Povišeni leukociti u urinu mogući uzroci i lečenje

Šta znače bela krvna zrnca u urinu? Često je ovo indikator neke upale u organizmu. Test po imenu leukocitna esteraza se sprovodi kako bi se utvrdio broj leukocita u urinu. Ovde ćemo objasniti šta je ovaj test i mogući poremećaji na koje ukazuje povišen broj leukocita u urinu.

Bela krvna zrnca, ili leukociti, pomažu da se organizam izbori sa infekcijama. Mnogo belih krvnih zrnaca u urinu ukazuje na bakterijsku infekciju. Test koji se radi kako bi se utvrdilo prissustvo belih krvnih zrnaca u urinu zove se leukocitna esteraza i obično je sastavni deo standardne analize urine. Ovaj test se radi korišćenjem reagnesnih traka. Osim što se analizira količina leukocita u urinu, utvrđuje se i pH vrednost i količina proteina, glukoze, ketona, krvi, nitrita, bilirubina i urobilinogena u krvi.

Leukocitna esteraza

Za ovaj test je potreban urin. Nema nikakve posebne pripreme za ovaj test, potrebna je samo prva jutarnja mokraća. Ovaj test je sastavni deo rutinske naalize mokraće i ako pokaže pozitivan rezultat, urin se analizira pod mikroskopom kako bi se utvrdilo prisustvo leukocita ili drugih abnormalnih ćelija.

Ponekad ovaj test pokazuje lažni pozitivan rezultat, što znači da leukocita u samom urinu nema, već potiču iz vaginalnog sekreta kada je mukus gust ili ima krvavog iscetka, ili pacijent ima trihomonas. Ovaj test takođe može pokazati i lažan negativan razultat zbog visoke količine proteina ili vitamina C u organizmu.

Pozitivan rezultat testa

U nastavku opisujemo moguće uzroke pozitivnog rezultata. Među svim ovim uzrocima zbog kojih se javlja povišen broj leukocita u urinu, najčešće su infekcije urinarnog trakta. Drugi česti uzroci su infekcije bešike i bubrega, a navedeni su i neki ređi uzroci.

Infekcije urinarnog trakta

Infekcije urinarnog trakta nastaju kada bakterije prodru u otvor uretre tokom seksualnog odnosa. Mnogo leukocita u urinu su glavni simptom infekcija urinarnog trakta. Drugi simptomi, osim povećanog broja leukocita u mokraći, su bolno mokrenje i peckanje prilikom mokrenja. Tretman urinarnih infekcija obično traje oko nedelju dana i podrazumeva pijenje prepisanih lekova.

Infekcije bešike

Bešika je još jedan važan organ u urinarnom sistemu i povišeni leukociti u urinu mogu biti znak infekcije bešike. I infekcija bešike dovodi do bolnog mokrenja i peckanja prilikom mokrenja. Urin je često mutan. Ova infekcija se može javiti zbog remećenja flore u bešici, seksualnog odnosa ili trudnoće.

Infekcije bubrega

Povišeni leukociti u urinu mogu ukazivati i na bubrežnu infekciju. Ove infekcije obično počinju u urinarnom traktu i šire se na bubrege. Bubrezi su telesni „filteri“, oni filterišu krv i sprečavaju da krvne ćelije kakve su leukociti dospeju u urin. Međutim, kada bubrezi ne funkcionišu kako treba, dolazi do infekcije i ovaj poremećaj rada bubrega može dovesti do toga da se leukociti nađu u urinu.

Drugi uzroci

Zadržavanje urina: zadržavanje urina u organizmu može dovesti do uvećanja bešike, koja na kraju oslabi i ne može da se potpuno isprazni. U preostalom urinu može doći do stvaranja bakterija, koje dovode do infekcije bešike ili urinarnog trakta i čest simptom je pojava leukocita u mokraći.

Poremećaj rada urinarnih organa: različiti poremećaji urinarnih organa, npr. kamen u bubregu ili tumori, mogu izazvati pojavu leukocita u urinu.

Trudnoća: tokom trudnoće je česta pojava da se u urinu nađu proteini i leukociti.

Seksualni odnos: u nekim slučajevima, dolazi do prolaska bakterija u uretru tokom seksualnog odnosa. To kasnije dovodi do leukocita u urinu.

Ništa od navedenih uzroka obično nije ozbiljno oboljenje i, uz konsultaciju sa lekarom, obično se brzo i uspešno leči. Naravno, potrebne su i preventivne mere kako ne bi došlo do pojave leukocita u urinu, jer to slabi imunitet.

Kako su leukociti u urinu povišeni najčešće zbog urinarne ili neke druge bakterijske infekcije lečenje se sprovodi antibioticima.