Pravljenje parfema

Ako vam kratki i hladni zimski dani srozavaju raspoloženje ispod nule, miniraju samopouzdanje i umrtvljuju čula naš je savet da se “obratite” mirisima!

Trgnuće vas iz letargije, oraspoložiti i pripremiti za prolećne dane. To zahteva malo truda, ali nemojte da se obeshrabrite. Kupite nekoliko vrsta eteričnog ulja, zasucite rukave i pomešajče ih u srazmeri navedenoj u receptima. Parfeme koristite u najrazličitijim prilikama i osetićete se kao preporođeni i pre proleća, a kad ono dođe bićete spremni za sva uživanja koja ovo godišnje doba donosi.

Uostalom, od davnina je poznato da mirisi magično deluju na stanje duha. Neroli, ili ulje cvetova narandže (Citrus aurantium ssp. amara) podstiče senzualnost i budi emocije, ulje ja smina (Jasminum, sambac) smiruje uliva samopouzdanje.Uspavana čula efikasno će da probudi eterično ulje ravensare (Ravensara aromatica) koje je po mirisu slično eukaliptusu, a vanila ekstrakt (Vanilla planifolia) će vam podići raspoloženje, opustiće vas i blago vam uzbuditi čula. Eterično ulje mandarine (Citrus reticulata) oslobodiće vas napetosti, dok će ulje ilang-ilanga (Cananga odora-ta), inače biljke poznate kao egzotični afrodizijak,da vam probudi usnula čula.
Naša stalna saradnica Alek sandra Cvetković iz Beograda predlaže nove kombinacije
Srolećnih mirisa i preporučuje a eksperimentišete sa onima koji vam najviše odgovaraju i ističu vašu individualnost.Mogućnosti su neograničene.
Kupite nekoliko vrsta eteričnog ulja, zasucite rukave i napravite svoju malu kućnu parfimeriju i osetićete se kao preporođeni i spremni za dolazak proleća

RECEPTI

Buđenje proleća

♦ 10-15 ml biljnog ulja jojobe (osnovno)
♦ 5 kapi ulja bergamota
♦ 5 kapi ulja ilang-ilanga
♦ 4 kapi ulja jasmina
♦ 6 kapi ulja mandarine
♦ 3 kapi ulja anisa

Senzualna svežina

10 – 15 ml ulja kokosa (osnovno)
5 kapi ulja ravensara
6 kapi ulja nerolija
5 kapi ulja pomorandže 4 kapi ulja jasmina 3 kapi ulja lavande 2 kapi ulja pitome nane

Uputstvo za pripremu za sve parfeme

U osnovno biljno ulje postepeno dodajte eterična ulja iz recepta, dobro sve sjedinite i čuvajte u tamnoj staklenoj bočici.

Indijsko proleće

10-15 ml biljnog ulja jojobe (osnovno)
3 kapi eteričnog ulja vetivera 8 kapi eteričnog ulja jasmina 10 kapi eteričnog ulja mandarine 10 kapi eteričnog ulja vanile
4 kapi eteričnog ulja crnog bibera

Toaletna voda
U 30 ml alkohola rastvorite do 50 kapi eteričnih ulja koja vam najviše odgovaraju, dobro sjedinite sastojke, dodajte 70 ml destilovane vode, pa ovako dobijenu toaletnu vodu sipajte u bočicu sa raspršivačem i osvežite garderobu, kosu….