Prirodni lekovi protiv bolova

Prirodni lekovi protiv bolova mogu biti veoma delotvorni neki sami možda nisu toliko delotvorni, ali u kombinaciji obično dobro deluju i mogu da nam pomognu da izbegnemo upotrebu pilula.

AKUPUNKTURA

Ne zna se tačno kako funkcioniše mehanizam delovanja akupunkture, ali je poznata njena analgetska efikasnost. Čini se da akupunktura utiče na nervne puteve koji služe kao prevozno sredstvo bola i izaziva lučenje unutrašnjih endorfina, morfina koje mi sami proizvodimo, a koji vidno uklanjaju bol. Međutim, akupunkturu treba da primenjuju samo profesionalci. Za manje značajne bolove možemo probati akupresuru (pritisak prstima na akupunkturne tačke). U većini knjižara postoje priručnici za akupresuru. Zubobolja, migrena, grčevi ili upala zglobova nalaze se među glavnim indikacijama akupresure.

KUPKE SA VODOM I SOLJU

Nema ničeg jednostavnijeg od kupke koja se sastoji od vode i soli a koja služi za ublažavanje bolova u mišićima ili zglobovima i za smanjenje upale. U prilično toplu vodu stavićemo nekoliko šaka soli (što više soli, to bolje; obično su dovoljne tri do četiri šake) u koju ćemo potopiti noge, ruke ili bolno mesto. Ukoliko zona koja treba da se leči ne može da se potopi u lavor, možemo potopiti tkaninu od debele gaze i staviti je na bolno mesto. Kod nekih unutrašnjih bolova, poput menstruacije, veoma je korisno staviti vlažnu so u navlaku od jastuka i staviti je na stomak. Verovatno će nam smežurati kožu, pošto so ima značajno osmotsko dejstvo. Osobe koje pate od hipertenzije, srca i one koje moraju da izbegavaju so, koristiće ovu kupku oprezno, tako što će između kože i soli uvek biti neka tkanina.

TOPLE OBLOGE

Tople obloge od gline ili krompira su korisne za lečenje bola. Priprema je jednostavna, mada pomalo zamorna, s obzirom da se sastoji od pravljenja mase plastične konzistencije sa glinom i toplom vodom, koja se stavlja na bolni deo. Obloga od krompira se priprema tako što prvo treba da skuvamo krompir, izgnječimo ga i stavimo u kesu od gaze koja se stavlja na bolno mesto. Obe obloge čuvaju toplotu i zbog toga mogu da olakšaju bol.

Prirodno lečenje jednostavnih bolova

Pogledajmo neke lekove protiv jednostavnih bolova. Ukoliko nam ne budu bili
dovoljni, moraćemo da se javimo lekaru i to lekaru prirodne medicine.

ZUBOBOLJA
Javlja se zbog karijesa ili gnojnog procesa. Mnogi gnojni procesi zuba se rešavaju bez antibiotika. Kod karijesa bol takođe može da se javi bez gnojnog procesa zbog osetljivosti nerva u korenu koji ima svaki zub.

Lekovi za zubobolju
Pre svega, kod zubobolje koja se često ponavlja treba posetiti zubara koji će da pregleda da li imamo neki gnojni proces ili ozbiljan karijes. Međutim, sledeći lekovi mogu da nam pomognu u hitnim slučajevima:
• Izbegavati hladna ili topla jela; jesti mlaku hranu;
• Staviti tople obloge od gline ili leda na obraz, na bolestan zub;
• Staviti jednu kap razblaženog ulja od karanfilića (jedan deo esencijalnog ulja od karanfllića sa pet kapi maslinovog ulja) u pokvaren zub. Ne ponavljati često jer može da nadraži desni;
• Popiti mlak i vrlo koncentrovan čaj (pet kašičica mešavine na solju vode) od vrbe, matičnjaka, lipe i kore belog jasena. Može se piti na svaka tri sata.
• Aplikacija toplih obloga od sveže gline na lice takođe može biti korisna za sazrevanje i otklanjanje dentalnog apscesa.

