Povišeni proteini u urinu – proteinurija kod odraslih i dece simptomi i lečenje

Stanje kada je količina proteina u urinu veća od uobičajene naziva se proteinurija. Ovde opisujemo uzroke, simptome i efekte previše proteina u urinu.

Proteini su od najveće važnosti za rast i funkcionisanje tela, a posebno za izgradnju mišićne mase. Molekuli proteina su relativno veliki i zato obično ne mogu da prođu kroz glomerule u bubrezima. Na taj način se zadržavaju u krvi, dok se toksini i otpadne supstance filtriraju kroz bubrege. Kako onda proteini dospevaju u urin? Šta znači kada imamo proteine u urinu? Ovde dajemo više informacija o poremećaju po imenu proteinurija.

Šta uzrokuje proteinuriju?

Normalno je da se u 100 ml urina nađe do 10 mg proteina. Tokom 24 sata, normalno je da se kroz urin izluči oko 150 mg proteina. Ako je količina u proteinu u mokraći veća od navedenih vrednosti, smatra se da osoba ima proteinuriju. Albumin je protein koji je u ljudskoj krvi prisutan u velikim količinama. Zato je u slučajevima proteinurije uobičajena stvar da se u urinu nađe dosta albumina.

proteini u urinu u trudnoci

Problemi sa bubrezima: povišeni proteini u urinu se smatraju jednim od najranijih znakova bubrežnih oboljenja. Ako se primeti povišena količina proteina u urinu, to je znak da je potrebno detaljnije ispitati funkciju bubrega. Proteini u mokraći su najraniji simptom da bubrezi ne funkcionišu kako valja. Bubrezi ne funkcionišu kako treba obično onda kada postanu upaljeni zbog neke infecije. Čak i infekcije urinarnog trakta mogu uticati na funkciju bubrega. Bolesti i poremećaji urinarnog trakta kao što su policistična bolest bubrega, glomerulonefritis (upala glomerula u bubrezima, koja utiče na funkciju nefrona), pijelonefritis (upala nefrona u bubrezima zbog nekontrolisanog razmnožavanja bakterija), nefrotički sindrom, tumor bešike i ostale bolesti bubrega i urinarnih organa mogu obziljno da oštete bubrege i poremete njihovu vunkciju. Čak i nekontrolisani dijabetes oba tipa i visok krvni pritisak mogu izazvati poremećaj bubrežnih funkcija.

Lekovi: visok sadržaj proteina u urinu može biti znak da bi trebalo da vidite koje sve lekove pijete. Da li ste znali da nefrotoksični lekovi mogu ozbiljno ugroziti funkciju bubrega? Trebalo bi da ozbiljno razmotrite sva neželjena dejstva lekova i suplemenata koje pijete sa svojim lekarom kako biste se odlučili za prikladniju alternativu.

Bolesti i poremećaji: različite srčane bolesti, na primer kongestivna srčana insuficijencija, može za posledicu imati i poremećaj bubrežne funkcije, iako je ovaj proces spro. Određene autoimune bolesti kao što je lupus mogu na kraju uticati i na funkciju bubrega. To znači da gotovo sve progresivne bolesti mogu rezultirati poremećajem bubrežnih funkcija, što dovodi do pojave proteina u urinu. Reumatski artritis, preeklampsija tokom trudnoće, amiloidoza (nakupljanje amiloida, skrobastog proteina, u organima ili tkivima), Gudpasterov sindrom (otkazivanje rada bubrega kod pacijenata koji pate od plućnih oboljenja), maligna hipertenzija i još mnoga oboljenja mogu rezultirati nepravilnom funkcijom bubrega i tako biti direktan ili indirektan uzrok za povišene proteine u urinu.

Kod pacijenata koji imaju neki karcinom se često javlja disfunkcija bubrega i povišeni proteini u urinu. Dijabetska nefropatija je jedan od čestih uzroka proteinurije, jer ovaj poremećaj podrazumeva i poremećenu bubrežnu funkciju.

Drugi problemi: povišeni proteini u urinuu su u nekim slučajevima indikator da osoba ima trovanje nekim teškim metalom.

Osim toga, dehidratacija može izazvati pojavu velike količine proteina u mokraći. Deficit vode u organizmu, odnosno dehidratacija, dovodi do veće koncentracije proteina u urinu, tako da će test mokraće pokazati povišenu količinu proteina. Izloženost ekstremnim temperaturama (i toploti i hladnoći), pa čak i jak psihički i emotivni stres mogu dovesti do toga da proteini u urinu budu povišeni.

