Prirodni lekovi za dijareju

Rešite se dijareje: 15 lekova za brz oporavak

Dijareja je klasičan simptom inficiranog, otrovanog ili nadraženog digestivnog sistema. Osobe koje često imaju ovaj problem, sigurno vode iscrpljujuć i težak život. Na kraju krajeva, teško je koncentrisati se na bilo šta drugo, kad samo osećate kako vam radi stomak i mislite kako da što pre stignete do kupatila.

Ali, ima nešto i u tome. Često pražnjenje creva, izbacivanje razvodnjene stolice je način pomoću kog telo izbacuje toksine, viruse, bakterije pa čak i parazite. Dijareja je u suštini, naš metod samo-detoksikacije.

Ponekad, dijareju prate i gasovi, nadimanje, povišena temperatura, mučnina, bol u stomaku i dehidracija. Dijareja je često znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema, uključujući sindrom nadraženih creva, čir, Hronovu bolest, bakterijski enteritis, celijakiju, hipertireozu i rak, u nekim slučajevima. Drugi uzroci su anksioznost i stres; zagađena hrana ili voda; alergija ili intolerancija na hranu.

Kako se rešiti dijareje?

Srećom, postoji puno prirodnih lekova za dijareju. Hajde da bacimo pogled na 15 načina uz pomoć kojih ćete zaustaviti dijareju i poboljšati varenje.

1. Povećajte unos vode: jedan od najbržih i najlakših lekova za dijareju je povećanje unosa vode. Hidracija je izuzetno važna kada patite od dijareje. Najbolje bi bilo da popijete oko 4-5 decilitra vode, svakog sata.

2. Svež sok od povrća i druga tečna hrana: dok bolujete od dijareje, ishrana bi trebala da bude raznovrsna, domaća i naravno tečna. Napravite je koristeći blender, sokovnik i slične aparate za hranu. Najbolje je da koristite voće i povrće sa puno vlakana, koje možete da sameljete ili iscedite – banane, spanać, kelj, krastavce, borovnice, jabuke i avokado. To je hrana koja je generalno dobra za varenje, ali kada imate dijareju, treba da je uzimate u tečnom obliku.

3. Lan: istraživanja pokazuju da mleveni lan ili laneno ulje mogu skratiti vreme trajanja dijareje. U istraživanju objavljenom u naučnom časopisu o etnofarmakologiji u 2015. godini, naučnici su otkrili da laneno ulje i mleveni lan imaju svojstva koja sprečavaju dijareju i podstiču zatvor, kod miševa.

4. Domaća supa od kostiju: pileća supa nije dobra samo za dušu, pogotovo kada je domaća. Supa od kostiju osim što jača imuni sistem, pomaže ljudima da prebrode alergije i netoleranciju na hranu, kao i sindrom propustljivog stomaka. Domaća supa od kostiju pruža hidraciju i hranljive materije koje su neophodne osobama koje pate od dijareje.

5. Probiotici: probiotici su odlična ideja za rešavanje dijareje. Dobroćudne bakterije, kao što su Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus bifidus, bore se protiv infekcije i pomažu kod dijareje. Ispitivanja pokazuju da probiotici efektno leče dijareju, pogotovo ako se ona vezuje za upotrebu antibiotika.

6. Digestivni enzimi: pre svakog obroka, ili po preporuci lekara, trebalo bi uzimati dve ili tri digestivno enzimske formule sa celim spektrom. Digestivni enzimi pomažu kod razgradnje i apsorpcije hranljivih materija iz hrane. Neki enzimi koji se nalaze u digestivno enzimskim formulama su pankreatin, papain, pepsin, tripsin i himotripsin.

7. Čia semenke: tokom dana, najbolje bi bilo da u svaki obrok dodate tri kašike sirovih čia semenki. Razgradiva vlakna u čia semenkama zgrušnjavaju stolicu i samim tim, smanjuju učestalost nagona za odlazak u toalet.

