Prirodni lekovi za kamen i pesak u mokraći

Kako nastaju kamen i pesak u mokraći

Kamen i pesak u bubregu se formiraju od supstanci koje bi inače prolazile putem urina izvan tela. Kada postoje velike količine ovih supstanci, one se odvajaju od urina i formiraju kamen ili pesak u bubregu.

Kamen u mokraći može biti mali kao zrno peska, ali i veliki kao kliker ili pak loptica za golf. Ponekad kamen može napustiti bubreg i počinje da se kreće niz ureter do mokraćne bešike, odakle prolazi kroz uretru i izlučuje se van tela putem urina. Izbacivanje kamena u bubregu preko uretera ili uretre može biti bezbolno ili može izazvati veoma jak i karakterisitčan bol. Kamen u bubregu može da izazove i druge simptome, poput hematurije (krvi u urinu), bola pri mokrenju ili ozbiljnih potreba za mokrenjem.

pesak u mokraci

Kako nastaju kamen i pesak u mokraći?

Postoji nekoliko teorija o tome kako nastaju kamenci u bubregu. Najčešće navođen razlog za formiranje kamena i peska u bubregu je pojačano izlučivanje minerala putem urina (kalcijum, fosfor, oksalati, cistin, mokraćna kiselina) ili narušena ravnoteža između  ovih minerala i inhibitora kristalizacije minerala u urinu, kao što su: magnezijum, citrat, pirofosfat i glikozaminoglikan.

Urin je zasićeni rastvor različitih soli. U onim situacijama kada on postane prezasićen zbog pojačanog izlučivanja minerala ili manjka tečnosti u organizmu i situacijama kada se smanji koncentracija inhibitora kristalizacije minerala u urinu – formiraju se kristali u urinu koji mogu vremenom da prerastu u kamen.

Koji faktori doprinose formiranju kamena i peska u mokraći?

– Infekcije urinarnog trakta

– Oboljenja urinarnog trakta gde se javlja zastoj mokraće (anatomske anomalije bubrega, suženje uretera, refluks mokraće, uvećanje prostate i dr.)

– Endokrini i metabolički poremećaji (hiperparatireoidizam, urična dijateza)

– Genetska predispozicija

– Način ishrane

– Nedovoljan unos tečnosti (dehidratacija)

– Dugotrajna imobilizacija

– Izvesna oboljenja creva

– Sistemske bolesti (Kronova bolest, jejuno-ilealni bajpas i sarkoidoza)

– Korišćenje određenih lekova (kalcijum, preparati vitamina D, sulfonamidi).

Ukoliko veličina kamena u mokraći varira u okvirima od par milimetara (manje od 5 mm) – to nazivamo pesak u mokraći. Manji kamenci, tj. pesak obično spontano napuštaju bubreg i eliminišu se izvan tela bez potrebe za ikakvom intervencijom. Međutim, ukoliko je kamen u mokraći veći od 7 mm, on može zastati u mokraćovodu i izazvati zastoj mokraće, vrlo često sa infekcijom koja prati ovu pojavu. Veći kamenci i ne mogu ući u mokraćovod, te ostaju u bubregu gde obično vremenom lagano rastu.

Od čega je sačinjen kamen u mokraći?

Kamen u mokraći može biti različitog hemijskog sastava. Kod oko 75% slučajeva on je sačinjen od soli kalcijuma (kalcijum oksalat, fosfat ili karbonat), a retko je izgrađen od urata, struivita ili cistina.

Pesak u mokraći simptomi

Pesak ili veoma mali kamen u mokraći mogu da se izluče iz tela putem urina bez izazivanja ikakvih simptoma ili tegoba. Stoga, pesak u mokraći obično ne izaziva nikakve simptome, te pacijent ni ne zna da ga ima sve dok ne uradi rutinsku analizu urina gde je primećena pojačana kristalizacija, tj. prisustvo kristala u urinu.

Međutim, ukoliko govorimo o većem kamenu u mokraći, on može postati zarobljen u uskom ureteru. Ovo može da izazove ozbiljne simptome:

– jak bol u leđima ili na boku

– mučnina i povraćanje

– krv u urinu (urin može izgledati roze, crveno ili braon)

Lokacija bola se može pomerati na dole, bliže preponama. Ovo obično znači da je kamen putovao na niže u ureter i sada je bliže bešici. Kako se kamen približava bešici, možete osetiti:

– jači nagon za mokrenjem

– peckanje prilikom mokrenja

Kada kamen izađe iz tela putem urina, možete videti njegov izlaz.

Pesak u mokraći kod trudnica      

Zajedno sa drugim izazovima sa kojima se suočavaju žene dok su u drugom stanju, mogu se suočavati i sa rizikom od nastanka peska u mokraći. Dakle, možemo reći da je pesak u mokraći u trudnoći uobičajena pojava.

Zašto se formira pesak u mokraći kod trudnica?

Ženska fiziologija se menja dramatično tokom trudnoće, što može uticati na njene šanse za razvoj peska, ali i kamena u mokraći. Dok neke promene povećavaju verovatnoću za razvoj peska, druge je umanjuju. Krajnji rezultat je da stopa formiranja peska kod žena tokom trudnoće zapravo podseća na stopu kod žena koje nisu trudne i procenjeno je da se događa kod 1 u 1500 trudnoća.

