za prirodno farbanje sede kose

Prirodni lekovi protiv sede kose u mladosti

Kako protiv sede kose u mladosti ?

Prerana pojava sedih vlasi je sve češći razlog za brigu kod mladih ljudi jer čini da izgledaju stariji. Faktori koji uključuju lošu ishranu, hormonski disbalans, razne bolesti, stres i zagađenje uzrokuju prerano sedenje kose. Slično tome, i deficit vitamina i minerala može doprineti preranoj pojavi sedih vlasa. Ako već imate sede vlasi, najbolje je izbegavati farbanje kose teškim hemikalijama – umesto toga, pokušajte sa nekim od „prirodnih lekova“ protiv sedih vlasi.

protiv sede kose u mladosti

10 efikasnih načina da se rešite sedih vlasi

  1. Kokosovo ulje i limunov sok

Kokosovo ulje lako može popraviti stanje sa sedom kosom jer je vrlo bogato antioksidansima. Izmešajte 3 kašike limunovog soka sa kokosovim uljem u dovoljnoj količini da vam pokrije kosu celom dužinom. Nanesite ovu mešavinu na kosu i nežno njome masirajte kožu glave. Ostavite je da deluje najmanje sat vremena, a zatim operite kosu šamponom.

  1. Melasa

Crna melasa vam može pomoći da smanjite probleme sa sedom kosom. Melasa vam daje oko 14% preporučene dnevne doze bakra. Bakar je vrlo važan za lepu kosu jer proizvodi pigment za kosu. Svakog jutra pojedite po jednu kašiku crne melase i za par meseci ćete videti rezultate.

  1. Crni čaj

Ovo je jedan od najpopularnijih kućnih tretmana za sedu kosu i svakako ćete želeti da ga probate. Crni čaj može prirodno potamneti kosu. Prokuvajte dve kašike crnog čaja u jednoj šolji vode. U sve to umešajte jednu kašiku soli i ostavite da se ohladi. Koristite ovu mešavinu za ispiranje kose. Kada njome polijete kosu, ostavite da deluje oko 15-20 minuta, a zatim isperite kosu hladnom vodom, ali je ne perite šamponom.

za prirodno farbanje sede kose

  1. Semenke crnog susama

Crni susam je vrlo efikasan protiv sede kose. Podstiče aktivnost melanocita, koji proizvode melanin. Da biste se izborili sa sedim vlasima, samo jedite crni susam svakog dana najmanje tri meseca. Efekat će biti bolji i ako redovno nanosite susamovo ulje na kosu.

  1. Šikakai (shikakai)

Potopite 3-4 parčeta šikakaija u vodu i izmešajte ih sa 10-12 komada oraha i ostavite tako potopljeno u vodi preko noći. Sledećeg dana prokuvajte ovu mešavinu i sipajte je u flašu. Koristite ovu tečnost umesto šampona. Umesto balzama, potopite u vodu lišće amle i prokuvajte je. Procedite i koristite tu vodu umesto balzama.

  1. Kana

Dobro izmešajte kašiku kaše od piskvice, 3 kašike kafe i 2 kašike lišća bosiljka. Zatim sve to izmešajte sa 3 kašike soka od nane, jednom kašikom jogurta i 2 kašike kane u prahu. Izmešajte dobro sve sastojke i nanesite ih na kosu. Ako redovno koristite ovu masku protiv sedih vlasi, vrlo brzo ćete videti rezultate.

  1. Biotin

Ishrana bogata namirnicama bogatim biotinom je takođe efikasan kućni lek protiv sede kosa. Redovna konzumacija namirnicama bogatim biotinom može usporiti nastanak sedih vlasti. Namirnice bogate biotinom su paradajz, orasi, soja, kvasac, šargarepa, kozje mleko, kravlje mleko, bademi, ovas i krastavci.

  1. Indijski ogrozd

Jedan od najboljih kućnih tretmana protiv sedih vlasi je indijski ogrozd, poznat i kao amla. Bogat je vitaminom C i antioksidansima koji su odični protiv starenja. Možete koristiti ulje amle ili pulpu amle tako što ćete je utrljati u kosu i ostaviti preko noći, a sledećeg jutra normalno oprati kosu.

  1. Lišće karija

Lišće karija je odlično za povećavanje tamnog pigmenta u kosi. Prokuvajte lišće karia u kokosovom ulju dok ne postane crno, a zatim procedite ulje. Dobro njime masirajte kosu, ostavite da deluje 30-45 minuta, a zatim operite kosu.