8. L-glutamin prah: l-glutamin je aminokiselina koja prirodno oporavlja digestivni trakt, i korisna je kod ublažavanja simptoma koji se vezuju za hroničnu dijareju. Bilo bi dobro da uzimate 1000 do 2000 miligrama L-glutamina, tri puta dnevno, kako biste pomogli u oporavku sistema za varenje.

9. Esencijalno ulje peperminta: esencijalno ulje mente, koje se uzima u obliku kapsule, efektno leči sindrom nadraženih creva. U četvoronedeljnoj studiji, objavljenoj u časopisu koji se bavi bolestima jetre i poremećajima sa varenjem, ulje peperminta je smanjilo simptome sindroma nadraženih creva, kao što je dijareja, kod 75% pacijenata.

10. Đumbir: đumbir ne samo da pomaže kod ublažavanja dijareje, nego i smanjuje grčeve i bol u stomaku. Đumbir smanjuje upalu u crevima i efekte trovanja hranom. Probajte da pijete čaj od đumbira kada imate dijareju, ili da pijete 2 mililitra tinkture đumbira na svakih par sati.

11. Čaj od kamilice: veoma star prirodni lek protiv dijareje antispazmična svojstva kamilice mogu pomoći kod upale u crevima i smanjiti bol u stomaku koja se javlja zbog dijareje. Čaj od kamilice ublažava digestivni trakt i pruža vam trenutno olakšanje.

12. Prava kombinacija homeopatskih lekova: homeopatski lekovi dobri su ne samo za eliminisanje dijareje, kao jednog od simptoma sindroma nadraženih creva, nego i pomažu telu da se reši šablona osetljivosti i slabosti koji uzrokuju problem. U ovom slučaju vam stručni homeopata može pomoći, da odaberete pravo rešenje protiv dijareje. Na primer, Arsenicum album je koristan kod dijareje izazvane trovanjem hranom, ali, China officinalis je verovatno najbolje rešenje za slabost i umor koji ostaju nakon dijareje. U druge lekove za dijareju spadaju: Aloe socotrina, Argentum nitricum, kamilica, ipekakuana, Mercurius solubilis, fosfor, podofillum, Pulsatilla, Veratrum album i sumpor.

13. Aktivni ugalj: dve tablete aktivnog uglja mogu se uzimati tri puta dnevno, ili po uputsvu sa pakovanja, za ublažavanje dijareje.Osim toga, aktivni ugalj sprečava upijanje otrova u stomaku.

14. Druge lekovite biljke: osim đumbira i kamilice, postoji još biljaka koje su dobre za varenje, smanjuju dijareju i ublažuju i druge znake sindroma nadraženih creva. Možete koristiti i biljne preparate i narodne biljke – ulje origana, beli slez, brest, vilino oko, i maline.

15. Odmarajte se i opustite se: ponekad je najbolji lek za uznemiren stomak – odmor. Stres je jedan od glavnih uzročnika sindroma nadraženih creva, te pauza od užurbanog života može ublažiti dijareju. Osim sna, za opuštaje i oslobađanje od stresa isprobajte i meditaciju, šetnju šumom ili jogu.

Šta treba izbegavati kada imate dijareju?

Kada je dijareja u najgoroj fazi, verovatno vam ništa neće ni prijati. Tada je najbolje da unosite puno tečnosti, i da ne jedete čvrstu hranu. Kada apetit počne da vam se vraća i osećate da vam je bolje, klonite se hrane koja će nadražiti stomak i izazvati dijareju, kao što su masti i mlečni proizvodi. Osim toga, treba da izbegavate šećer, kofein i alkohol. Šećer podstiče upalu i onemogućuje zaceljivanje, a kofein i alkohol stimulišu digestivni trakt.

Drugi efektni tretmani za jačanje sistema organa za varenje su rekleksologija, akupunktura i terapija masažom. Ne zaboravite da je dijareja metod samo-detoksikacije organizma. Kada dobijete dijareju, postite na tečnoj hrani, sve dok se varenje ne oporavi