BOL U STOMAKU
Često je uzrok loše varenje ili nervna napetost.
Neka zlatna pravila su:
• Popiti čaj od matičnjaka, zelenog anisa i kamilice;
• Ne treba jesti, ili ako je moguće, jesti laganu hranu i žvakati je sporo;
• Piti vodu ili tople čajeve, u malim gutljajima i malim količinama.
• Grejati stomak (rukama, ili, još bolje, sa kesom tople vode koja je umotana u peškir;
• Ukoliko ne bude bolje, primeniti klistir sa mlakom vodom i kašičicom soli (voda se može zameniti čajem od kamilice).

BOLOVI U ZGLOBOVIMA
Ukoliko se javljaju bolovi dok se odmaramo:
• Primeniti oblogu od slačice na bolno mesto (maksimum petnaest minuta);
• Vodene kupke sa solju za bolne zglobove (topla voda sa oko 200 g soli na litar vode);
• Masaža sa alkoholom od ružmarina i kamfora;
• Ukoliko je potrebno, obratiti se lekaru radi primene analgetika u kapsulama

MENSTRUALNI BOLOVI
Uprkos tome što se čini sve što se može, treba biti srtpljiv jer bolovi traju dok ne prođe menstruacija i obično postaju jači ako je osoba nervozna. Najbolji lekovi su sledeći:
• Čaj od žalfije, hajdučke trave i velikog korova;
• Tople obloge na abdominalnoj zoni, na primer od pamučne krpe umočene u veoma slanu vodu. Krpu uvek dobro iscediti i menjati čim se ohladi;
• Sedeća topla kupka u bideu ili kadi;
• Odmor.

BOL U UHU
Bol u uhu je veoma čest kod dece, a redji kod odraslih, usled, između ostalog, nerazvijenosti limfnog sistema, te je verovatno Eustahijeva truba (unutrašnji kanal između uha i ždrela), nešto kraća i šira nego kod odraslih. Kada se uho gnoji (iz njega izlazi tečnost) treba se obratiti lekaru, jer se verovatno radi o upali uha; međutim, ukoliko se uho ne gnoji, nema temperature ili je ona blago povišena, a bol nije intenzivan, možemo primeniti sledeći domaći lek:
• Ulje od slatkog badema (a u nedostatku ovog dobro je i hladno ceđeno maslinovo ulje) odličan je lek za upalu uha, a potrebno je da stavimo dve do tri kapi u uho, od dva do četiri puta dnevno. Da ne bi izazvalo neprijatan osećaj, ulje treba da bude iste temperature kao i telesna (blago ugrejano na pari ili pod mlazom tople vode). Čim se proces završi, uho treba da očistimo, pošto upala uha pospešuje cerumen. Isto tako se preporučuje primena svežeg soka od belog luka.
• Sve biljke koje se koriste za iskašljavanje takođe su delotvorne u prevenciji upale uha kada se javlja bol u uhu.

GLAVOBOLJA
Glavobolja ima razne uzročnike. Treba da razlikujemo sporadičnu glavobolju prouzrokovanu umorom, sunčanicom ili iz nepoznatih razloga, od migrene koja zahteva drugu vrstu složenijeg lečenja. Treba da imamo na umu da je za glavu dobro sve što ne prija intesti-nalnoj zoni, s obzirom na to da glavi prija mir i svežina, dok stomaku prijaju toplota i kretanje koji podstiču varenje. Ukoliko je glavobolja nastupila nakon nesreće ili ozbiljnog udarca lobanje, treba se odmah obratiti lekaru. Neće biti na odmet da se izmeri pritisak, kako bismo se uverili da on nije razlog glavobolji.
• Veoma jednostavan lek za glavu je kesa sa ledom, koju treba držati 20 do 30 minuta ukoliko izaziva prijatan osećaj.
• Izbegavajte svetlost i buku.
• Ležite ogrnuti toplom i komotnom odećom.
• Nemojte jesti ukoliko niste gladni (jedan dan bez jela ili uz kuvano voće, poput kompota od jabuka, može nam pomoći da ublažimo bol).
• Skuvajte čaj od kamilice i popadije (Tanacetum parthenium).
• Takođe se preporučuju biljke koje imaju analgetsko i smirujuće dejstvo poput velikog korova (Spiraea ulmaria), kora od vrbe (Salbc alba) ili belog jasena (Fraxinus excelsior), lavande (Lavandula špica), kamilice (Anthemis nobilis) ili lipe (Tilia sp.), između ostalih.
• Prstima blago izmasirajte slepoočnice (digitopunktura).