nega-kose-tretman

Pravilna nega kose – saveti za sjajnu i zdravu kosu

Svakodnevna nega kose je ključna ukoliko želite da ona bude glatka, svilenkasta na dodir i zdrava od korena do vrha!

Adekvatna nega podrazumeva nekoliko koraka, poput pravilnog pranja kose, hidratacije i stilizovanja, međutim mnogi nisu svesni da čine greške tokom ovih etapa.

Kao rezultat toga, kosa može postati suva, oštećena ili masna!

S tim na umu, u narednim redovima ćemo se fokusirati na to zašto kosa postaje suva i krhka, kao i kako pravilno negovati i tretirati ravnu, talasastu, kovrdžavu i farbanu kosu.

Koja je struktura naše kose i zašto nastaju komplikacije?

Kosa se sastoji od tri sloja: kutikule, korteksa i medule (unutrašnji sloj). Korteks je srednji sloj kose i sadrži pigment koji određuje boju vlasi. 

Kutikula je ono što nas najviše zanima – ona predstavlja spoljašnji sloj kose i sastoji se od tankih ljuskica koje se preklapaju jedna preko druge kao crepovi na krovu. 

Njena osnovna funkcija jeste da štiti kosu od eksternih faktora poput sunca, vetra i hemijskih sredstava za stilizovanje. Kada je kutikula oštećena, naša kosa postaje lomljiva, iskrzana ili suva, te brzo gubimo sam oblik frizure.

Stoga stručnjaci često preporučuju da odradite tretman za oštećenu kosu, kako biste obnovili strukturu vlasi (uz adekvatnu ishranu, hidrataciju i san).

Suva kosa – zbog čega kosa postaje suva i kako je tretirati?

Suva kosa može biti posledica različitih faktora, poput genetike, starosti, ishrane ili upotrebe hemijskih sredstava

Suva kosa je sklona pucanju, lomljenju i gubitku sjaja. Da biste sprečili suvu kosu, koristite blage šampone bez sulfata i izbegavajte upotrebu agresivnih hemijskih sredstava za stilizovanje kose. Redovno hidrirajte kosu maskama i uljima. 

Kokosovo ulje, bademovo ulje i ulje avokada su odlični prirodni izvori hidratacije kose, a preporučuje se da ne koristite čista ulja (jer vremenom možete proizvesti kontra efekat i umastiti kosu), već preparate koji su formulisani sa ovim lipidima.

Oštećena kosa – kako tretirati ispucale krajeve?

Oštećena kosa može biti posledica preterane upotrebe hemijskih sredstava, poput farbe, blajha ili trajne, kao i preterane upotrebe toplote, poput pegle za kosu ili fena

Oštećena kosa se lako lomi i deluje kao da je konstantno bez sjaja. 

Da biste sprečili oštećenje kose, izbegavajte preteranu upotrebu hemijskih sredstava i toplote. Koristite regeneratore koji će obnoviti kosu i vratiti joj sjaj. Ulja poput arganovog ulja i ulja jojobe su odlična za negu oštećene kose, jer sadrže vitamina E, koji je ključan za dubinsku hidrataciju.

Možete isprobati i preparate sa kompleksom vitamina B, koji takođe pomažu u regeneraciji dlake. Kako je naša vlas kose zapravo sastavljena od proteina, ovi vitamini trebaju da budu sastavni deo vaših preparata za kosu, kao i ishrane.

Masna kosa

Masna kosa može biti posledica preterane proizvodnje sebuma, prirodnog ulja koje luče lojne žlezde na vlasištu. 

Prekomerna proizvodnja sebuma može biti posledica hormonskih promena, stresa ili nezdrave ishrane. Masna kosa deluje neuredno i “prljavo”, iziskuje često pranje kose (što nije najpogodnije) i izgleda nezdravo. 

Da biste sprečili masnu kosu, perite je blagim šamponom bez sulfata i izbegavajte preteranu upotrebu regeneratora. Koristite blagu toplu vodu za pranje kose i izbegavajte vruću vodu koja može dodatno podstaći proizvodnju sebuma.

Takođe, pokušajte da se što više relaksirate i korigujete ishranu, jer kao što smo napomenuli, ovo mogu biti okidači za pojavu iznenadne masne kose.

tretman-za-kosu-serum

Različiti tipovi kose – kako pravilno tretirati kosu?

Bez obzira na tip kose koji imate, važno je da se pridržavate osnovnih pravila nege i da izbegavate preteranu upotrebu toplote i hemijskih sredstava za stilizovanje kako biste održali kosu zdravom i lepom.

Međutim, ne treba zanemariti činjenicu i da postoje suptilne razlike i da način stilizovanja nije isti kod svih. Pa hajde da pogledamo kako treba tretirati svaki tip kose:

Tretiranje ravne kose

Ravna kosa može biti podložna isušivanju i lomljenju

Da biste sprečili ove probleme, koristite šampone i regeneratore koji hidriraju kosu i daju joj sjaj. Stoga pogledajte proizvode sa mineralima poput cinka, vitamina B12 i vitamina A i E. Izbegavajte preteranu upotrebu pegle za kosu ili fena, a ako ih koristite, uvek koristite termalnu zaštitu. 

Koristite meke četke za češljanje kose, poput onih od bambusa i ne vucite kosu previše. Savet stručnjaka je i da obavezno koristite meke gumice prilikom vezivanja repa, kako ne biste dodatno oštetili kutikulu.

Tretiranje talasaste kose

Talasasta kosa može biti lepa, ali i zahtevna za negu. Koristite šampone i regeneratore koji će definisati talase i dati kosi sjaj. Izbegavajte preteranu upotrebu agresivnih hemijskih sredstava za stilizovanje kose. 

Umesto toga, koristite mousse ili gel za talasanje kose, koji ne sadrže supstance za isušivanje. Ne perite kosu svakodnevno, već je perite svaki drugi ili treći dan kako biste očuvali prirodne ulja u kosi.

nega-kovrdzava-kosa

Tretiranje kovrdžave kose

Kovrdžava kosa može biti krhka i sklona lomljenju

Da biste sprečili ove probleme, koristite šampone i regeneratore koji će hidrirati kosu i definisati kovrdže. Izbegavajte preteranu upotrebu agresivnih hemijskih sredstava za stilizovanje kose i umesto toga koristite proizvode koji će naglasiti prirodne kovrdže. 

Koristite češalj sa širokim zupcima za raščešljavanje kose dok ste još u tušu i nanosite preparate i koristite nastavke za fen, kako biste zadržali kovrdže.

Tretiranje farbane kose

Farbana kosa zahteva posebnu negu kako bi ostala zdrava i sjajna. 

Koristite šampone i regeneratore koji su namenjeni za farbanu kosu, a koji će održavati boju kose i sprečiti ispiranje boje. Izbegavajte preteranu upotrebu hemijskih sredstava i toplote. 

Prethodno tretirana kosa iziskuje dodatne vitamine i minerale, te se obavezno konsultujte sa frizerom u vezi izbora preparata – nega će se razlikovati u zavisnosti od toga da li imate pramenove, ombre, celu ofarbanu kosu, vibrantne boje i slično.

Ukoliko primetite promene u izgledu ili kvalitetu vaše kose, važno je da se obratite stručnjaku za kosu ili dermatologu kako biste identifikovali uzrok problema i dobili savete za adekvatnu negu.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo vam pružili dovoljno relevantnih informacija kako biste bolje tretirali svoju kosu – posetite naš sajt za još sličnih saveta!