Prirodni lekovi za sinuse

Prirodni lekovi za upalu sinusa

Sinusi su šupljine koje se nalaze sa obe strane nosa i pokriveni su vrlo tankom membranom . Kada se membrana inficira ili upali onda blokira cevi koje luče sluz. To dovodi do pritiska koji izaziva glavobolju i bol u jagodicama i nosno zagušenje.

Obično, sinusi su ispunjeni vazduhom, ali kada su blokirani i ispunjeni tečnošću, bacili se razviju i izazovaju infekciju.

Šta je upala sinusa?

Poznata je kao sinusitis i obležava stanje kada sinusi postaju upaljeni zbog neke infekcije ili drugog problema. Stanja koja mogu da izazovu upalu sinusa su: prehlada, alergijski rinitis, nazalni polipi (male tvorevine u sluzokoži nosa), ili devijacija nosne pregrade.

prirodni lekovi za sinuse

Postoji nekoliko vrsta sinusitisa:

Akutni sinusitis: Akutna upala sinusa, obično traje 4 nedelje ili manje.
Subakutni sinusitis: Kada inflamacija traje 4 do 8 nedelja.
Hronična upala sinusa: Definiše se kao hronična upala sinusa kada simptomi traju 8 nedelja ili više.
Rekurentna upala sinusa: Nekoliko napada u jednoj godini.

U nastavku ćemo Vam otkriti neke prirodne lekove za upalu sinusa.

Kako da ublažite upalu sinusa prirodnim lekovima?

Prirodno lečenje sinusa inhalacijom

U lonac sa oko pet šoljica tople vode (sa parom koja izlazi) staviti dve ili tri kapi ulja eukaliptusa. Pokrijte se peškirom tako da para ne može da se rasprši, prinesite lice nad posudu i dišite duboko nad parom pažljivo da zadobijete opekotine.Postupak se može ponavljati dva do četiri puta dnevno.

Predostrožnosti koje je neophodno preduzeti prilikom prirodnog lečenja sinusa inhalacijom:

Ljudi sa srčanim oboljenjima, oboljenjima nervnog sistema i trudnice ne treba da koriste ulje eukaliptusa. Nije preporučljivo koristiti ovaj lek kod beba, dece i staraca.

Ne koristite više od preporučene količine ulja eukaliptusa. Nikada ne treba da unosite ulje eukaliptusa u sebe ili da ga nanosite direktno na kožu.

Prirodno lečenje sinusa oblogama od rotkvica

Rotkva ima svojstva koja su vrlo efikasna kao domaći lek za rastvaranje sluzi. Da biste napravili obloge za ublažavanje upale sinusa od rotkvice, potrebno je: 1 glavica crnog luka i 6 rotkvica. Smrvite luk i rotkvice dok se ne nepravi pasta. Stavite pastu na gazu i stavite je na sinuse da odstoji 30 minuta ili sat vremena.

Prirodno lečenje sinusa temperaturnim kontrastom

Napunite posudu toplom vodom (ne previše vrućom, ali ne toplom) i jednu sa hladnom vodom. Stavite ruku u svaku. Menjajte šake.

Drugi način da se sprovede ovaj prirodni lek za sinuse je da umočite peškir u toplu vodu i stavite ga na područje nosa i ostavite ga 2 minuta. Zatim ga zamenite sa mokrim peškirom iz hladne vode i ostavite ga da stoji 30 sekundi. Nastavite naizmenično sa toplom i hladnom oblogom. Ovaj lek ublažava bol i upalu sinusa.

Prirodno lečenje sinusa slanim rastvorom

U apotekama prodaju fiziološki rastvor za ispiranje sluzi. Ali mi možemo sami napraviti rastvor za ispiranje nosa i oslobađanje od sinusitisa kod kuće. Pomešajte 1/3 kašičice soli sa malo sode bikarbone u šoljici tople vode.

Napunite kapalicu rastvorom. Sa glavom zabačenom unazad, pokrijte jednu nozdrvu i sipajte rastvor u drugu. Izduvajte nos nežno i ponovite isti postupak sa drugom nozdrvom.

Ovo sredstvo za ispiranje čisti nosne puteve i smanjuje upalu.

Prirodno lečenje sinusa kapima od belog luka

Beli luk je višenamenska namirnica koji ublažava sinusitis. Antibakterijska i antivirusna svojstva belog luka pomažu u smanjenju infekcije. Možemo napraviti kapi od belog luka za nos ovako:

Slomiti čen belog luka i potopiti u četiri kašičice vode.

Kapalicom ubrizgajte 10 kapi u svaku nozdrvu. Koristite dva ili tri puta dnevno do nestanka simptoma sinusitisa. Možete ih koristiti jednom dnevno kao preventivnu meru.

Još dva prirodna leka za upalu sinusa

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice može da razredi sluz. Pijte nekoliko šolja čaja dnevno i udišite paru.

Pritisak

Stavite palčeve na obe strane nosa hrskavice vršite pritisak 30 sekundi. Oslobodite pa ponovite.

Opšte preporuke

1. Pijte dosta tečnosti kako bi sekret bio razređeniji.

2. Stavljajte topao vlažan peškir na lice 5 do 10 minuta, nekoliko puta dnevno ovo je takođe odličan prirodan lek za upalu sinusa.

3. Udišite topla i vlažna isparenja pre tuširanja ili tople kupke.Udisanje pare kroz nos je stari narodni lek za sinuse.

4. Izbegavajte veoma hladan i suv vazduh. Razmislite o korišćenju isparivača za povećanje vlažnosti u vazduhu u  kući.

5. Ako je potrebno da izduvate nos, učinite to pažljivo i sa obe nozdrve otvorene.

6. Izbegavajte alkohol jer može da izazove upalu sluznice nosa i sinusa.

7. Budite oprezni sa sprejevima za nos koji se prodaju u apotekama. Ovi sprejeve ne treba koristiti duže od tri dana, jer mogu pogoršati stanje čineći osobu zavisnom od pomenutog proizvoda.