Prirodni lekovi za razbijanje i izbacivanje kamena iz bubrega

Kamen u bubregu izaziva teške bolove. Dugoročni efekti postojanja kamena u bubregu jesu oštećenje bubrega; zato je vrlo važno da se takav problem reši što pre.

Ovi kamenčići nastaju kada bubrezi ne mogu da normalno održe balans minerala. Zbog ovoga delići minerala formiraju ono što znamo kao kamen u bubregu. Ne osete se svi odmah, pošto u nekim slučajevima ne izazivaju bolove. Često se otkriju prilikom rutinskih pregleda. Pošto su velika pretnja za zdravlje bubrega, njihovo uništavanje je veoma važno.

Kamen u bubregu može biti različitih oblika, sastava i veličina. Većina kamena u bubregu nastaje od kalcijuma. Veličina je obično manja od 5 milimetara. Oko 80% ljudi ima ovaj problem. Preostalih 20% ima urinsku kiselinu i silikatne kamenčiće, koji su veći od 5 milimetara.

Ako su kamenčići manje veličine (mani od 5 milimetara) obično ne zahtevaju lečenje i organizam ih sam izbacuje. Ovo je primećeno kod 90% pacijenata. Ipak, morate piti što više tečnosti. Ako se jave bolovi, možete uzeti lekove protiv bolove. Ako je bol nepodnošljiv i vaš doktor smatra da će se kamen razložiti i nestati sam, verovatno će vam prepisati neki jači lek protiv upale.

Zlatno pravilo je da ne zaboravite da pijete što više vode. Žene imaju veće šanse da dobiju kamen u bubregu nego muškarci i zato, osim vode, trebalo bi da piju i druge vrste tečnosti. Preporučljivo je piti najmanje 8-10 čaša vode tokom dana kako bi se urinarni trakt čistio.

Postoje različite metode lečenja koje se koriste za uklanjanje kamena u bubregu. Jedna od njih je litotripsija. Kod ove tehnike se koriste udarni talasi kako bi se kamen razbio. Nakon ove terapije je neophodno da pacijent pije što više tešnosti.

Jedan od jednostavnih kućnih tretmana je da izmešate kašiku maslinovog ulja sa kašikom limunovog soka. Popijte ovu mešavinu sa čašom vode. Ovo će pomoći da kamen izađe bezbolno, jer maslinovo ulje „podmazuje“ mokraćovod.

Ako imate kamenčiće od urinske kiseline, konzumacija višanja i trešanja nekoliko dana će vam pomoći da ih se brzo rešite. Ovo je jedan od najprostijih kućnih lekova. Lečenje kiselinama takođe može pomoći da se rešite kamena u bubregu nastalog od kalcijuma. Fosforna kiselina pomaže da ih izbacite tako što iz prvo „rastvori“. Zato je citrusno voće odlična opcija za lečenje. Trebalo bi konzumirati i vlakna rastvorljiva u vodi jer imaju diuretski efekat i manji kamenčići se lako izbacuju.

Ljubitelji piva će savakako biti srećni kad čuju da je pivo odličan diuretik. Podstiče stvaranje i izlučivanje mokraće i pomaže u izbacivanju kamena iz bubrega. Sa druge strane, ako više volite kofein, onda imamo loše vesti. Kofein uzrokuje dehidrataciju i zato nije prikladan tretman za ovo oboljenje. Takođe, podstiče i stvaranje novih kamenčića.

Vežbanje, a naročito hodanje, je odlično ako imate kamen u bubregu. Moguće je i da se teže krećete zbog bolova. Trebalo bi da pokušate da se krećete što više možete kako bi se kamen pomerio.

Koliko vremena je potrebno da se izbaci kamen iz bubrega?

Potrebno je 1-3 nedelje da se kamen iz bubrega izbaci iz organizma. Ponekad je potrebno i 4 nedelje ili i više da kamen nestane, u zavisnosti od njegove veličine, ali i načina života i navika pacijenta.

Mere predostrožnosti

U slučaju da osećate potrebu za mokrenjem, a ne možete da mokrite, odmah se obratite lekaru. Moguće je da kamen u bubregu blokira urinarni trakt. Ovo može izazvati infekciju bubrega, za šta je dokazano da može biti fatalno jer se mokraća vraća u bubrege. Za ovo postoje posebni „zatezivači“ koji pomažu kod ovakvih problema. Ovo će pomoći lekaru da odredi kakva vrsta kamena se stvorila i da onda odredi odgovarajući tretman.

