Prirodni lek čuvarkuća i med za ciste, miome, želudac, hemoroide (RECEPT)

ČUVARKUĆA I MED – lekovito sredstvo

Prirodni lek, čuvarkuća i med, dokazano je veoma efikasan za lečenje brojnih zdravstvenih problema i oboljenja. Čuvarkuća i med se koriste za jačanje imunog sistema, protiv bolesti želuca, protiv cista i fibroida, za poboljšanje varenja, rešavanje problema sa konstipacijom itd. U nastavku možete pročitati kako se priprema ovaj prirodni i delotvorni lek.

Naši stari nisu bez razloga čuvali na krovovima svojih kuća biljku čuvarkuću. Čini se da su oni dobro znali kolika je njena lekovitost.

Čuvarkuća je biljka evropskog porekla. Široko je rasprostranjena, tako da je možete videti kako raste na lošem, jalovom, stenovitom i suvom tlu. Otporna je na hladnoću, vrućinu i sušu. Raste uz kamene zidove i ograde. Može da raste u kući i u saksijama.

cuvarkuca i med

Čuvarkuća je cvetnica čija visina dostiže od 20 do 30cm (ne računajući biljku u cvatu jer ona može biti viša). Listovi čuvarkuće su veoma mesnati i formiraju rozetu. Cvetovi su žuti ili crvenkasti, skupljeni u grupe različitih oblika. Ima neverovatnu sposobnost da preživi i u najsurovijim uslovima. Lako se prilagođava različitim staništima. Ukratko, čuvarkuća je biljka snažne vitalnosti, uvek je zelena, a podnosi mraz i jako sunce.

Ime je dobila po starim narodnim verovanjima. Još od davnina se verovalo da čuvarkuća štiti kuću od groma, požara, oluje, zlih duhova i raznih čini, a isto tako i da štiti ukućane, ćuva njihovo zdravlje i donosi blagostanje i napredak. Stoga ne čudi da se čuvarkuća i danas može naći u mnogim kućama, dvorištima pa i na krovovima.

cuvarkuca

Čuvarkuća i med kao lek

Lekovitost ove biljke je poznata u našoj narodnoj tradiciji već vekovima, a kada se koriste čuvarkuća i med kao lek, onda joj nema premca.

Osim što je dobro koristiti  kombinaciju čuvarkuća i med za jačanje odbrambenih snaga organizma, poznato je i da se primenjuje za lečenje bolesti želuca i za hemoroide, ali i da je izvrsno prirodno sredstvo za uklanjanje cista i mioma na jajnicima i dojkama, a postoji mišljenje i da pomaže kod uklanjanja kako mioma, tako i polipa na materici.

Uz to, čuvarkuća i med kao lek utiču pozitivno na rad organa za varenje, otklanjaju zatvor i pomažu u regulaciji probave. Smatra se i da utiče na regulisanje rada štitne žlezde.

Recept

Obično recept po kome se pripremaju čuvarkuća i med podrazumeva istu količinu i jednog i drugog sastojka, mada postoji i recept po kome je mera nešto drugačija i podrazumeva veći udeo meda, i to u odnosu 500 grama listova čuvarkuće i 750 grama prirodnog meda.

U svakom slučaju, bez obzira koji recept da odaberete, imajte na umu da je način pripreme potpuno isti. Jednostavno listove biljke operite i ubacite u blender ili mašinu za meso, pa usitnite. Ne zaboravite da je ovu biljku najbolje brati u periodu od marta do meseca oktobra.

Kada ih dobro usitnite, pomešajte ih sa medom i dobro sjedinite. Ovako pripremljenu mešavinu treba da ostavite 7 dana da odstoji u frižideru i obavezno treba da bude u staklenoj tegli, koja je zavijena u aluminijumsku foliju.Postoji i recept po kome možete koristiti 300g sočnih listova čuvarkuće i 500g prirodnog meda.Bilo koji recept da koristite lekovito dejstvo koje imaju čuvarkuća i med će biti isto.

