Herpes na usni

Prevencija herpesa na ustima

Uvek kada nam izađe herpes na ustima pitamo se šta da radimo i kako da najbrže reagujemo . Evo odgovora na neka pitanja koja vam mogu pomoći prilikom pojave  ovog problema na ustima.

Koji kućni lekovi brzo pomažu protiv herpesa?

Većina  želi da se otarase herpesa što je pre moguće, najbolje u roku od 24 sata.

U većini slučajeva, međutim, izbijanje herpesa se ne može sprečiti, bez obzira da li se koriste kućni ili antivirusni lekovi za herpes. Međutim, i jedno i drugo obično skraćuje trajanje bolesti i ublažava simptome.

Oba imaju jednu zajedničku stvar: što se ranije koriste, to je bolji efekat. Zbog toga je važno za one koji su pogođeni da koriste odgovarajuće kućne lekove ili lekove čim primete tipične znake izbijanja herpesa.

Tipični znaci su: bolovi, utrnelost,  osećaj napetosti, opšti umor i iscrpljenost i dr.

Cink mast i pasta za zube protiv herpesa – da li je to ok?

Cink ima antiinflamatorno dejstvo i stoga takođe može da ublaži simptome herpesa. Cink nema nikakvog efekta na same viruse.

Njegov dezinfekcioni efekat prvenstveno je usmeren protiv bakterija. Ipak, neki oboleli uspešno koriste cinkovu mast protiv herpesa. Uspeh se zasniva na njegovom efektu sušenja i pozitivnom delovanju na plikove.

Prednosti paste za zube za herpes su prilično kontroverzne.

Neki kažu da će nanošenje paste za zube sprečiti ili barem smanjiti pojavu herpesa. Kritičari, s druge strane, savetuju da ne koristite pastu za zube za herpes. Pasta za zube sadrži iritirajuće supstance koje mogu dodatno oštetiti kožu koju je napao virus.

Matičnjak protiv herpesa- da ili ne?

Matičnjak je vekovima vredan kućni lek, a koristi se i za herpes. U stvari, to je jedan od retkih kućnih lekova za koje su istraživači u studijama dokazali da su efikasni.

Određeni aktivni sastojci u lekovitoj biljci sprečavaju virus herpesa da prodre u ćelije tela. Nakon nanošenja matičnjaka na zahvaćena područja dolazi do poboljšanja nakon samo nekoliko dana ili čak sati.

Masti i kreme sa ekstraktom matičnjaka nalaze se u mnogim apotekama pa možete probati da li je ovo pravi lek za vas.

Drugi kućni lekovi za herpes

Postoji mnogo više supstanci koje se smatraju kućnim lekovima za herpes. Protiv herpesa pomažu i aloja vera, beli luk, crni čaj ili đumbir.

Hlađenje područja zahvaćenog herpesom može biti korisno u ranim fazama, jer to otežava razmnožavanje virusa. Međutim, ako je epidemija već u punom jeku, hlađenje više neće učiniti ništa i može dodatno oštetiti kožu.

Da li su kućni lekovi za herpes bolji od lekova?

Kućni lekovi za herpes nisu među klasičnim lekovima kao što su antivirusne kreme ili tablete (antivirusni) i ne zahtevaju recept.

U mnogim slučajevima, pogođeni pribegavaju kućnim lekovima, na primer da se brzo otarase herpesa. Efikasnost nekih kućnih lekova protiv različitih patogena poznata je dugo vremena – međutim, u mnogim slučajevima to se zasniva na iskustvu, a ne na naučnim dokazima.

To, međutim, ne znači da su kućni lekovi u osnovi bezvredni jer sadrže aktivne sastojke koji pomažu u nekoj meri protiv patogena kao što su virusi herpesa.