Prirodni lekovi za ekcem

Ekcem je vrlo čest hronični poremećaj kože. Može se javiti kod ljudi svih starosnih grupa, ali je češći kod dece nego kod odraslih .

Simptomi su suva koža, crvenilo, otok, perutanje, plikovi, pucanje kože, skorele ranice i konstantan svrab. Može se javiti na različitim delovima tela kao što su lice, ruke, zglobovi, zadnji deo kolena, vrat i gornji deo grudi.

Iako je ekcem često nasledan, različiti faktori mogu da ga pokrenu, kao što su alergije, iritatantni faktori životne sredine, znojenje, i emotivni stres. Napadi ekcema mogu biti hronični ili akutni.

Ako se ne leči, ekcem može da izazove mnogo neprijatnosti. Postoje lekovi dostupni na tržištu, ali mnogi su zasnovani na hemikalijama i zapravo mogu pogoršati simptome. Za mnoge ljude, prirodni lekovi za ekcem su bolja opcija.ekcem

Kokosovo ulje kao prirodni lek za ekcem

Kokosovo ulje je jedan od najpopularnijih prirodnih lekova za ekcem. Ima antigljivično, antibakterijsko, antimikrobno i antioksidantno svojstvo.

Pored toga, kokosovo ulje je skladište zdravih vitamina i hranljivih sastojaka, kao što su laurične kiseline i vitamini K i E, koji pomažu u borbi protiv svraba i umiruju kožu. Za najbolje rezultate koristite nerafinirano devičansko hladno ceđeno kokosovo ulje.

– Nanesite kokosovo ulje direktno na pogođeno područje ekcemom nekoliko puta dnevno za trenutno olakšanje od svraba ili ublažavanje bola. Nastaviti onoliko dana koliko je potrebno da simptomi potpuno nestanu.

– Takođe možete konzumirati dve do četiri kašike kokosovog ulja dnevno da pospešite ublažavanje simptoma ekcema i poboljšate Vaš ukupni imunitet. Možete jednostavno progutati kokosovo ulje ili ga dodati u hranu ili piće.

Kurkuma za prirodno lečenje ekcema

Kurkuma se opsežno koristi u lečenju različitih poremećaja kože, uključujući i ekcem. Utvrđeno je da je kurkuma, između ostalog bilja, korisna u nezi kože zbog svojih antioksidativnih svojstava.

Pored toga, kurkumin, aktivni sastojak prisutan u kurkumi, ima antiinflamatorna i baktericidna svojstva koja pomažu u tretiranju zapaljenja i svraba prilikom prirodnog lečenja ekcema.

– Umešajte pola kašičice kurkume sa dovoljno mleka da napravite pastu. Nanesite ovu pastu na obolelu kožu dva puta dnevno dok crvenilo i svrab ne nestanu.
– Kao alternativu, možete dodati pola kašičice kurkume na jednu šolju ključale vode i ostaviti da vri 10 minuta. Pustite da se ohladi . Možete to piti ili koristiti za pranje ugroženog područja ekcemom.

Ponavljajte koju god opciju da Vam odgovara dva ili tri puta dnevno dok ne primetite olakšanje.

Aloe vera kao prirodni lek za ekcem

Aloe vera ima nekoliko osobina koje je čine delotvornim kao prirodni lek za ekcem. Ona ima antiinflamatorna svojstva koja pomažu u ublažavanju svraba, i peckanja. Pored toga, njene antimikrobne osobine sprečavaju dalju infekciju kože. Isto tako, Aloe Vera pomaže u hidriranju kože i održava vlažnost datog područja.

-Odvojte gel iz svežeg lista aloje. Takođe možete dodati nekoliko kapi ulja vitamina E u aloe gel.
-Nanesite gel direktno na obolelu koži.
-Ostavite da se osuši sama, a zatim isperite mlakom vodom.
-Koristite aloe veru kao prirodni lek za ekcem  dva puta dnevno nekoliko nedelja.