Kod pacijenata koji imaju grip, često se jave i povišeni proteini u urinu. Ovakav skok nivoa proteina u mokraći je obično privremen i nije razlog za brigu. Lečenjem uzroka se leči i sama proteinurija.

Simptomi proteinurije

U najvećem broju slučajeva, proteinurija je asimptomatski poremećaj (ne javljaju se simptomi) moguće je da u toku dana proteina u urinu gotovo i nema, dok se tokom noći javlja povećana količina proteina u mokraći. To se može desiti u slučajevima stanja po imenu ortostatska ili postularna proteinurija, a i ona obično nema simptoma. Pacijenti obično ne znaju da imaju ovaj problem dok ne urade test mokraće iz nekog sasvim drugog razloga.

Kao što je već objašnjeno, proteinurija uglavnom ukazuje na to da je struktura glomerula oštećena zbog neke vrste infekcije ili bolesti ili poremećaja rada bubrega. Ako se ne primeti u ranijim fazama, javljaju se simptomi kao što su oticanje nogu, lica (zbog zadržavanja vode, tj. edema) i penušavog urina. Ako se u ranijim fazama ovaj problem ne leči, može doći do vrlo ozbiljnih komplikacija, poput bubrežne insuficijencija.

Proteinurija u trudnoći može ukazivati na preeklampsiju. Ako se preeklampsija ne leči čim se primeti, može biti veoma štetna kako za bebu, tako i za majku.

Ne bi trebalo da preskačete ili odlažete rutinske testove krvi i urina. Ovi testovi su predviđeni za to da se bolesti i poremećaji primete u ranoj fazi i na taj način služe kao prevencija ozbiljnijih bolesti i komplikacija.

Proteini u mokraći kod dece

Proteni se mogu pojaviti u urinu i kod dece i kod odraslih, i ta pojava može biti hronična ili prolazna. Proteinurija može biti izazvana i nečim benignim, ali i ozbiljnijim oboljenjima i poremećajima.

Iako se proteinurija najčešće vezuje za bolesti bubrega i poremećaje rada glomerula, prolazna proteinurija se obično javlja kao posledica nekih blažih oboljenja. Teža fizička aktivnost ili vežbanje je jedan od najčešćih uzroka koji mogu dovesti do privremenog povećanja količine proteina u urinu kod dece. Drugi faktori koji dovode do privremenog povećanja proteina u urinu kod dece su emotivni stres, infekcije, grip, izlaganje ekstremnoj toploti ili hladnoći, lučenje mnogo adrenalina, bolesti koje izazivaju groznicu ili napadi.

Dijagnoza i lečenje

Penušav urin i zadržavanje vode u organizmu mogu biti simptomi proteinurije. U tom slučaju je najbolje posetiti lekara kako bi se utvrdila proteinurija. Prisustvo proteina u mokraći se utrvđuje običnim testom mokraće. Postoji i test odnosa albumina i kreatinina u urinu, koji se sprovodi kako bi se proverila količina albumina (jednog od glavnih proteina koji se nalazi u krvnoj plazmi) u mokraći. U normalnim uslovima, u mokraći je odnos kreatinina manji od 30 mg albumina po gramu kreatinina. U nekim slučajevima se radi i test procene stope filtracije glomerula, a test urina izlučenog toko 24 sata se može raditi kako bi se proverila funckija bubrega.

Kako smanjiti količinu proteina u mokraći ?

Kada se utvrdi pravi uzrok za povećane proteine u mokraći pomoću navedenih testova, preporučuje se i najbolji tretman. Lekovi obično pomažu kod bubrežnih infekcija i bolesti. Pošto su i visok pritisak i dijabetes faktori rizika kad je reč o poremećaju rada bubrega, najbolje je držati pod kontrolom pritisak i šećer u krvi.

Dijabetičari moraju da naprave promene u svom načinu ishrane. Od velike je pomoći i ako počnete da vežbate. Ljudi koji pate od hipertenzije moraju da se obrate lekaru kako bi promenili terapiju. ACE inhibitori (inhibitor angiotenzin konvertujućih enzima), koji se koriste kao terapija za visok pritisak i još neke srčane bolesti, i ARB (antagonisti angiotenzin II receptora), koji se takođe koriste za snižavanje pritiska i za dijabetičku nefropatiju, pomoći će vam kod visokog pritiska. Najbolje je da, uz sve nabrojano, maksimalno smanjite unos soli.

Najbolje je da kontrolišete i pratite nivo albumina u mokraći u redovnim vremenskim intervalima, kako biste utvrdili da li vaši bubrezi pravilno funkcionišu. Jednom kada se nađe i leči uzrok proteinurije, proteini u urinu će se vratiti u normalu.