Prirodna zaštita od sunca

U poslednje vreme objavljeno je dosta publikacija u kojim se govori samo o negativnom delovanju sunčevog zračenja, a uopšte se ne pominje pozitivno delovanje sunca zahvaljujući kojem je u velikoj meri i nastao život na našoj planeti.

Umeren kontakt sa suncem može veoma pozitivno da deluje na organizam iz više razloga. Njegovo dejstvo na psihu je nesporno. Samo se treba setiti tmurnih zimskih dana i kako rado iščekujemo proleće i sunčane dane.
Mnogobrojna istraživanja potvrđuje da sunce snažno deluje na moždane aktivnosti, jača koncentraciju, pamćenje, aktivira i rad imunog sistema, smanjuje mogućnost nastanka tumora, a naravno da ima uticaja i na jačanje kostiju, cirkulaciju krvi, stanje kože… Ali ako pogrešno odaberemo način i vreme kontakata sa suncem, to će imati suprotan efekat.

U svakom slučaju, predlaže se da u letnjim mesecima provedete makar jedan sat na jutarnjem suncu ili u kasnim popodnevnim satima, bez krema sa zaštitnim faktorom. Tokom dana, kada je sunce suviše jako, zaštitite se odećom koja pokriva ramena i ruke, kapom ih šeširom.

Kako se zaštititi od pojačanog sunčevog zračenja?
I tu možemo značajno sebi da pomognemo. Na primer, ako samo dva meseca pre letnje žege počnemo da koristimo polenov prah (2-4 kašičice dnevno). Značajno ćemo umanjiti štetno delovanje pojačanog sunčevog zračenja. Prethodno proverite da li ste alergični na polen, uzimajući ga tokom 3 dana tri puta dnevno na vrhu kašičice.Ako nema alergijske reakcije, onda se prelazi na osnovnu dozu. Svakako je korisno da konzumiramo polenov prah tokom celog leta.

Zaštiti može da doprinese i svakodnevna upotreba 2-3 čaše zelenog čaja (ne ledenog i ne iz filter kesice) ili kombuha napitka. Redovna primena pivskog kvasca, algi, omega 3 ribljeg ili lanenog ulja, uz 1 zdraviji pristup ishrani, i te kako će doprineti boljoj zaštiti i pril-gođavanju organizma. Čišćenje debelog creva i jetre znatno pomaže da lakše podnesete jako sunce i da mnogo brže dobijete tamniju boju koja do datno štiti organizam. Ispijanje dovoljnih količina kvalitetne tečnosti (oko 2 litra dnevno kvalitetne vode, ceđenih sokova, biljnih čajeva, kombuha napitka, redovna upotreba lubenice) pomažu da se održi kvalitetna elastičnost kože, koja će indirektno pomoći boljoj zaštiti od sunca.

Izvrsnu zaštitu pruža glina ili blato, a dodatna korist od takvog metoda je izvrsna detoksikacija organizma i pozitivan uticaj na kožu i zglobove.Ako vam suše kožu, mažite se maslinovim uljem.

Vredi razmisliti o mešavini za čišćenje i održavanje kvalitetnog stanja kože. Reč je o mešavini 50 ml maslinovog ulja, 50 ml vode i 1 kašičice morske soli, koja se nanosi na vlažnu kožu dva puta dnevno. Osim čišćenja kože i celog organizma, ona utiče i na bolju elastičnost,sprečava sušenje i u određenoj meri umanjuje oštećenja kože na jačem suncu. Ova smeša takođe ima i zaštitni faktor tipa 2, ali to nikako ne znači da se sa njom možemo neograničeno pržiti na suncu. Ali ćemo uz ovaj preparat moći da na prirodniji i bezbedniji način uživamo u čarima sunca.

Takozvane alergije na sunce, koja se u poslednje vreme sve češće pominju, odraz su zagađenja organizma koje, se oslobađa pod dejstvom sunca. Njihovo čišćenje putem kože (znojenje) izaziva nađražaj kože i reakcije slične alergijskim.

Šta možemo da uradimo?
Svakako da detaljno očistimo organizam, naročito obraćajući pažnju na korekcije u ishrani, kao i čišćenje debelog creva, jetre i bubrega.
Georgij Nazarov