Prirodni lekovi za kašalj, zapušen nos, upalu grla, bol u uvu

I doktori često posežu za proverenim prirodnim metodama lečenja, koje su nasledili od bake, ili majke.

Pedijatri najbolje znaju da kućni lekovi često deluju isto, ponekad i bolje od komercijalnih tretmana. Najčešći prirodni lekovi koje koriste po sistemu “probaj-i-uveri-se” na svom detetu su:

Za kašalj

Naučnici su dokazali da 2 sastojka koja se najčešće stavljaju u sirupe protiv kašlja nisu ništa vredniji od – obične vode. Umesto toga, prihvatite metod slavne Meri Popins i detetu dajte prirodni lek protiv kašlja – kašičicu šećera! On na grlo deluje neverovatno smirujuće i samo posle nekoliko minuta zaustavlja kašalj.

Ako je kašalj prodoran i razdirući, povedite dete do frižidera i otvorite na sekund vrata zamrzivača! Pridržite dete tako da nekoliko puta udahne ledeni vazduh i kašalj će se umiriti.

Pirinač za bol u uvu

Napunite čarapu nekuvanim pirinčem, zavežite je i zagrejte u rerni (pazite da se ne pregreje), pa stavite na bolno mesto. Toplota pirinča smanjuje zapaljenje i otok u uzanom ušnom kanalu. Čarapa napunjena pirinčem lako se prilagođava dečjem licu i ne peče kao što je to ponekad slučaj sa toplim oblogom.
Dobro je i da nagovorite mališana da zeva, izduvava nos, ili da žvaće žvakaću gumu. Tako ćete otkloniti
povišeni pritisak u srednjem uvu, koji je čest uzrok bola.

Toplo i hladno za bol u grlu

Dajte detetu da popije ili nešto hladno, ili toplo! Svaka tečnost blagotvorno deluje na upaljeno tkivo, pa će grlo ovako brže da ozdravi. Deci treba dati ono što im tog trenutka najviše prija. A antibiotici deluje samo na bakterijske, ne i na virusne infekcije.

I ako dete nahranite kockicama svežeg ananasa, budite sigurni da će grlo brže da popusti. Ananas je bogat vitaminom C i sadrži bromelin to je prirodno antizapaljensko sredstvo koje munjevito smanjuje otok.

Pileća supa za zapušen nos

Nemojte da odustajete od omiljenog leka naših baka: pileće supe! Studije pokazuju da ona značajno smanjuje upalu i razređuje sluz, što pomaže zapušenom nosu (za 33 % brže leci). To je istovremeno i zaštita od neprijatne posledice – zapaljenja sinusa! Nema potrebe da se naoružavate antihistaminicima i sprejovima i kapljicama za nos.
Detetu koje je suviše malo da bi nos izduvalo kako treba, nakapajte nekoliko kapi slane vode u svaku nozdrvu, 2 x dnevno. To će da smanji zapaljenje i pročisti sinuse.

Čaj od đumbira protiv povraćanja

Možete ga zaustaviti pomoću šoljice čaja od đumbira! Dokazano je da on snažno deluje protiv mučnine i to u roku od 2 sata! I manja doza kalcijuma smiriće uzburkani dečji stomačić i ublažiti osećaj mučnine, ovoga puta za samo 1 sat.

Pažnja!

Lekara treba odmah zvati ako:

  •  dete povraća duže od par sati (bebe više od 2 x dnevno)
  •  dete ima suva usta, oči i kožu, ako nedovoljno mokri i malaksalo je
  •  temperatura je 40 stepeni i ne spada uprkos terapiji
  • dete vuče kašalj, ili tegobe sa sinusima duže od nedelju dana
  • bol u uvu traje duže od 24 sata, ili je nepodnošljivo jak i praćen temperaturom (mlađe od 2 godine odmah odvesti lekaru)