Gorke soli za prirodno lečenje ekcema

Gorka so je još jedan umirujući prirodni lek za ekcem. Magnezijum sulfat prisutan u gorkoj soli ima antiinflamatorna svojstva koja pomažu kod smanjenja upale i ublažavaju svrab.

Isto tako, gorka so promoviše izbacivanje toksina iz tela i njeno antimikrobno dejstvo pomaže u smanjenju zapaljenja ekcemske lezije.

-Pomešajte jednu do dve šolje gorke soli u kadi ispunjenoj toplom vodom.
-Ubacite 10 do 15 kapi eteričnog ulja lavande.
-Potopiti se u mešavinu 15 do 20 minuta.
-Tapkanjem osušite kožu i nanesite malo kreme.
-Ponavljajte dva do tri puta nedeljno.

Kamilica kao prirodni lek za ekcem

Kamilica je još jedan popularan prirodan lek za ekcem. Ova biljka ima flavonoide koji imaju anti-inflamatorna svojstva, koja pomažu kod smanjenja svraba, upale, otoka i crvenila.

– Dodati jednu kašiku suvih cvetova kamilice na jednu šolju ključale vode. Neka odstoji najmanje 15 minuta. Procedite i ostavite da se ohladi. Natopite čist komad tkanine u tečnost i stavite ga na obolelu kožu da odstoji 10 do 15 minuta. Koristite ovaj tretman tri puta dnevno dok simptomi ne nestanu.
– Kao alternativu, možete umešati nekoliko kapi eteričnog ulja kamilice u jednoj kašičici maslinovog ulja. Nanesite na ekcem i masirajte nežno 5 do 10 minuta. Ponovite najmanje dva puta dnevno sve dok se problem ne reši.

Muskatni oraščić kao prirodni lek za ekcem

Muskatni oraščić ima antiinflamatorna svojstva koja pomažu u smanjenju upale i ublažavanju bola kod ekcema. To je jedan od razloga zašto je muskatni oraščić čest sastojak u kozmetičkim proizvodima. Možete narendati čitav svež oraščić da biste ga dobili u obliku praha.

– Pomešajte jednu kašiku muškatnog oraščića u prahu sa jednom kašičicom maslinovog ulja da biste dobili gustu pastu. Nanesite ovaj prirodni lek na ekcem, i ostavite 15 do 20 minuta. Isprati hladnom vodom.
– Kao alternativu, pomešajte jednake delove cimeta, muškatnog oraščića i meda da napravite pastu. Nanesite ovaj prirodni lek ne ekcem i ostavite 30 minuta. Isprati toplom vodom.

Možete koristiti bilo koji od ovih prirodnih lekova za ekcem jednom dnevno tokom nekoliko nedelja dok se Vaš ekcem potpuno ne izleči.

Krastavac za prirodno lečenje ekcema

Visok sadržaj vode u krastavcima, zajedno sa jakim antiinflamatornim svojstvima, čini ih efikasnim melemom za ekcem.

– Isecite jedan krastavac na tanke kriške i potopite ih u vodu na najmanje nekoliko sati. Potom, procedite tečnost i nanesite je na ekcem. Ostaviti da se osuši sama, a zatim isperite toplom vodom. Ponovite nekoliko puta dnevno u periodu od dva meseca.
– Kao alternativu, možete izrezati krastavac na kriške i staviti ih u frižider 30 minuta. Stavite hladne kriške krastavca na ekcem, da odstoje 10 do 15 minuta. Ponavljajte postupak tri ili četiri puta dnevno tokom nekoliko meseci.

Pored ovih prirodnih lekova za ekcem, postarajte se da Vaša koža bude redovno hidrirana. Pijte puno vode i jedite voće i povrće sa visokim sadržajem vode svakog dana.

Takođe, možete svakodnevno da popijete šolju vode pomešane sa jednom kašičicom jabukovog sirćeta ili nanesite mešavinu jednakih delova jabukovog sirćeta i vode na ekcem.

[icegram campaigns=”8770″]