prirodni laksativi protiv zatvora

Prirodni laksativi protiv zatvora

S obzirom na činjenicu da hemijski laksativi uzrokuju zavisnost i refleksni zatvor na duže staze, prirodni laksativi su jedina pouzdana opcija za ublažavanje zatvora. Jednostavne stvari kao što su poboljšanje životnih navika i navika u ishrani su dovoljno dobre opije za lečenje zatvora.

Zatvor je česta bolest gastrointestinalnog trakta koja utiče na svakoga barem jednom u životu. To je stanje koje se karakteriše nepotpunim izbacivanjem saržaja debelog creva ili izbacivanje čvrstih i suvih fekalija. Smatra se da osoba pati od opstipacije ako on/ona manje od tri puta nedeljno prazni creva. Danas, je zatvor postao uobičajeni zdravstveni problem zbog mnogo faktora, od pogrešnih navika u ishrani, nuspojava lekova (diuretici), slab unos vode i hrane bogate vlaknima, itd.

prirodni laksativi protiv zatvora

Većina alternativnih oblika medicine osvrće se na pravilno funkcionisanje creva jer je to osnova za dobro zdravlje. Blokada creva je dom različitih toksina koji mogu izazvati nutritivne nedostatke i bolesti poput artritisa, hemoroida, upale slepog creva, itd.

Prirodni laksativi pomažu u povećanju peristaltike debelog creva kako bi se oslobodilo ostatka iz procesa varenja. Redovno čišćenje debelog creva je korisno da se poboljša varenje, apsorbuju hranljive materije i podigne nivo energije u organizmu.

Zašto se odlučiti za prirodne laksative ?

– Pored olakšavanja zatvora, pomaže u jačanju debelog creva
– Bezbedni za korišćenje u dužem vremenskom periodu
– Ne izazivaju neželjene efekte kao što su grčevi u stomaku ili proliv
– Ne izazivaju dobijanje na težini, čak i ako se koriste duži vremenski period
– Doza se ne povećava postepeno kao kod medicinskih purgativa
– To je holistički način da se debelo crevo pročisti
– Prirodni lekovi ne izazivaju nikakvu iritaciju creva, dok hemijski laksativi mogu da dovedu do “katarze debelog creva.”

Prirodni laksativi su bezbedni za upotrebu u trudnoći a poznato je da je zatvor u trudnoći česta pojava.Takođe su bezbedni za decu koja imaju problema sa zatvorom i tvrdom stolicom.

Koji su najefikasniji prirodni laksativi ?

Prirodni laksativi su u osnovi materije ili namirnice koje imaju visok sadržaj rastvorljivih vlakana. Kada se konzumira sve što ima visok nivou rastvorljivih vlakana, vlakna upijaju vodu i nabubre u crevima. Ovo uvećava volumen stolice i olakšava rad creva sprečavajući zatvor.

Laneno seme

Laneno seme ima visok sadržaj rastvorljivih vlakana, te tako pomaže u ublažavanju zatvora. Za maksimalne rezultate laneno seme treba da se samelje pre upotrebe. Mora se samleti mlinom za kafu, međutim, može se samleti i čuvati u zamrzivaču za kasnije korišćenje. Neki koriste ulje od semena lana kao laksativ. Međutim, ne postoje naučna istraživanja koja podržavaju laksativna svojstva ulja lanenog semena.

Kako se koristi laneno seme protiv zatvora…

➦ Uzmite 2 kašike  sveže mlevenog lanenog semena i dodajte ga u šolju jogurta. Konzumirajte rano ujutru ili pre odlaska na spavanje.

➦ Dodati 2 kašike sveže mlevenog lanenog semena i u posudu sa osvenim pahuljicama ili žitaricama za doručak.

➦ Posuti 2 kašike sveže mlevenog lanenog semena u salatama ili dodati ga u palačinke koje jedete za doručak.

➦ Pripremite čaj od lanenog semena protiv zatvora dodavanjem 1 kašičice lanenog semena u 1 čašu vode. Kuvajte dok se količina vode ne smanji za polovinu. Dodajte malo meda i pijuckajte dok je čaj topao.

➦ Takođe su dostupne kapsule od ulja semena lana.

➦ Pomešajte 1 do 2 kašike lanenog ulja u čaši voćnog soka i popiti svako jutro.

