Prirodni progesteron u hrani

Neke namirnice koje prirodno sadrže progesteron vam efikasno mogu pomoći u lečenju određenih reproduktivnih bolesti (odnosi se na žene). U ovom članku ćemo navesti kompletan spisak tih namirnica.

Progesteron je važan ženski reproduktivni hormon i ima različite funkcije u ženskom organizmu. Neophodan je za regulisanje menstrualnog ciklusa zajedno sa estrogenom, još jednim važnim hormonom koji proizvodi ženski reproduktivni sistem. Takođe je neophodan za začeće i održavanje trudnoće. Nedovoljne količine ovog hormona mogu dovesti do nekoliko problema koji se odnose na reproduktivno zdravlje žene.

Neplodnost je čest problem među ženama koje nemaju dovoljan nivo ovog hormona. Ovim ženama se obično prepisuju suplementi ovog hormona u cilju regulisanja menstrualnog ciklusa ili kao tretman za neplodnost.

Hrana prirodno bogata progesteronom

Progesteron u normalnim uslovima luče ženski jajnici. Svakog meseca, to je „signal“ materici da zadeblja svoje zidove kako bi oplođena jajna ćelija mogla da se „zakači“ za zidove materice. Ako ne dođe do oplodnje, zidovi materice se ponovo stanjuju što dovodi do menstruacije. Progesteron reguliše menstrualni ciklus tako što smanjuje „dominaciju“ estrogena u organizma i pojačava imunitet.

Žene koje pate od sindroma policističnih jajnika obično dobijaju progesteron kao tretman. Progestrin ili sintetički progesteron se koristi za lečenje menstrualnih problema poput amenoreje, prekomernog krvarenja iz materice itd.

Takođe se koristi i za lečenje endometrioze, gubitka apetita i gubitka telesne težine povezanih sa AIDS-om i karcinomom. Ipak, veštački progesteron ima brojne neželjene efekte koji mogu dugoročno ugroziti vaše zdravlje. Zato se prirodnom progesteronu obično daje prednost u odnosu na veštački kada je u pitanju terapija hormonske zamene.

Progesteron je zapravo životinjski hormon i jedini izvor hrane u materici. Određene životinje jedu svoju posteljicu nakon porođaja, što im daje neophodan nivo progesterona. Nekada je bilo pokušaja da se dobije prirodni progesteron iz plancete svinje. Ipak, ovaj metod se pokazao veoma skupim i napornim. Na kraju su u određenim biljkama nađene supstance slične progesteronu. Međutim, ovo nije slično prirodnom progesteronu koji imaju žene, ali u svakom slučaju izaziva slična svojstva kada se nađe u organizmu.

Jaja za progesteron

Jaja sadrže progesteron u velikim količinama, pogotovo žumance. Žene koje imaju manjak progesterona bi trebalo da jedu što više jaja.

Mlečni proizvodi i progesteron

Mlečni proizvodi, poput mleka, sira od kravljeg mleka i sl. sadrže visoke nivoe progesterona.

Piletina za progesteron

Belo meso, kao što je piletina, takođe sadrži ovaj hormon u manjim količinama. Ipak, danas se preradi daje mnogo veštačkih hormona. Konzumacija takvog mesa nije najbolje rešenje za prirodno povećavanje progesterona u organizmu

Hrana bogata cinkom

Crveno meso, školjke i ćuretina mogu doprineti povećavanju nivoa progesterona u organizmu. Ipak, imajte na umu koliko se hormona daje životinjama.

Hrana bogata fitoprogesteronom

Fotoprogesteron može nadomestiti deficit progesterona u telu i održati ravnotežu progesteron-estrogen. Fitoprogesteron se može naći u određenim biljkama kao što su:

Jam

Jam ili divlji jam sadrži određene fitohemikalije koje deluju kao progesteron kada se svare. Ipak, ovaj jam ne bi trebalo pobrkati sa slatkim krompirom, koji se takođe zove jam u određenim područjima. Zato dobro proučite deklaraciju na proizvodu da biste bili sigurni da kupujete pravi jam.

Hrana bogata vitaminom B6

Hrana bogata vitaminom B6 poput oraha, nemlevenih žitarica, žitarica obogaćenih vitaminima i sojinog mleka su dobri izvori progesterona.

Sve ove navedene namirnice bi trebalo konzumirati u umerenim količinama. Prevelik unos određene namirnice bi mogao narušiti nivo hormona u organizmu. Žene u menopauzi ili žene na hormonskoj terapiji bi smele da jedu ovu hranu tek nakon konsultacije sa lekarom.