Bez obzira na veličinu ili tegobe koje izazivaju, talozi kristala u mokraćnom sistemu moraju se rastopiti ili odstraniti, a lekovito bilje u tome odličan je saveznik. Kamen u bubregu muči od 10 do 30 odsto svetske populacije, pri čemu su mu muškarci tri puta podložniji od žena. Mada se može javiti u svakom životnom dobu, najčešće se dijagnostikuje između 30. i 50. godine.

Zašto nastaje kamen u bubregu ?

Na nastanak kamena u bubregu, pored genetskih faktora, utiču i gojaznost, nepravilna ishrana koja obiluje solju i mašću životinjskog porekla, manjak fizičke aktivnosti, te nedovoljan unos tečnosti, naročito vode. Ako dnevno izlučujete manje od jednog litra mokraće, znajte da treba da konzumirate više tečnosti. Primećeno je da i tvrdoća vode može uticati na nastanak kamena, koji se formira gomilanjem kristala u mokraćnom sistemu.

Koji su simptomi ?

Veličina kamena u bubregu varira može biti vrlo sitan, ali i veoma veliki. Dok miruje, obično ne izaziva nikakve tegobe ne javljaju se nikakvi simptomi i uglavnom se otkriva slučajno.Simptomi se javljaju ako se pokrene i počne da silazi niz mokraćovod. Tako ometa mokrenje i uzrokuje iznenadan, oštar bol, koji počinje u donjem delu leda i širi se ka donjem delu trbuha. Mogući su i mučnina i povraćanje, kao i krv u mokraći, a ako je pokretanje kamena praćeno infekcijom mokraćnih puteva, mokrenje je učestalije i neprijatnije. U težim slučajevima javljaju se simptomi kao što su opšta slabost i visoka temperatura.

prirodni lekovi za kamen u bubregu

Kamen u bubregu lečenje

Bilo da uzrokuje simptome ili ne, svakom kamenu u bubregu treba stati na put, a lečenje zavisi od veličine i njegovih drugih karakteristika. Ukoliko prečnik kamena nije veći od četiri milimetra, obično se spontano izbacuje mokrenjem, a terapija se tada bazira na ublažavanju simptoma koje uzrokuje tokom prolaska kroz mokraćne puteve. Međutim, ako se kamen ne izmokri u roku od četiri nedelje ili je toliki da se spontano izbacivanje ne može očekivati, neophodno je pristupiti razbijanju neinvazivnim metodama ili uklanjanju hirurškim putem.

Kako razbijanje tako i izbacivanje kamena iz bubrega mogu podstaći i brojni lekoviti preparati, ali njih ne bi trebalo koristiti pre konsultacije s lekarom.

Prirodni lekovi

Proso za kamen u bubregu

Uveče properite 200 g prosa u toploj vodi, potom ga sipajte u teglu zapremine tri litra i nalijte ključalu vodu do dve trećine tegle. Poklopite i ostavite da prenoći. Ujutru procedite i tečnost pijte tokom dana umesto vode. Potopljenu žitaricu možete skuvati za doručak i pojesti sa suvim voćem.Proso je jedan od najpoznatijih narodnih lekova za kamen u bubregu.

Za topljenje kamena preporučuje se i sok od crne rotkve treba je narendati i ostaviti da odstoji dva-tri sata, koliko je dovoljno da pusti tečnost. Tokom 20-30 dana tri puta dnevno piti po 50 ml soka. Istovremeno se može jesti i salata od crne rotkve i peršunovog lišća, začinjena maslinovim uljem.

Sok od breze

Sok od breze jedan je od najboljih prirodnih lekova za topljenje kamena u bubregu, a do njega možete doći vrlo jednostavno. Izbušite rupu na stablu breze na visini od oko jednog metra. Rupa ne treba da bude previše duboka. U nju gurnite jedan kraj cevčice, a drugi kraj stavite u flašu ili posudu privezanu za stablo u koju želite da se sok slije. Kad završite, rupu začepite pčelinjim voskom. Sok se čuva u frižideru, ne duže od sedam dana. Pored toga, možete koristiti i čaj od vreska: dve kašike iseckanog nadzemnog dela biljke prelijte sa 500 ml ključale vode, ostavite da odstoji u termosu preko noći, pa ujutru procedite i pijte po 100 ml pet puta dnevno, između obroka.

