Prirodni lekovi za visok krvni pritisak

Šta je visok pritisak?

Visok krvni pritisak je relativno čest zdravstveni problem, koji se javlja kada je sila kojom krv ide niz arterije toliko jaka, da vremenom uzrokuje probleme i bolesti srca. Nizak ili visok krvni pritisak se određuje količinom krvi koju vaše srce pumpa, u poređenju sa otporom na protok krvi u arterijama.

Prirodno lečenje visokog pritiska

Jedan od najjednostavnijih i najefektnijih načina da snizite pritisak jeste da poboljšate ishranu. Bolja ishrana i svakodnevno vežbanje može prirodno i bezbedno sniziti visok pritisak. Takođe, možete probati sa uzimanjem biljnih i prirodnih suplemenata koji mogu pomoći u lečenju visokog krvnog pritiska. Predstavićemo vam 12 prirodnih načina za snižavanje pritiska, koji ne uključuju tablete i pilule.visok-krvni-pritisak

1. Smanjite stres i izbegnite visok krvni pritisak

Udruženje za očuvanje zdravlja srca upozorava da stres doprinosi visokom pritisku i, iako nije direktan uzročnik problema sa srcem, generalno ugrožava zdravlje. Pokušajte da na prirodan način smanjite nivo anksioznosti i stresa, odredite prioritete i izbacite aktivnosti koje su „višak“ u vašem svakodnevnom životu. Isprobajte vežbe za duboko disanje, meditaciju i jogu, kako biste vodili život sa što manje stresa.

2. Hranite se zdravo

Zdrava ishrana je važan faktor u snižavanju visokog krvnog pritiska i sprečavanju hipertenzije. Nacionalni institut za srce, pluća i krv preporučuje ishranu sa puno svežeg povrća, voća, bezmasnih mlečnih proizvoda (i onima sa malo mlečne masti), integralnim žitaricama, ribom, živinom i pasuljem. Takođe, savetuje se i organičenje unosa soli, slatkiša, zaslađenih pića i crvenog mesa.

3. Redovno vežbajte

Prema podacima iz Mayo klinike, svakodnevno vežbanje u intervalu 30-60 minuta, može sniziti pritisak za 4-9 milimetara. Čak i šetnja ili lagani trening snage mogu sniziti visok pritisak.

4. Održavajte zdravu telesnu težinu

Iz Mayo klinike preporučuju da obratite pažnju na telesnu težinu, jer ona igra veliku ulogu u kardiovaskularnom zdravlju. Čak i ako smršate samo 4-5 kilograma, pomoći ćete organizmu da snizi visok krvni pritisak i poboljša cirkulaciju.

5. Smanjite unos soli i smanjite visok pritisak

Prema istraživanjima, balans između kalijuma i natrijuma je ključan za poboljšanje zdravlja srca i snižavanje visokog krvnog pritiska. Genralno gledano, potrebno vam je manje natrijuma, a više kalijuma. Pokušajte da smanjite unos soli (natrijuma) na manje od 1500mg dnevno, a u ishranu unesite više hrane bogate kalijumom, kao što su slatki krompir, zeleniš, spanać, pečurke, kromipr, grejpfrut, suvo grožđe, melasu, banane i slično.

6. Riblje ulje/omega-3 masne kiseline za visok krvni pritisak

Omega-3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline, koje se nalaze u ribi i nekim biljkama. Istraživanja koja su obavljana na ljudima ukazuju da ove kiseline mogu sniziti visok krvni pritisak. Omega-3 masna kiselina DHA, možda ima čak i veći učinak od EPA (eikosapentenske kiseline).

Istraživanja su pokazala da je sniženje pritiska malo, što znači da je za klinički relevantne efekte, potrebna veća doza omega-3 masnih kiselina, ali se na taj način povećava rizik od krvarenja kod nekih ljudi, tj. kod osoba koje imaju neke poremećaje sa krvarenjem ili uzimaju lekove poput warfarina, aspirina ili ginka. Da bi se ovo razjasnilo, potrebno je još ispitivanja. U studijama se uglavnom koristilo 2-4 grama omega-3 masniih kiselina svakog dana, u periodu od godinu dana.

7. Aleva paprika za visok pritisak

Crvena paprika sadrži važno jedinjenje zvano kapsaicin, koji pospešuje cirkulaciju i na taj način oslobađa srce od pritiska. Dodajte 1 kašikicu aleve paprike u neki obrok, ili je sipajte u vrelu vodu i napravite začinjeni biljni čaj.

8. Beli luk i visok krvni pritisak

Istraživanja pokazuju da beli luk može biti dobro rešenje da snizi visok pritisk. Uzmite neki suplement, ili jedite svež beli luk, pošto se procesom kuvanja uništava alicin, njegov aktivni sastojak.

9. Jabukovo sirće za visok pritisak

Vašem organizmu je potreban balans kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, za regulaciju krvnog pritiska. Jabukovo sirće je bogato ovim sastojcima, te efektno može sniziti pritisak. Pokušajte da svakog dana popijete dve kašike jabukovog sirćeta, razblaženog u 2dl vode.

10. Aloe vera i visok krvni pritisak

Aloe vera može sniziti visok krvni pritisak tako što će proširiti kapilare i poboljšati cirkulaciju u venama. Bogata vitaminom C, aloe vera dokazano snižava pritisak. Pokušajte da tri puta dnevno, popijete 25ml čistog aloe vera gela, pomešanog sa svežim sokom od voća ili povrća.

11. Nijacin i visok pritisak

Nijacin je samo drugo ime za vitamin B3, koji ima sjajne efekte po zdravlje. Možete ga naći kao suplement u gotovo bilo kojoj zdravoj hrani. Prvo, bez ovog vitamina ne bismo mogli da živimo, jer je esencijalan za obavljanje mnogih ćelijskih funkcija. Drugo, u prikladnim dozama, pokazao se kao faktor koji značajno snižava loš holesterol, ima efekat detoksikacije, smanjuje i sprečava simptome artritisa, uklanja depresiju i anksioznost, i snižava visok pritisak. On čini čuda za vaše srce i sistem za cirkulaciju. 50-100mg nijacina izazvaće osećaj toplote u organizmu, koji nastaje od proširenja krvnih sudova. Taj osećaj potvrdiće vam da nijacin obavlja svoj posao, tako da ćete onda biti sigurni da ste uzeli pravu stvar. Niacinamid se često preporučuje pošto ne proizvodi taj osećaj toplote, ali on nema ista terapeutska dejstva kao nijacin.

12. Hibiskus za visok krvni pritisak

Čaj od hibiskusa (od biljke Hibiscus sabdariffa) se često dovodi u vezu sa snižavanjem sistolijskog i dijastolnog pritiska. Dve naučne studije poredile su efekat ekstrakta hibiskusa i lekova koji deluju kao ACE inhibitori (ACE inhibitori se koriste za lečenje visokog krvnog pritiska, tako što opuštaju krvne sudove). Zaključak ovih studija je da ekstrakt hibiskusa ima slično delovanje, ali manje efektivno od navedene vrste lekova. Kada se uzima hibiskus uvek se savetuje oprez, jer se mogu javiti nuspojave poput diureze.