Upotreba

Ovako pripremljena čuvarkuća i med se koristi prema sledećem: svakoga dana po dve ili tri kašike mešavine i to pre obroka. U principu, možete piti jednu pre doručka i jednu pre većere, a onu pre ručka možete da pijete ako želite.

Čuvarkuća i med kao lek za miome i ciste na jajnicima

Smatra se se da se primarno koriste čuvarkuća i med kao lek za miome i ciste na jajnicima. Ali, morate da imate na umu da je u pitanju prirodan lek i da ga treba konzumirati neko vreme da biste primetili pozitivne efekte. Ipak, iskustva pokazuju da se vrlo brzo po ispijanju prve doze one povlače, ali svakako je potrebno primeniti terapiju u skladu sa potrebama.

Uz to, može da se primeni i kao odlično prirodno sredstvo za čećenje cisti na dojkama, ali i na materici.

Čuvarkuća i med – prirodan lek protiv cista i fibroida

Čuvarkuća i med su dokazano odličan prirodni lek za lečenje cista i fibroida. Kombinacija ova dva lekovita sastojka korišćena je od davnina za lečenje mnogih ženskih oboljenja i drugih bolesti, stoga su čuvarkuća i med jedan od najboljih poznatih narodnih lekova koji se naveliko koristi.

Ne samo da je čaj od čuvarkuće efikasan, isto tako je efikasan i sveže ceđeni sok iz lista čuvarkuće, koji se koristi kao dodatak pri lečenju raznih zapaljenskih stanja kože, protiv ujeda insekata, protiv kurjih očiju, bradavica, mladeža i mnogih drugih kožnih oboljenja. Takođe, sveži sok iz lista čuvarkuće može da se koristi kod infekcije uha, gde je dokazano efikasan. U bolno uho nakapajte nekoliko kapi svežeg soka čuvarkuće, malo sačekajte pa okrenite glavu i pustite da tečnost iscuri.

Čuvarkuća i med kao lek za hemoroide

Ako vas zanima čuvarkuća i med kao lek za hemoroide, priprema je nešto drugačija i podrazumeva 300 grama listova biljke, 750 grama meda i jedan limun. Najpre limun dobro operite, a možete i da ga ostavite da odstoji neko vreme u rastvoru sode bikarbone i vode, jer se koristi limun sa korom, pa ga izmiksajte u blenderu sa opranim listovima čuvarkuće. Zatim tako dobijeni sok procedite i pomešajte sa medom. Čuvajte u frižideru i pijte svako jutro po jednu kašiku na prazan želudac, a čuvarkuća i med kao lek za hemoroide mora da se čuva u frižideru.

Čuvarkuća i med za želudac

Uzevši u obzir da čuvarkuća i med regulišu metabolizam, ali i rad organa za varenje, vrlo često se može čuti da se može primenjivati i kao odličan lek za želudac. Čak se smatra da utiče na poboljšanje stanja organizma i želuca kada je prisutna Helikobakterija, kao i gastritis.

Čaj od čuvarkuće

Ovaj lek uma ublažujuće dejstvo, možete ga koristiti ako patite od bolnih i obilnih menstruacija, grčeva, dijareje, čireva ili upale urinarnog trakta.

Sastojci: 10g svežeg ili osušenog lista čuvarkuće i 250ml vode.

Kuvajte čuvarkuću oko 10 do 15 minuta. Nakon toga, procedite čaj i ostavite da se ohladi. Pijte šolju čaja ujutru na prazan želudac, a potom na svakih sat vremena uzmite po gutljaj čaja.

Upotreba u trudnoći

U principu, upotreba u trudnoći ovog prirodnog sredstva svakako nije preporučljiva. Osim što se trudnicama zabranjuje korišćenje čuvarkuće i meda, smatra se da ne bi trebalo da ga koriste ni dojilje.