Prirodni lekovi za uporan suvi kašalj

Nema ničeg goreg od suvog kašlja, koji nikako ne prolazi. Osim što smeta vama, može napraviti problem i svima koji žive sa vama- porodici, cimerima, jer suv kašalj najviše nevolja pravi uveče, kada bi trebalo da odmarate i spavate. Kod nekih ljudi,  suv kašalj javlja se nakon promuklosti koju ste osećali dve-tri nedelje. Neretko, suv kašalj se javlja i u toku dana, ali zavisi od čoveka do čoveka. Neke osobe imaju napade kašlja ujutru, neke uveče, neke čim izađu napolje.

Srećom, suv kašalj se može izlečiti. Ukoliko želite da na prirodan način umirite grlo, pročitajte ovaj tekst i naći ćete recepte za prirodne lekove uz pomoć kojih ćete se rešiti kašlja. Većina njih zahteva samo jedan ili vrlo malo sastojaka, a pritom vas ne udaraju po džepu.

suv kasalj prirodni lek

Šta izaziva dosadan kašalj ?

Uporan, suv kašalj je neproduktivni kašalj, koji za razliku od produktivnog, ne izbacuje sekret iz pluća. Suv kašalj se može javiti kod dece i odraslih, obično nakon infekcije ili gripa. Ali, suv kašalj mogu izazvati i atmosferski zagađivači (na primer – dim cigarete, gasovi iz automobila), jer oni iritiraju grlo. Generalno gledano, suv kašalj se pojavljuje kada je ždrelo upaljeno ili nečim iziritirano. Postoje i neke vrste suvog kašlja koje će se javiti iz dubine grudi.

Obična prehlada i grip, često pokreću uporan kašalj. On se može pojaviti na kraju ili početku bolesti. Drugi uzročnici kašlja su alergija na polen i travu, nuspojava nekih lekova, psihološki faktori (gde nema fizičke bolesti koja izaziva kašalj) i stres, zbog kog možemo disati brzo i plitko, te se kašalj javlja kao refleksna reakcija organizma.

Osim gripa i prehlade, uporan suv kašalj mogu izazvati neki drugi, ozbiljniji zdravstveni problemi. Tu spadaju:

 • Bolesti srca: mogu izazvati nakupljanje u plućima, koje vodi do upornog kašlja, pogotovo u toku noći.
 • Veliki kašalj: bakterijska bolest koja može izazvati napade kašlja, zbog kojih ne možete da se nadišete.
 • Astma: uzrokuje upalu i blokadu disajnih puteva, zbog čega se javlja suvi kašalj.
 • Tuberkuloza: prvi stadijum tuberkuloze izaziva uporan kašalj. Ova bakterijska infekcija je od nedavno, počela da pokazuje znake otpora na lekove.

Prirodni lekovi za suv, uporan kašalj

Suv kašalj zna da bude uporan, ali možete ga obuzdati. Ukoliko se patite sa njim već nedeljama, ili niste sigurni kako da ublažite kašalj kod dece, isprobajte neke od ovih prirodnih rešenja.

 1. Topla tečnost

Kada imate posla sa upornim kašljem, koji se javlja iz dubine grla, a uzrokuje ga upala, morate piti što više tople tečnosti. Toplina će ublažiti upalu i dati vam odmor od dosadnog kašlja. Biljni čajevi su vaši najbolji saveznici ovde, jer oni kombinuju toplinu sa aktivnim sastojcima iz biljaka, te ublažuju diskomfort. Kamilica, đumbir i čaj od ekinee su najbolje preporuke za suv kašalj koji traje nedeljama. Ali, ako niste ljubitelj čajeva, druga opcija su supe. One će ublažiti upaljena prodručja koja izazivaju kašalj, i prijaće vam njihova toplina.