Psilijum vlakna

Spoljne opne/ ljuspice semena psilijum biljke se zovu psilijumska vlakna. Ona imaju veoma visok sadržaj vlakana, i veoma su korisna protiv zatvora. Poreklom sa Bliskog Istoka, seme ove biljke  već decenijama se koristi za olakšanje prilikom kontstipacije. Međutim, konzumiranje previše psilijuma ili unos manje količine vode, može da ima suprotan efekat i da dovede do goreg zatvora.

Kako da ih konzumiram…

➦ 1 kašičica ljuspica psilijuma se rastvori u čaši vode/soka i konzumira se ujutru. Mora da se pije mnogo vode tokom dana kako bi rad creva bio podstaknut.

➦ Psilijumske ljuspice moraju se uzimati prema uputstvima na bočici.

Čaj od sene kao laksativ protiv zatvora

Lišće biljke sene je dobro poznato po svojim lekovitim svojstvima. Iako su listovi sene generalno bezbedni, Američko udruženje za biljne proizvode ne preporučuje dugotrajnu upotrebu ovih listova. Ipak, oni se često koriste kao kratkoročno rešenje za opstipaciju. Hemikalije, pod nazivom senosidi u listovima sene izazvaju kontrakcije creva, čime se stimuliše rad creva.

Kako da ih uzimam…

➦čaj od sene može se pripremiti dodavanjem ¼ kašičica sene u jednu čašu ključale vode i omogućiti da se lišće natopi. Možete dodati vrećicu čaja drugog ukusa ako Vam je čaj previše gorak da se pije.

➦ dostupne su kapsule sene, koje treba konzumirati prema uputstvima na etiketi.

Lišće sene može imati štetne efekte na organizam, dakle, ne sme da se uzima bez nadzora nutricioniste ili zdravstvenog stručnjaka.

Ricinusovo ulje protiv zatvora

Dobijeno ulje iz semenki biljke ricinusa je veoma korisno protiv zatvora. Drevni Egipćani su koristili ovaj lek za lečenje zatvora. Kliničke studije su pokazale efektivnost ricinusovog ulja u lečenju konstipacije. Ricinusovo ulje sprečava apsorpciju tečnosti iz creva, tako da olakšava rad creva. Utvrđeno je da pomaže kod hroničnog zatvora.

Kako da ga koristim…

➦ Dodajte 1 kašičicu ricinusovog ulja na čašu soka od narandže i pijte rano ujutru.

➦ Dodajte 1 kašičicu ricinusovog ulja na jednu čašu toplog mleka, i piti pre odlaska na spavanje.

Budući da velike količine ricinusovog ulja mogu biti otrovne, ricinusovo ulje treba koristiti samo nakon konsultacije sa lekarom.

Lišće maslačka

Lišće maslačka imaju efekat diuretika, tako da se koriste kao lek za lečenje zatvora. Njihova diuretička svojstva se pripisuju sposobnosti da povećaju proizvodnju žuči, čime se potpomaže varenje i ubrzava rad creva.

Kako da ih upotrebim…

➦ Možete žvakati nekoliko sveže ubranih listova maslačka.

➦ Možete pripremiti čaj od maslačka tako što kašičicu suvog maslačka ostavite da se utopi u šolji ključale vode. Dodati kašiku meda da se smanji gorčina.

➦Sok od maslačka može da se pripremi mešanjem jabuke, lišća maslačaka i malo soka od limete.

Trifala

Trifala je ajurvedska biljka koja se najčešće koristi za čišćenje creva. Sastoji se od tri vrste bilja, Amalaki (Indijski ogrozd), Haritaki (Terminalia chebula) i Bibhitaki (Terminalia bellirica). Pored pružanja olakšanja od konstipacija, trifala je takođe korisna za ceo sistem za varenje. Ova mešavina biljaka se ne smatra laksativom, više služi kao sredstvo za čišćenje creva, i bezbedno je za dugotrajnu upotrebu.

Kako da konzumiram …

➦ Da biste dobili efikasne rezultate protiv zatvora, možete mešati trifala prah sa vodom i ostavite da odstoji preko noći. Pijte sledećeg jutra.

➦Dostupne su i trifala kapsule, koji bi trebalo da se konzumiraju po uputstvima na bočici.

Druge biljke koje imaju laksativne osobine su turska rabarbara, lucerka, gel aloe vere, kora pasjakovine, pulpa kasije, Cascara Sagrada i guar.

