Povišeni enzimi jetre – simptomi, uzrok i kako ih sniziti

Ako imate povišene enzime jetre, to može govoriti o nekom ozbiljnijem poremećaju jetre, ili može značiti da vam ne odgovaraju neki lekovi (obično antibiotici i lekovi protiv bolova). Enzimi jetre su proteini koji su od vitalnog značaja za funkcionisanje jetre. Ako su ćelije jetre oštećene ili upaljene, enzimi jetre će biti povišen.

Da biste očuvali svoje zdravlje, važno je da znate kako da snizite ove enzime.

Jetra, žuč i pankreas rade sinhrono kako bi se hrana apsorbovala i svarila. Kao glavna u tom procesu, jetra je odgovorna za filtriranje toksina iz krvotoka, lučenje žuči i skladištenje glukoze. Naša jetra obavlja bukvalno stotine funkcija.

Enzimi jere normalne vrednosti

Funkcionisanje jetre zavisi od njenih proteinskih enzima. Postoje dva glavna tipa enzima – alanin transaminaza (ALT) i aspartat transaminaza (AST). Nivo ALT-a ne bi trebalo da prelazi 56 jedinica po litri seruma, a AST 40 jedinica po litri seruma. Minimalne vrednosti su 7 jedinica za ALT, a 5 za AST. Ako su vam enzimi jetre u ovim granicama, to govori da vam jetra pravilno funkcioniše i da nema oštećenja. Ako je nivo ovih enzima povišen i ako ovi enzimi dospeju u krvotok i druge delove organizma, mogu se javiti ozbiljni zdravstveni problemi.

enzimi jetre poviseni

Uzroci i simptomi povišenih enzima jetre

Povišeni enzimi jetre dovode do raznih zdravstvenih problema. Obično su uzroci povišenih enzima jetre neki od sledeći:

 • Lekovi protiv visokog holesterola, lekovi protiv bolova, određeni antibiotici i neki antiepileptici, antidepresivi i lekovi za srce
 • Alkohol
 • Srčana oboljenja
 • Hepatitis A, B i C
 • Nealkoholičarska masna jetra
 • Gojaznost
 • Ciroza
 • Celijačna bolest
 • Vilsonova bolest
 • Karcinom jetre
 • Epštajn-Barov virus
 • Hipotiroidizam
 • Upala bilo kog organa

Simptomi povišenih enzima jetre mogu biti slični nekim drugim oboljenjima i zato je od najvećeg značaja da potražite lekarsku pomoć čim primetite neki od sledećih simptoma:

 • Bol na desnoj strani torza
 • Tamne fleke na koži
 • Žutica
 • Svrab
 • Promena boje urina
 • Zamor
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Gubitak seksualnog nagona
 • Promene u mentalnom zdravlju

Kako sniziti enzime jetre ?

Postoji dosta prirodnih tretmana ako vam se postavi dijagnoza povišenih enzima jetre. U svakom slučaju, popričajte sa svojim lekarom pre nego što u svoju ishranu ubacite bilo koju biljku ili suplement. Ovde ćemo opisati najefikasnije promene u načinu života koje vam mogu pomoći.

Smanjite unos alkohola

Da bi razložila alkohol, jetra mora mnogo više da radi kako bi isfiltrirala toksine iz organizma. Dugoročna konzumacija alkohola može dovesti do oštećenja jetre, jer se duže vreme i luče ovi enzimi u većoj meri.

Iako je najbolja opcija potpuno prestati sa konzumacijom alkohola, oni koji uživaju u piću mogu sebi dozvoliti najviše osam čašica tokom nedelje.

Budite oprezni sa lekovima

Lekovi koji se mogu dobiti i bez lekarskog recepta i lekovi koji se dobijaju samo na recept mogu povećati nivo enzima jetre. Određeni lekovi protiv bolova (npr. Brufen/Ibuprofen) mogu izazvati oštećenje jetre ako se uzimaju duže vreme. Blokatori bola u ovim lekovima mogu sprečiti pojavu simptoma oštećene jetre. Ako često pijete alkohol, oštećenje može biti još teže i simptomi se mogu brže pojaviti. I neki lekovi koji se dobijaju samo na recept mogu uzrokovati oštećenje jetre.

Izbegavajte zagađeno životno okruženje

Osim standardnih „krivaca“ kao što su duvan i zagađenje, vaš organizam se svakog dana bori sa raznim toksinima. Čak i parfemi, hemikalije za čišćenje kuće, farbe, pa čak i neki proizvodi za higijenu mogu škoditi jetri. Koristite prirodne proizvode kad god je to moguće i izbegavajte kontakt sa opasnim sastojcima.

Zaboravite na brzu i prerađenu hranu

Svi volimo da se ponekad počastimo suhomesnatim proizvodima, slanim grickalicama, brzom hranom i slatkišima. Međutim, ako se redovno hranite ovakvim stvarima, to može vrlo štetno uticati na enzime jetre. Jedite što više svežeg voća i povrća kako biste pročistili jetru i izbegavajte hranu koja je hemijski obrađivana.

Jedite što više organske hrane

Ovo je nešto skuplja varijanta, ali dugoročno ne samo da će vas spasti trošenja para na lekove, već će vam produžiti život. Kupujte što više organski uzgajanog voća i povrća i izbegavajte svu hranu sa konzervansima. Zdravom ishranom ćete vratiti enzime jetre u normalu i smanjićete rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i karcinoma.

Suplementi

Uzimajte suplementi kao što su koenzim Q10 i vitamin B12 kako biste brže očistili jetru od toksina. U ovome vam mogu pomoći i probiotici.

Ubacite riblje ulje u ishranu

Svi znamo koliko su važne omega-3 masne kiseline i koliko je bitno da ih redovno jedemo. Naša jetra proizvodi trigliceride, ali povišen nivo triglicerida može uzrokovati upalu i oštećenje jetre. Losos, tunjevina i ulje lana sadrže masne kiseline koje su nam potrebne da održimo niskim nivoe triglicerida i enzima jetre.

Koristite biljke

Kao i nama samima, jetri je potrebna „pauza“ s vremena na vreme, a najbolji način da snizite nivo enzima jetre jeste da pročistite jetru. Smatra se da mlečni čkalj i maslačak dosta pomažu u ovom procesu, a mlečni čkalj oporavlja i štiti jetru od toksina.

Jedite belo meso

Svakome su potrebni proteini. Zbog visokog sadržaja proteina, crveno meso opterećuje jetru. Ako jedemo previše proteina, organizam skladišti ono što jetra ne može da preradi, što može dovesti do težih bolesti. Zato se najboljim izvorima proteina smatraju piletina, ćuretina i riba.

Obratite se nutricionisti

Da biste započeli zdraviji život, obratite se stručnjaku koji će vam pomoći u tome. Postoji zaista mnogo izbora ako želite da snizite enzime jetre kako biste ostali zdravi.

Kao glavni telesni filter, jetra nas štiti od toksičnih supstanci. Zato je jako važno da je zaštitimo. Enzimi jetre su neophodni za pravilno funkcionisanje jetre. Postoji mnogo načina da promenite nezdrave životne navike kako bi vaša jetra pravilno funkcionisala. Obratite se za pomoć lekaru i nutricionisti kako biste, za početak, promenili ishranu na bolje. Ako ste zabrinuti za zdravlje svoje jetre, idite kod lekara. Provera nivoa enzima jetre zahteva sasvim jednostavne testove, a vrlo je važna za vaše zdravlje.

[icegram campaigns=”9054″]