 1. Grgotanje

Svakog dana bi trebalo da promućkate tečnost za ispiranje usta, jer tako izbacujete loše bakterije, koje se skupljaju u ustima. Ako već nemate tu naviku, onda bi svakako trebalo da je steknete, barem kada imate problema sa grlom. Čim osetite bol u grlu, znate da vam sledi prehlada i za njom, kašalj. Rastvorite kašikicu soli u čaši tople vode i koristite ovaj rastvor za grgotanje. So će isušiti višak tečnosti iz upaljenih područja i ublažiti simptome. Osim toga, grgotanjem ćete ukloniti iritante i razrediti sluz.

 1. Inhalacija za suv kašalj

Jednostavan metod koji je vrlo efektan a ne košta gotovo ništa. Toplina vrele vode osim što umiruje, deluje kao otpušivač, i smiruje kašalj i prehladu. U vodu koju ćete prokuvati, možete dodati i neka esencijalna ulja, radi prijatnijeg mirisa. Naslonite se iznad činije sa vrelom vodom i udišite paru. Inhalacija se koristi i prilikom tretmana lica, tako da ćete imati i lepšu kožu. Čistim peškirom pokrite glavu i paru, kako se ne bi rasipala.Inhalacija protiv suvog kašlja može da se ponavlja2-3 puta dnevno, po 10 minuta. Para će razgraditi sekret, otvoriti disajne puteve i boriti se protiv virusa i bakterija, sve u isto vreme.

 1. Povisite glavu

Neki pacijenti imaju napade kašlja tokom noći, zbog čega ne mogu da spavaju. Jedan od razloga, zbog kog se kašalj javlja baš kad legnete, je taj što tada, sluz iz nosa kaplje u grlo. Zbog ovoga je važan položaj u kom ležite. Povisite glavu jastucima kada spavate i sprečićete kapljanje, te ćete umanjiti kašalj i moći ćete da se naspavate.

 1. Origano

Origano može biti od velike pomoći kada imate uporan kašalj, zahvaljujući njegovim antigljivičnim i antibakterijskim svojstvima. On pomaže vašem organizmu da izbaci sekret, pa ćete ponovo moći da dišete i pričate normalno. Origano je pun folata, magnezijuma, vitamina C, E, K i A, i možete ga lako dodati u razna jela, u sirovoj formi, ili napraviti čaj od njega. Za čaj će vam trebati posebna biljka, divlji origano, ili mažuran, koji je višegodišnja biljka. Prokuvajte nekoliko listića, izvadite biljku i sačekajte da se čaj ohladi. Pijuckajte ga redovno, svakog dana i osetićete poboljšanje.

 1. Med

Med je idealan kandidat za umirenje iziritiranog grla, i vekovima se koristi kao lek za bolno, upaljeno grlo i kašalj. Nedavno su istraživanja pokazala da med izuzetno dobro deluje kod dece koja imaju preko dve godine, donoseći im značajno umanjenje kašlja, i miran san.

Postoji mnogo načina na koje možete da koristite med, da biste izlečili kašalj. Med možete jesti sirov, dodati ga u čaj, kombinovati sa sokom od grožđa, pomešati sa toplim mlekom, ili sipati u čaj od limuna.

Saznajte više>>> Lovorov list najbolji lek za suvi kašalj

 1. Đumbir

Đumbir je polivalentan lek za suv kašalj, koji je pun korisnih sastojaka. On ima antihistaminska, antioksidantska i antiupalna svojstva, zahvaljujući kojima je jedan od najboljih saveznika u borbi protiv kašlja. Ako vam se sviđa jak, aromatični ukus đumbira, najlakši način da ublažite kašalj jeste da isečete parče i zvaćete ga. Čaj od đumbira takođe može biti dobar, pogotovo zbog topline koju će pružiti nadraženom grlu. Čaj od đumbira ne samo da ublažava iritaciju i upalu, nego ga možete piti i preventivno.

Da biste napravili čaj, iseckajte đumbir i prokuvajte ga u šolji vode. Zasladite medom, i konzumirajte tokom dana.