Promene u životnim navikama i načinu ishrane

Iako su prirodni laksativi efikasni protiv zatvora, oni se ne moraju koristiti duži vremenski period. Hronična upotreba prirodnih laksativa čini telo zavisnim od njih. Telo neće moći da se dobro nosi sa odsustvom laksativa, zbog čega je važno da se načine određene promene u načinu života i ishrani, kako bi se sprečio zatvor na duže staze.

Promene životnog stila

Neaktivan način života je primarni faktor koji povećava rizik od opstipacije. Evo nekoliko stvari koje možete primeniti kako biste sprečili zatvor na duže staze.

➦ Dnevna rutina vežbanja je najbolji način na koji možete da ublažite zatvor. Jednostavna aktivnost kao brzo-hodanje 30 minuta dnevno je dovoljno da se obezbedi zdrava stolica.

➦ Nemojte jesti osim ako niste gladni.

➦ Pijte puno vode, topla voda je korisnija.

➦ Vežba potpomaže pravilno snabdevanje hranljivim materijama i cirkulaciju krvi u crevima.

➦ Spavanje u toku dana ili odmah nakon konzumiranja hrane treba izbegavati.

➦ Nemojte ignorisati normalnu potrebu tela da vrši nuždu. Suzbijanje ili eliminacija nagona može dovesti do hroničnog zatvora.

➦ Opuštanje telo kroz meditaciju, muziku, ili humor, može pomoći u eliminaciji nepotrebnih stresova i zauzvrat pomaže u pravilnom varenju.

Namirnice koje pomažu da se olakša zatvor

Ishrana namirinicama koje imaju nizak sadržaj vlakana je glavni uzrok opstipacije stoga, hranu bogatu vlaknima treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Ova nerastvorljiva vlakna prolaze kroz telo, ostaju nepromenjena i dajui stolici meku teksturu, koja omogućava da lako prođe kroz trakt.

➦ Konzumirajte hranu bogatu biljnim vlaknima, koja se sastoji od lisnato-zelenih namirnica, salata, i puno voća i povrća. Voće kao što su suve šljive, jabuke, kajsije, smokve, šljive, kruške, itd. sprečavajuzatvor. Osim toga, povrće kao što su brokoli, spanać, grašak, tikva, šargarepa, pasulj, itd. takođe olakšavaju rad creva.

➦ Suvo voće i orasi kao što su bademi, smokve, datule, suvo grožđe, itd. ako se konzumira u malim količinama na dnevnoj osnovi sprečiće zatvor.

➦ Konzumiranje ovsenih pahuljica, koje su bogate vlaknima svakodnevno za doručak drži zatvor na odstojanju.

➦ Unosite više žitarica i neprerađenog pirinča.

➦ Sokovi su prirodna sredstva za čišćenje debelog creva i treba ih konzumirati ili pre spavanja i / ili rano ujutru. Sveži voćni sokovi neće samo nadomestiti izgubljeni sadržaj vode, već će obezbediti telu neophodne vitamine i minerale. Sok od suve šljive, sok od pomorandže, sok od jabuke, sok od šargarepe, itd. sprečava zatvor.

➦ Pripremanje hrane sa začinima kao što su đumbir, crni biber, kumin, korijander, kurkuma, aleva paprika, mirođija, asafoetida, itd. takođe će pomoći pravilnom varenju.

Masna hrana, hrana bogata uljem i prerađena hrana mora se izbegavati  ili konzumirati umereno, jer mogu da uzrokuju zatvor.

➦ Dijeta bogata vlaknima preporučuje se za lečenje zatvora, međutim, važno je da se sadržaj vlakana poveća postepeno. Nagli porast nivoa vlakan u hrani može da dovede do gasova, nadutosti, i loše probave. Prema tome, omogućite telu da savlada promene u ishrani postepeno.

Korišćenje prirodnih laksativa je najsigurniji, efikasan način da se pobedi zatvor. Ali, uvek je bolje da se naprave potrebne promene u ishrani i načinu života da bi se zatvor sprečio na duže staze. Osim toga, uvek se obratite zdravstvenom radniku pre uzimanja bilo kog prirodnog laksativa. Prirodni laksativi ne mogu odgovarati svima, a neki mogu imati i neželjene efekte.

[icegram campaigns=”8172″]