Prirodna terapija hidroterapija

Hidroterapija je jedna od najstarijih metoda koje postoje u prevenciji bolesti. Upotreba vode u lekovite svrhe i dalje predstavlja iznenađujući faktor za vreme u kome živimo, preplavljeno skupim lekovima i egzotičnim proizvodima iz udaljenih zemalja.

U svoj svojoj jednostavnosti,hidroterapija , voda je esencijalni činilac u higijeni. Dovoljno je samo podsetiti koliko je higijena važna i na koji način utiče na trenutno zdravstveno stanje: barem toliko koliko i otkrivanje novih lekova. Uzimajući sve ove činjenice u obzir, postoji samo jedno objašnjenje zašto se hidroterapiji ne pridaje važnost koju zaslužuje, a to je da je i suviše pristupačna, veoma laka za razumevanje i prilično jednostavna za upotrebu.

FIZIOTERAPIJA: LEKOVITI STIMULANSI PRIRODE

Svetio, toplota, vazduh… i voda. Zbog svojih fizičko-hemijskih odlika i specifičnih svojstava, voda je sredstvo neverovatnih razmera u primeni toplote ili hladnoće na telo ili prilikom upotrebe različitih lekovitih preparata. Iako je njeno lekovito svojstvo bilo poznato Pitagori i Hipokratu, može se reći da se danas voda upotrebljava u terapijske svrhe zahvaljujući opservacijama i upornosti terapeuta iz centralne Evrope, naročito Nemaca. Ne raspolažemo sa dovoljno prostora da komentarišemo njihovo delo, ali neizostavno se mora spomenuti rad Vinsenta Prisnica (1799-1851) i Sebastijana Knajpa (1821-1897).

SAVETI ZA PRIMENU HIDROTERAPIJE

Pre otpočinjanja sa ovakvom vrstom terapije, treba uzeti u obzir sledeće mere predostrožnosti:

Ne obavljati tretman u vreme procesa varenja hrane.

Žene ne bi trebalo da primenjuju ovu terapiju u vreme menstruacije.

Ne primenjivati hidroterapiju u slučaju bolesti sa sniženom telesnom temperaturom ili kada su udovi pacijenta hladni. U izuzetnim slučajevima prihvata se oblik hladne opšte frikcije, koja treba da se obavi rano ujutru brzo i energično (sa sunđerom ili grubom tkaninom) nakon čega se pacijent odmah ugreje oblačenjem ili upotrebom termofora.

Kupke. Što je niža temperatura kupke, to treba da bude kraće trajanje terapije, a što je veći deo tela na kom se primenjuje, voda treba da bude manje hladna.

U poslednje vreme, ovakva terapija se uglavnom sprovodi u zatvorenim mestima koja bi trebalo da budu prijatne temperature (uopšteno, ugrejane prostorije).

Da bi primena hladne vode bila od koristi, potrebno je prethodno ugrejati telo, jer se pre svega vodi računa o reakciji tela. Iz ovog razloga, pacijent može vežbati, obaviti masažu, frikciju ili prethodno primeniti aplikaciju toplom vodom.

Kada se govori o važnosti reakcije samog tela, jedna od praksi se sastoji da se telo ne briše (ili da se to uradi samo delimično), ostavljajući da se koža sama osuši ukoliko se osoba nalazi na otvorenom prostoru, ili da tokom frikcija osoba bude ogrnuta nekom odećom.

U slučaju starijih osoba, ili kada pacijent pati od anemije ili opšte slabosti organizma, bolje je primenjivati toplu vodu, naročito ukoliko nema povišene telesne temperature.

Osobe koje imaju izvesnih problema sa srcem ili bubrezima, treba da budu obazrivije prilikom tretmana hladnom vodom, tako da bi prvo trebalo da ustanove kakva je reakcija tela obavljajući kupke veoma kratkog trajanja.

U slučaju povišene telesne temperature, preporučuje se hladna voda koja pomaže telu da snizi toplotu.

Temperatura vode može se prilagoditi ličnim iskustvima.

TERAPEUTSKO DEJSTVO HIDROTERAPIJE

Hidroterapija pokreće krv, pročišćava, pomaže u izbacivanju nepotrebnih materija iz organizma, donosi kiseonik, pogoduje eritrocitima i leukocitima koje pokreće iz njihovih depozita… Sve navedeno osnažuje nervni sistem i odbrambene snage organizma. S druge strane, pomaže u sagorevanju patoloških otpadaka i uopšte govoreći, doprinosi ponovnom uravnoteženju oragnizma koje je poremećeno nastankom neke bolesti. Sve u svemu, dovoljno je samo ponoviti da je voda izvor zdravlja.

TEHNIKE HIDROTERAPIJE

Mada su veoma jednostavne, objašnjenje svih tehnika bilo bi i suviše obimno, te smo iz tog razloga sažeto izložili samo neke .Možemo ih klasinkovati u: Kupke (hladne, tople, sa parom), tuširanja, frikcije i pranja, tuširanja (ili polivanja tela vodom), hladne obloge i kompresije, tople obloge, kupke za znojenje, ispiranja (nosa, na primer); ostale: šetnja neobuvenim stopalima po vlažnom travnjaku, kroz morsku ili rečnu vodu.

Frikcije na suvu kožu
Najbolje je obavljati ih odmah po ustajanju iz kreveta. Koristiti rukavicu od struna ili grubu tkaninu. Doprinosi zagrevanju i irigaciji kože.

Frikcija
Primena je ista kao u prethodnom slučaju, s tim da se obavlja hladnom vodom. Čisti telo, a osim toga njen refleksni efekat ‘budi’ organizam i nervni sistem.

Hodanje kroz vodu ili rosu
Šetanje bosih nogu stimuliše refleksne zone stopala. Ukoliko se obavlja u hladnoj vodi ili po vlažnom
travnjaku, kasnija reakcija je odlična po zdravlje čoveka, naročito kada je nervni sistem u pitanju.

Parenje lica
Veoma je korisno u slučajevima prehlada, upale sinusa, upale srednjeg uha i bronhitisa. Glavu treba dobro prekriti. Od 10 do 20 minuta.

Sedeća kupka sa parom
Ista upotreba. Dobro pokriti celo telo. Završiti tretman frikcijom sa hladnom vodom, sušenjem i utopljavanjem.

Komprese
Koristi se gaza koja se presavije nekoliko puta, prethodno potopljena u vodi (obično hladnoj).

Tuširanja
Tuširanje hladnom vodom po rukama (može se vršiti i naizmenična pramena temperature vode) je veoma korisno u slučajevima hipotenzije i poremećaja cirkulacije u šakama i rukama, kao i u slučaju glavobolja (cefaleja). Vreme trajanja: 30 do 60 sekundi.

Kupka stopala
Može biti hladna, sa postepenim povišavanjem temperature ili naizmeničnom upotrebom tople i hladne vode. Od 10 do 30 sekundi.

Obloge
Velika kompresa! Za ovakvu oblogu trupa koristi se navlažena pamučna tkanina, prekrivena vunenom tkaninom.

Sedeća kupka
Ukoliko je hladna kupka (15-18°C), okrepljuje i opušta. Preporučuje se kod urinarnih inkontinencija ili hronične konstipacije.