Prirodni piling za usne kafa, med i šećer

Koliko puta nedeljno uradite piling za usne? Verovatno često zaboravite i da uradite piling lica a ne usana, koje su generalno isto osetljive i poprimaju spoljašne štetne uticaje u istoj meri koliko i lice. Zimi koristite balzam za usne, međutim leti, kada se usta zbog nedovoljnog unosa vode i sunca isušuju, ne radite ništa.

Ne brinite, u narednim redovima pročitajte kako pomoću prirodnih sredstava možete uraditi piling za usne. Sve što vam je potrebno za ovaj laki tretman se nalazi u vašoj kući, u pitanju su proizvodi iz vaše kuhinje. Nemojte biti lenji jer će vam usne nakon ovih prirodnih tretmana biti apsolutno neodoljive.

Kako se radi piling za usne

Piling za usne se radi veoma lako, sve što je potrebno je da uzmete neki grublji proizvod, poput šećera kojim ćete skinuti odumrlu kožu sa usana i time im povratiti mekoću i sjaj. Ne treba vam čak ni dva minuta vremena za piling a rezultati su odmah primetni.

piling usana

U zavisnosti od toga koji proizvod izaberete, od toga će i zavisiti sistem rada. Za piling su vam obično potrebna uvek dva proizvoda, jedan tečni što često može biti med, ulje ili mleko dok je drugi neki grublji preparat/začin, poput šećera, soli i slično. Oba proizvoda se pomešaju i trljanjem se radi piling i uklanjanje mrtvih ćelija. Ispucale usne nisu nikome prijatne i često znaju i da bole zbog čega ih je bitno redovno negovati. Takođe, na mekim i glatkim usnama i ruž za usne izgleda mnogo bolje nego na ispucalim koje ionako nisu lepe na oko.

Piling za usne od meda

Pored šećernog pilinga o kojem će biti reči u narednom pasusu, jako popularan piling za usne je piling sa medom. O medu ne treba puno govoriti, poznata su njegova antibakterijska i antiupalna dejstva na čitav oranizam. Isti se često koristi i kao maska za lice zbog čega i ne čudi što je našao primenu i u pilingu usana. Dakle, kod ovog pilinga vam je potrebna jedna kašičica meda i toliko isto sode bikarbone. Pomešajte ove sastojke, stavite piling za usne i sačekajte oko 5 minuta. Posle 5 minuta, istrljajte malu usne prstima pa tek onda isperite piling. Usne nemote brisati, ostavite da se prirodno osuše a nakon toga stavite balzam za usne.

Piling za usne od šećera

Jedan od poznatijih pilinga za usne je piling šećerom kod koga će vam biti potrebni jedna kašičica šećera, nekoliko kapi vode i toliko isto kapi maslinovog ulja.

piling za usne od secera

Piling sa šećerom se priprema tako što na dlan sipate šećer, dodate par kapi vode i onda sve to izmešate i nanesete na usne. Ovde je bitno da vam se šećer ne istopi zato gledajte da stvarno bude u pitanju samo nekoliko kapi vode. Ovu smesu držite na usnama vrlo kratko, pola minuta će biti dovoljno. Usne isperite i prosušite mekanim peškirom ili krpom a zatim ih namažite maslinovim uljem koje ste pripremili. Ako nemate ili vam se ne dopada ukus maslinovog ulja, uvek možete naneti i neki balzam za usne koji koristite.

Piling usana kafom

Piling od kafe nije toliko namenjen nezi usana koliko prividu kratkotrajne punoće usana. Ovde je potrebno da pomešate kašičicu kafe, toliko soli i malo losiona za usta ili nekoliko kapi maslinovog ulja. Piling stavite na usne i ostavite da deluje oko pet minuta, sve vreme trljajte usne prstima. Oni koji su probali ovaj tretman, tačnije piling za usne, tvrde da su im usne bile za nijansu punije. A sve to je dobijeno na potpuno prirodan način Kad prođe pet minuta, isperite usne ili ih obrišite vaticom koju ste nakvasili.

Piling za ispucale usne

Ako ste istrošili balzam za usne a usne su vam ispucale i o očajnom stanju, ne očajavajte već napravite prirodni piling za usne. Otprilike će vam biti potrebno od svakog pilinga po malo, pa tako, potrebno je da pomešate kašičicu meda, šećera, kašičica maslinovog ulja, toliko šećera i nekoliko kapi esencijalnog ulja po izboru. Med je potrebno da otopite, ili u mikrotalasnoj ili na sobnoj temperaturi, kako želite, a onda mu dodajte šećer i 2 do 3 kapi ulja koje ste pripremili. Ovom smesom bi trebalo da masirate usne jer će na taj način da upiju sve hranljive sastojke. Kako i kod svakog pilinga za usne, nakon tretmana možete naneti ili balzam ili maslinovo ulje.

Kakao buter je isto tako dobar melem za ispucale usne i daje jako dobre rezultate kada se često koristi. Vrlo je bitno da kada zalečite usne, tu ne stanete, jer je usnama potrebna svakodnevna nega. Ukoliko imate hronično ispucale usne, dobro bi bio da koristite balzam sa ceramidima, jer oni regenerišu kožu usana. Izbegavajte balzame koji u sebi sadrže cimet jer će ovaj sastojak samo iziritirati već oštećene usne.

Kako negovati usne

Uzroci ispucalih usana mogu da budu različiti a često vi možete napraviti još veći problem a da ga niste ni svesni, kao na primer da ližete usne. Pljuvačka vam samo još više isušuje usne i čini ih još više osetljivim. Takođe, usne vam mogu ispucati usled korišćenja dosta lekova, zbog nedostatka vitamina b2 kao i usled vremena, poput jake zime ili sunca. Zato je bitna redovna nega i redovan piling za usne, isto kao što negujete lice, tako negujte i usne. Hidriranost je isto tako dosta bitna, nedovoljni unos vode izaziva dehidrataciju a samim tim i suve usne koje su sklone pucanju.
Dišite kroz nos i trudite se da ostavite cigare koje isto tako u mnogome isušuju usne. Kako biste sprečili pucanje, mažite usta balzamom, i leti i zimi. Mnogi balzam koriste samo zimi međutim sunce leti isto tako može da ošteti usne kao i mraz zimi. Takođe, za bolje rezultate, na usne možete uveče namazati med ili uzeti staru četkicu i staviti malo vazelina i njome istrljati usne.

Ako se problem sa suvim i iscpucalim usnama ponavlja, moguće je da vašem telu fali gvožđe ili čak vitamin b6. Ovo je samo jedan od razloga zašto ne bi trebalo da zanemarujete ogrubele i ispucane usne Gledajte da u ishranu uvedete što više zelenog sirovog povrća, banana i sočiva. Ukoliko se nakon svih ovih tretmana i izmenjene ishrane situacija sa usnama ne poboljša, bilo bi dobro da se obratite dermatologu i vidite da nije neka alergijska reakcija u pitanju.