Prirodni lekovi za upalu desni

Upala desni, takođe poznata i kao periodontitis je veoma bolna pojava. Ovaj dentalni problem javlja se usled nekontrolisanog porasta broja bakterija u ustima, koje napadaju meko tkivo desni. Glavni uzrok ove infekcije je nedostatak oralne higijene. U normalnim uslovima bakterije u ustima ne predstavljaju nikakvu opasnost po naše zube i desni. Međutim, kada dođu u kontakt sa ostacima hrane sa visokim procentom ugljenih hidrata formiraju plak, meku, lepljivu supstancu koja se taloži na zubima. Ako se plak ne ukloni temeljno četkicom i koncem dolazi do stvaranja kamenca (ili tartara). Kamenac je plodno tle za nekontrolisano razmnožavanje bakterija i tako dolazi do infekcije.

Znaci i simptomi upale desni

  • Simptomi upale desni su često vrlo bolni i uzrokuju brojne neugodnosti. Evo nekih od njih koji su lako uočljivi:
  • Natečene desni osetljive na dodir
  • Promena boje desni iz zdrave ružičaste u crvenu
  • Krvarenje desni tokom pranja zuba četkicom ili čišćenja koncem
  • Povlačenje desni od zuba
  • Loš zadah
  • Pojava apcesa (gnojne upale) na desnima
  • Klimanje zuba. Štetne bakterije uništavaju desni i kosti koje drže zube, pa je i njihov gubitak takođe jedna od neumitnih opasnosti ove infekcije u odsustvu pravovremenog lečenja.

Prirodne metode lečenja upale desni

Ako upalu desni primetite u ranoj fazi, lečenje može da prođe i bez analgetika i antibiotika. Dobra oralna higijena uz malo prirodnih „lekova“ koje svi imamo u kući može biti sva terapija koja nam je potrebna. Evo o kakvoj se terapiji radi:

Pravilno koristite četkicu i koncac za zube

Nijedan lek ili melem neće dati rezultate ako se ne pridržavamo pravila o dobroj oralnoj higijeni. Pravilno pranje zuba i upotreba dentalnog konca su esencijalni aspekt ovog režima.

Ispirajte usta slanom vodom

Sipajte kašiku kuhinjske soli u čašu mlake vode i dobro promešajte. Mućkajte ovaj rastvor u ustima oko minut i potom ispljunite. Ovo će vam doneti znatno olakšanje i predah od simptoma upale desni.

Koristite aloe vera gel

Aloe vera ima efekat hlađenja na iritaciju izazvanu upalom desni. Uzmite malo gela i nanesite ga nežno na inficirani deo desni. Ovo će u velikom smanjiti bol i njihovu osetljivost.

Žvaćite cimet

Cimet, svojim jakim antibakterijskim dejstvom deluje povoljno u lečenju upale desni. Stavite u usta malo parče cimeta i žvaćite polako. U odsustvu pravog, i žvakaća guma od cimeta je podjednako delotvorna.

Kao što vidite upala desni se može izlečiti i potpuno prirodno, bez ikakvih antibiotika. Uz pridržavanje ovih jednostavnih pravila prvi rezultati biće vidljivi već posle 2-3 dana. Ako ne vidite poboljšanje za to vreme, posetite zubara. Moguće je da će vaši zubi i desni zahtevati temeljno čišćenje u stomatološkoj ordinaciji da biste trajno rešili problem.