Čaj od peršuna protiv kamena u bubregu

Čaj od peršunovog korena može pomoći u izbacivanju kamena iz bubrega. Pravi se tako što se jedna kaši-čica korena prelije sa 200 ml ključale vode. To treba da odstoji pola sata, nakon čega se procedi, a piju se tri šolje dnevno, 30 minuta nakon obroka. Čaj je efikasniji ako se koren, umesto čistom, prelije vodom u kojoj su prokuvane oprane ljuske krompira. U tom slučaju treba da odstoji 20 minuta, a piju se dve-tri šolje dnevno. Delotvorna je i smesa od jednakih količina maslinovog ulja, limuna s korom, peršunovog korena i meda. Sve se izmiksa u blenderu i uzima se po jedna kašika ujutru na prazan stomak i uveče pre spavanja.

Petrovac i rusomača

Pomešajte jednake količine listova žalfije i listova divlje kruške. Četiri kašike mešavine prelijte litrom i po ključale vode. Nakon što se ohladi, procedite i sedam dana pijte umesto vode. Može se koristiti i mešavina od jednakih delova petrovca, zečjeg trna, rusomače i lista breze. Jednu kašičicu mešavine preliti šoljom ključale vode i procediti nakon nekoliko minuta. Petrovac se može koristiti i samostalno tako što se jedna kašičica biljke prelije sa 250 ml ključale vode i procedi nakon nekoliko minuta.
Pomaže i kukuruzna svila

Pomešajte po 50 g rusomače i kukuruzne svile. Tri kašike mešavine prelijte litrom ključale vode i ostavite da odstoji poklopljeno dva sata. Procedite i pijte tokom dana umesto vode. Jednako je delotvorna i mešavina od po 20 g hajdučke trave, lista breze, uve, kukuruzne svile i peteljki od višanja. Umesto uve mogu se koristiti listovi slatke kruške. Tri kašike mešavine prelijte sa 500 ml vrele vode i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru procedite i pijte tokom dana umesto vode.

Šipak i semenke lana

Ako imate kamen u bubregu, saveznika potražite i u semenkama lana. Možete ih dodati u jelo ili ih samle-ti i jednu supenu kašiku pomešati s čašom vode. Pije se jednom dnevno. S druge strane, vernog saborca možete prpnaći i u čaju od šipka, koji se pravi tako što se dve kašike plodova šipka preliju litrom ključale vode. Nakon što poklopljeno odstoji preko noći, ujutru se procedi, zasladi medom po želji i u čaj se doda sveže ceđen sok od pola limuna. Pije se tri puta dnevno po jedna šolja pre jela.

Dragoceni maslačak i pirevina

Pomešajte jednake količine korena maslačka, korena pirevine, rastavića i cveta kamilice. Tri kašike mešavine prelijte s tri šolje ključale vode i kuvajte u poklopljenom lončiću pet minuta. Potom procedite i pijte po jednu solju tri puta dnevno, 15 minuta nakon obroka. Delotvorna je i mešavina koja se pravi od 50 g lista brusnice, 50 g rizoma pirevine, 50 g selena i 30 g slatkog korena. jednu kašiku mešavine prelijte šoljom ključale vode, a nakon što odstoji 15 minuta, procedite i pijte tri puta dnevno, pola sata nakon jela.

Obavezan rastavić

Rastavić je delotvoran saveznik u rastapanju kamena u bubregu, a koristi se kako za pripremu čaja tako i za kupanje. Čaj se pravi tako što se jedna kašičica biljke prelije sa 250 ml ključale vode, a nakon što odstoji nekoliko minuta, procedi se i pije tri puta dnevno po jedna šolja. S druge strane, sedeća kupka priprema se tako što se 100 g rastavića preko noći ostavi u hladnoj vodi. Narednog dana se ta voda ugreje i dodaje se vodi za kupanje, koje ne treba da traje duže od 20 minuta, dok nivo vode treba da bude iznad bubrega. Nakon izlaska iz kade ne treba se brisati, već na vlažno telo obući bademantil i utopliti se u krevetu.