prolaktin

Povišen nivo prolaktina i mogućnosti za začeće

Prolaktin je poznat kao hormon koji stvara žlezda koja se nalazi u mozgu, i naziva se hipofiza. Problem sa ovim hormonom može ukazivati na probleme u zdravstvenom stanju, kao i na plodnost osobe. Nivo prolaktina se povećava tokom trudnoće, i ostaje povišen nakon porođaja kod žena koje doje. Kod žena koje ne doje, nivo ovog hormona se vraća u normalu u roku od 15 – 20 dana, a kod žena koje doje oko 6 meseci nakon porođaja. Normalan nivo kod žena iznosi manje od 25 ng / ml.

Kada nivo ovog hormona padne ispod normale, to je obično posledica neaktivne žlezde. Test za proveru nivoa vrednosti je jednostavan, i meri količinu hormona u krvi. Na taj način se dobijaju rezultati i sa sigurnošću se može tvrditi da li su nivoi hormona u krvi povišeni, normalni ili ispod normale. Simptomi koji se mogu pojaviti su: problemi sa vidom, glavobolje, niska gustina kostiju. U predmenopauzi kod žena, sledeći simptomi ukazuju na visoke vrednosti hormona: nepravilni periodi, nežne grudi, preuranjena menopauza i neplodnost. Može se pojaviti i zatvor, dobijanje na težini, kao i umor i bol u mišićima.

Šta je uzrok hiperprolaktinemije?

Hiperprolaktinemija je trajno povećanje ovog hormona, uz izostanak trudnoće i laktacije, i u poslednje vreme je veoma česta pojava kod žena. Uzroci koji dovode do porasta nivoa prolaktina su trudnoća, dojenje, stres, fizička aktivnost i sl. Drugi uzrok mogu biti lekovi, a treći bolesti. Bolesti koje dovode po povećanog nivoa su bolesti hipofize, metastaze malignih tumora, ciroza, vaskularne bolesti, traume grudnog koša. Dijagnoza bolesti se postavlja na osnovu anamneze, kliničkih nalaza i laboratorijskih rezultata.

Glavni cilj terapije jeste da se normalizuju vrednosti prolaktina, kao i uklanjanje tumora ako je on prisutan. Pre početka lečenja veoma je važno utvrditi neposredni uzrok povećanja vrednosti hormona, jer od toga zavisi dalji tok lečenja. Hiperprolaktinemija se može lečiti primenom lekova, zračnom terapijom i hirurški. Na prvom mestu je lečenje medikamentima. Lečenje medikamentima započinje se minimalnom dozom leka pred spavanje, pa se postepeno povećava doza sve do maksimalne, u nekoliko narednih dana. Na taj način se smanjuje mogućnost za nastupanje neželjenih dejstava, kao što su mučnina, vrtoglavica, glavobolja i povraćanje. Terapija se može primenjivati i nekoliko godina, a sa njom se prekida u slučaju trudnoće, pa se nastavlja nakon porođaja.

Izostanak ovulacije

Prolaktin je veoma važan za regulaciju menstrualnog ciklusa. Visoke vrednosti dovode do izostanka ovulacije , i nemogućnosti da se ostane u drugom stanju. Ovaj hormon se najviše luči u toku sna, kao i neposredno nakon buđenja. Najniže vrednosti hormona su oko 10 ili 11 časova ujutru. Kada je žena u drugom stanju, vrednosti hormona iznose od 34 ng / ml do 386 ng / ml. Promene u menstrualnom ciklusu ispoljavaju se kroz nepravilna krvarenja, ali i izostanak menstruacije, a samim tim i ovulacije. Kada je visok nivo hormona jajnici ne mogu da prave hormon estrogena. Nizak nivo estrogena može zaustaviti menstrualni ciklus, a samim tim i oslobađanje jajne ćelije iz jajnika. Takođe, može dovesti do vaginalne suvoće, smanjenja libida i teškoća sa začećem.