Prirodna sredstva za čišćenje

Brojna sredstva za čišćenje ne samo da su skupa, već sadrže i mnoge materije štetne po zdravlje. Zato vam predlažemo da svoj dom osvežite pomoću vode, sirćeta, alkohola, sode bikarbone i eteričnih ulja. Osim što ćete se resiti bakterija ispunićete kuću svežinom koja povoljno utiče na koncentraciju i raspoloženje.

Prirodna sredstva za čišćenje kupatila

– Za pranje glatkih keramičkih i emajliranih površina najbolji je rastvor sode bikarbone i limunovog soka.

– Za belinu WC šolje sipijte jednu čašu alkoholnog sirćeta i ostavite da odstoji preko noći.

– Kamenac sa staklenih vrata tuš kabine možete da ukolnite alkoholnim sirćetom tako što ćete prebrisati vrata, ostaviti da odstoji desetak minuta i isprati ih čistom krpom.

– Zavesu oko kade operite u mašini za pranje veša u koju osim uobičajene doze deterdženta sipajte ijednu čašu alkoholnog sirćeta.

– Za odčepljenje odvoda sipajte jednu čašu sode bikarbone i jednu čašu alkoholnog sirćeta, a zatim sipajte pet litara vrele, proključale vode.

Prirodna sredstva za čišćenje kuhinje

– U odvod sudopere kapnite dve do tri kapi eteričnog ulja bora i isto toliko kapi eteričnog ulja limuna da bi sprečui neprijatne mirise i gomilanje bakterija.

– Da bi dezinfikovali drvene i druge daske za seckanje i pripremanje hrane napunite sudoperu vodom i dodajte dve kašike jabukovog sirćeta i deset kapi eteričnog ulja čajnog drveta. Ostavite da odstoje preko noći i ujutro isperite vodom.

– Za čišćenje radnih ploča najbolji je sprej sa eteričnim uljem čajnog drveta i hmuna. U bočicu sa pumpicom od lOOml stavite dve kašike jabukovog sirćeta, deset kapi eteričnog ulja čajnog drveta i deset kapi eteričnog ulja limuna. Protresite sadržaj, zatim dolijte destilovanu vodu do vrha bočice. Poprskajte po površini i izbrišite mokrom krpom.

Prirodna sredstva za čišćenje tepiha

– U lOOg sode bikarbone dodajte deset kapi eteričnog ulja limuna, deset grejpfruta, deset lavande, deset čajnog drveta i pet kapi mente. Pomešajte smesu, zatvorite je u tegli ih kesi i ostavite da odstoji dan do dva. Pospite mirisni prah po tepisima i posle sat usisajte. Svež miris danima će „isparavati” iz vaših tepiha!