Prirodni melemi za ožiljke od akni, operacije…

Koliko puta ste istisnuli bubuljicu i posle se pokajali jer vam je ostao ožiljak? Boravak na suncu vas je koštao fleka na koži i pega kojih sada ne uspevate da se rešite? Bez brige, bilo da su u pitanju ožiljci, akne ili fleke u nastavku vam donosimo rešenje.

U našoj medicini postoji niz prirodnih melema za ožiljke, još iz perioda kada su naše bake živele melemi su bili glavna zamena za sve lekove i univerzalni lek za sve tegobe. Kada je reč o ovim melemima, ono što je najvažnije je biti uporan jer sam proces ublažavanja ili otklanjanja ožiljaka traje, ali na kraju najuporniji budu zadovoljni rezultatom. Nemojte ih nanositi ni slučajno na otvorenu ranu da ne biste napravili veći problem, sa mazanjem počnite tek kada rana zaceli. Limun, maslinovo ulje, puževa sluz, pantenol..napravite ove prirodne meleme o kojima će biti reči u nastavku i na prirodan način se rešite ožiljaka.

Kako se rešiti ožiljaka od akni ili operacije

Ožiljci nikako nisu prijatni za oko a i sigurno vam zasmetaju svaki dan kada se pogledate u ogledalu. Realno gledano, kod korišćenja prirodnih melema, najbitnije je da rana dobro zaraste a manje taj estetski momenat. U kojoj brzzini će ožiljak nestati zavisi od dosta faktora, kao na primer od elastičnosti kože, stepena oštećenja i drugo. Neki prosek u zarastanju ožiljaka je kod odraslih od 6 do 12 meseci, dok kod dece je taj period duži, od 2 do 4 godine.

Kada je reč o uklanjanju ožiljaka od akni, najbolje je da se obratite onima koji se bave skupljanjem lekovitog bilja, kako biste bili sigurni da je preparat koji nanosite na lice apsolutno prirodan. Takođe, pre nego što uzmete melem, istražite koji tip kože imate, kako biste u skladu sa tim uzeli i preparat. Budite obazrivi jer ožiljak je osetljiviji od zdrave kože, pa tako nepravilnim tretiranjem se može dodatno zakomplikovati i zacrveneti se ili zagnojiti. što se tiče lečenja akni odnosno ožiljaka od akni, najboljim su se pokazali jabukovo sirće koji se smatra i najboljim rešenjem za osipe i bubuljice i sok od krastavca koji smanjuje upalni proces. Jedan od univerzalnih lekova je i med koji se meša sa hidratnom kremom kao i mešavina zobenih pahuljica i meda koja čisti kožu. Isto tako, soda bikarbona je dosta učinkovita kako za bubuljice tako i za ožiljke od akni. Pomešajte je sa malo vode i time istrljajte lice. Nakon ovog tretmana namažite maslinovo ulje na lice.

S obzirom na to da su svi ovi preparati prirodni melemi i ne izazivaju nikakve loše reakcije na telu, iste možete mazati i na ožiljke od operacije. Naravno, prvo sačekajte da rana dobro zaraste kako je ne biste iritirali.

Prirodni melem za ožiljke od divlje ruže

Ulje divlje ruže je jako popularno, prvo zbog divnog mirisa a onda i zbog lekovitosti. Ukoliko želite da se rešite ožiljaka, ovo je odličan prirodni melem, uzmite ovo ulje ali ga mažite samo jednom dnevno. Iako je ovo ulje generalno dobro za negu lica, ne preporučuje se da se često koristi jer preterano korišćenje može izazvati crvenilo i perutanje kože koje može izazvati prezasićenje vitaminom A kojeg ima u ovom ulju.

Pantenol krema za ožiljke

Pantenol je ubedljivo krema koja je univerzalni lek za sve. Preporučuje se za razne povrede, zarastanje rana, za lice pa i za uklanjanje ožiljaka. Rastvor Pantenol se koristi za kosu što samo dodatno potvrđuje njegovu široku primenu. Kod ove kreme treba imati na umu da se ona koristi kod blagih opekotina zbog čega se može reći da je odlična i za uklanjanje ožiljaka. Postoji D i L pantenol, to su dva osnovna oblika ove kreme. D pantenol se pokazao kao odličan za zarastanje rana i uklanjanje ožiljaka, čak se mnogo puat koristio i u transplantaciji kože. Ova mast je čudesna, a koža koja nakon mazanja ove kreme nastane je mekša, elastična i glatka. Ovo sve se dešava zbog svojstva D pantenola koji stimuliše razvijanje ključnih ćelija kože koje obnavljaju površinu. Veoma jeftina a korisna za sve, Pantenol je krema koju bi svaka kuća trebalo da ima.

Aloe vera gel za ožiljke

Aloa vera gel je provereni preparat za ožiljke, ovaj gel koji se dobija od aloa vera biljke je korišćen za razne infekcije nekoliko vekova unazad. Iako ne postoji opcija da se ožiljak u potpunosti ukloni, aloa vera dosta ublažava iritaciju i usput hidrira kožu. Takođe, redovnim mazanjem uspećete da ranu ili ožiljak oslobodite od mrtve kože kao i da popravite oštećene ćelije. Tokom lečenja ožiljaka, ne morate koristiti gel, nabavite biljku i istisnite sok iz njega i namažite njime ožiljak. Ostavite tako da se osuši, ispiranje nije potrebno.

Limun za ožiljke od akni

Limun je univerzalni lek za mnoge tegobe, pogotovu se često koristi za tretmane na licu jer je poznato da izbeljuje kožu. Međutim, ne biste smeli da koristite limun ukoliko imate neke otvorene rane zbog limunske kiseline koja će da nagriza to mesto. Limun omekašva kožu i uklanja mnoge bakterije zbog čega je dobar kako za tretiranje ožiljaka tako i za akne na licu. On uklanja mrtve ćelije kože i vraća koži elastičnost. Za ožiljke je potrebno da nakapate nekoliko kapi limuna na vaticu i time očistite ožiljak. Sačekajte 10 minuta a onda isperite ožiljak vo.dom. Limun je jedan od univerazalnih melema za sve

Puževa sluz za ožiljke

Puž je biće čija je koža slična čovekovoj ali koja nikada ne pati od bilo kakvih infekcija. Ključ je upravo u puževoj sluzi koja je okidač za regeneraciju kože a posebno za ožiljke. Puževa sluz se generalno koristi i za podmlađivanje jer je bogata kolagenom i u sebi sadrži alantoin koji kožu čini zategnutom i glatkom. Pomoću puževe sluzi rane će vam zarasti mnogo brže a ožiljaka neće biti. Ovaj prirodni melem omekšava kožu, “gasi” oštećeno tkivo i kožu dovodi do nivo do pre stvaranja ožiljka. Zbog toga možemo reći da je ovaj melem možda jedan od najefikasnijih.
Zbog svojih “podmlađujućih svojstava” puževa sluz je postala hit u kozmetici širom sveta. Mnoge kreme koje su za stariju, zreliju kožu u sebi sadrže ovu sluz koja dokazano pomaže kod stvaranja prvih bora i kod stvaranja kolagena.

[icegram campaigns=”8581″]