Prirodni lekovi za šećer u krvi (dijabetes)

Kako smanjiti šećer u krvi prirodnim putem ?

U ovom tekstu ćete otkriti najbolje lekovito bilje koje može smanjiti šećer u krvi. Visok nivo šećera u krvi, stručnog naziva hiperglikemija, je čest ali ozbiljan simptom dijabetesa. Simptom je obično rezultat značajnog povećanja glukoze u krvi. Insulin, koji je zadužen ta regulaciju apsorpcije glukoze, jedan je od esencijalnih hormona u telu. To znači da manja proizvodnja insulina rezultira još veim nivoom šećera u krvi.

BESPLATNA e-knjiga

Prirodni lekovi za Dijabetes

19 prirodnih namirnica koje se preporučuju kod Dijabetesa

Doktori i drugi zdravstveni radnici će vam obično preporučiti neke lekove koje možete kupiti bez recepta, kako biste regulisali nivo šećera u krvi. Ali, ovaj trend se polako menja, ako je verovati mnogim istraživanjima.

Lekovito bilje koje može smanjiti nivo šećera u krvi

Neki biljni lekovi jako dobro utiču na nivo šećera u krvi i imaju manje nuspojava u poređenju sa lekovima. Ovaj članak će pokušati da vam približi načine na koje možete da iskoristite lekovite biljke i smanjite nivo šećera u krvi.

Beli luk

Beli luk je poznat po brojnim lekovitim svojstvima i tome što daje ukus svim jelima, a uz to je i veoma efektan prirodni lek za šećer u krvi. Beli luk sadrži jedinstvena sumporska jedinjenja, posebno hidrogen sulfid, gas koji proširuje krvne sudove i tako reguliše krvni pritisak. Hidrogen sulfid pomaže i u metabolizaciji gvožđa, štiti od oksidativnih oštećenja i smanjuje nivo holesterola. Prema naučnoj studiji objavljenoj u martu 2006. godine, 500 miligrama sirovog belog luka po kilogramu telesne težine uspešno smanjuje nivo šećera u krvi kod zdravih pacova, u poređenju sa samo 500 miligrama. Ova otkrića su važna, jer govore da beli luk kao prirodni lek za dijabetes treba konzumirati u većim količinama da bi bio učinkovit.

Origano

Origano je začin koji se najčešće nalazi u mediteranskim i španskim jelima, a bogat je antioksidantima koji štite ćelije kože od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Antioksidantska svojstva origana su blaga, te imaju osrednji efekat na amilazu enzima, koja je esencijalna za lečenje povišenog šećera u krvi. Naučna studija iz 2004 otrkila je da ‘majoram’ orifano može smanjiti amilazu enzima ua 9-54%, te je idealna za prevenciju hiperglikemije i drugih komplikacija izazvanih dijabetesom. Origano je poznat i po tome što leči od parazita i bakterijskih infekcija.

Žalfija

Žalfija je još jedna biljka koja se koristi u kuvanju, a ima puno hranljivih materija i lekovitih svojstava. Ova biljka sadrži fitosterole koje travari i lekari koriste za lečenje grčeva i krvarenja iz materice. Pošto žalfija sadrži antioksidante i antiupalna svojstva, može igrati ulogu u smanjenju šećera u krvi. Nemački naučnici otkrili su da dijabetičari mogu smanjiti nivo šećera u krvi svakodnevnim pijenjem čaja od žalfije na prazan stomak. Druga studija iz marta 2009. godine, pokazala je da konzumiranje ekstrakta žalfije svakog dana može smanjiti šećer u krvi, holesterola i triglicerida, zbog čega je ova biljka korisna za lečenje dijabetesa, kao idrugih oboljenja koja su u vezi sa gojaznosti, poput srčanih bolesti i hipertenzije.

Gorka dinja

Gorka dinja (Momordica charantia) je poznata po tome što blokira absorbciju šećera, pogotovo u crevima, i pomaže našim telesnim ćelijama da efektnije koriste glukozu u krvi. Filipinska studija otkrila je da muškarci i žene koji konzumiraju gorku dinju u periodu od tri meseca, imaju značajan pad šećera u krvi. Gorku dinju zovu i voćnim insulinom, pošto smanjuje šećer u krvi tako što proizvodi hipoglikemijski antioksidant koji reguliše nivo šećera u krvi. Jedinjenja iz gorke dinje deluju tako što otpuštaju esencijalne enzime za regulaciju glukoze i metabolizaciju energije. Lektin, jedinjenje iz gorke dinje deluje tako što smanjuje nivo šećera u krvi suzbijanjem apetita, baš kao što to i insulin radi u mozgu. Osobe koje konzumiraju gorku dinju mogu imati probleme sa stomakom, to je nuspojava.

Ginseng

Biljka ginseng je poznata po neverovatnim svojstvima za borbu protiv bolesti i jačanju imuniteta, što je važno za lečenje šećerne bolesti. Istraživanja vršena na kineskoj ginseng biljci otkrivaju da ona može usporiti apsorpciju ugljenih hidrata, povećati lučenje insulina i ubrzati postupak upotrebe glukoze u organizmu. Tim cenjenih naučnika iz Kanade dokazao je da redovnim konzumiranjem ginseng kapsula možete smanjiti nivo šećera u krvi za 15-20%. Panax quinquefolius, tj. američka vrsta ginsenga, sadrži jedinstveni sastojak, ginsenosid, koji deluje kao anti proizvodni agent insulina u organizmu, i uz to, smanjuje glukozu kod pacijenata obolelih od dijabetesa tipa 2.

Zaključak

Čudotvorne biljke o kojima je bilo reči mogu zaista smanjiti šećera u krvi, i pomoći u lečenju raznih drugih bolesti prirodnim putem, i to u nekim slučajevima, bolje od lekova. Postoje neke nuspojave, ali ni jedna nije jako ozbiljna.

Ipak, pre nego što počnete da koristite neki prirodni lek za dijabetes, konsultujte se sa travarom ili lekarom, jer neko bilje može biti opasno po trudnice, osobe koje piju lekove za proređivanje krvi i za one koji imaju alergije. Razgovor sa stručnjacima se preporučuje i zbog toga što vam oni mogu dati pravi savet za pravilno doziranje.

[icegram campaigns=”8653″]