Promene u toku trudnoće koje imaju uticaja na formiranje peska u mokraći:

– kardiovaskularni sistem povećava izlaz krvi, tj. povećana je proizvodnja krvi

– bubrezi povećavaju svoju filtracijsku aktivnost

– creva absorbuju više kalcijuma i više kalcijuma se oslobađa u urinu

– druge urinarne supstance se takođe povećavaju, uključujući citrat, koji pomaže u sprečavanju nastanka peska

– gornji urinarni trakt (uključujući bubrege i mokraćne kanale) postaje proširen zbog kompresije koja potiče od materice i dejstva hormona. To je više izraženo na desnoj strani i može dovesti do sporijeg transporta urina i većih mogućnosti za nastanak urinarnih infekcija ili formiranja peska u mokraći tokom trudnoće.

Šta možete da uradite?

Kada je u pitanju pesak u mokraći kod trudnica, savetuje se pojačan unos vode. Inače, ovo stanje ne bi trebalo da ugrožava plod.

Pesak u mokraći kod dece

Urinarni problemi su česti kod dece različitog uzrasta. Urinarni simptomi koji deca iskuse mogu uključivati mokrenje u krevetu, dnevnu urinarnu inkontinenciju, čestu potrebu za mokrenjem, urinarnu hitnost i bol ili peckanje tokom mokrenja. Ovi simptomi mogu biti posledica različitih uzroka, uključujući infekcije urinarnog trakta, prisustva kalcijuma ili kristala u urinu ili kamena u bubregu.

Kao roditelji, važno je da znate o mokraćnim problemima vašeg deteta, jer dete često ne može biti u stanju da opiše svoje simptome, ili ga može biti sramota da vam priča o njima.

Pesak u mokraći kod dece, kao i kod odraslih, može da se formira. Takođe, pesak može prerasti u kamen. Urin normalno sadrži hemikalije koje sprečavaju formiranje kristala. Međutim, kao što smo već rekli, u pojedinim situacijama ipak dolazi do formiranja peska, a ovo stanje ne zaobilazi ni najmlađe. Ovo se posebno dešava kada postoji zastoj urina iz bilo kog razloga, najčešće zbog anatomskih abnormalnosti u urinarnom traktu deteta ili zbog smanjenog unosa tečnosti, a često i kod dece koja dugo leže iz bilo kog razloga – dolazi do stvaranja kalcijum-oksalatnih kristala u 70 do 80% slučajeva.

Ono što možete da uradite, to je da regulišete ishranu svog deteta, kao i da vodite računa da dete pije što više vode.

Lek za pesak u mokraćnim kanalima

Lek za pesak u mokraćnim kanalima ne postoji, u smislu da ne postoji neki određeni lek koji samo popijete i on vam pomogne da eliminišete pesak iz urinarnog trakta. U te svrhe se preporučuje pojačano konzumiranje tečnosti koja će pomoći da ostanete hidratisani i koja razređuje urin i tako smanjuje koncentraciju soli koje formiraju kamence u mokraćnim kanalima, čime se postepeno eliminiše i pesak.

Zapravo, pesak u mokraćnim kanalima u većini slučajeva ne zahteva medicinski tretman jer i ne izaziva nikakve tegobe, već ga telo vremenom samo po sebi izbaci. Međutim, ukoliko pesak preraste u kamen, ovo stanje je ozbiljnije, pa se shodno sastavu i položaju kamena pristupa njegovom adekvatnom tretmanu.

Pored pojačanog unosa tečnosti, najbolje vode i biljnih čajeva, potrebno je i da izbegavate unos namirnica koje su bogate solima kalcijuma, fosfata i oksalata.

Takođe treba redukovati konzumiranje mesa, jer ono pogoduje razvoju kiselosti mokraće, što uzrokuje pesak u mokraćnim kanalima.

Jasno vam je da svakako treba smanjiti i unos soli (natrijum-hlorid nikako ne čini dobro vašim bubrezima).

Prirodni lekovi za pesak u mokraćnim kanalima:

Pored toga što treba da pijete što više vode, savetuje se i konzumiranje određenih biljnih čajeva koji su generalno dobri za zdravlje urinarnog trakta.

Čaj za pesak u mokraćnim kanalima: pomešajte 1 kašiku mešavine od jednakih delova rastavića i borovice (Fructus jumperi) sa malo pelina. Ovo dodajte u 250 ml vode i kuvajte nekoliko minuta. Sklonite čaj sa šporeta i ostavite da odstoji 15-ak minuta poklopljen, a zatim ga procedite. Čaj pijete na sledeći način: popijte jednu šolju odmah, a ostatak čaja popijte na svaki sat po jedan gutljaj.

Konzumiranje čaja od rastavića, ali i topla kupka u koju ste dodali čaj od rastavića, takođe mogu pomoći da izbacite pesak iz mokraćnih kanala.

Ostali čajevi koji su dobri za izbacivanje peska:

– čaj od korena celera

– čaj od korena sladića

– čaj od peteljki trešnje i višnje

– čaj od kukuruzne svile

– čaj od peršuna

– čaj od listova i pupoljaka breze

– uvin čaj

– čaj od korena zečjeg trna.