov unos ili ih izbacite iz ishrane ako vam je cilj podizanje nivoa hemoglobina u krvi. Preterano konzumiranje namirnica bogatih kalcijumom, cinkom i vitaminom E, takođe ometa apsorpciju gvožđa. Pošto vitamin C omogućava bolju apsorpciju gvožđa, namirnice bogate ovim vitaminom mogu da budu od koristi.

Primenite ove mere da biste povećali ili vratili u normalu nivo hemoglobina. Ako vam je preporučena suplementacija gvožđem, vodite računa da pilule uzimate prema uputstvu.

[icegram campaigns=”8310″]