Prirodni recepti za zdravlje zuba

Evo prirodnih receptura za zdravlje zuba i usta koja moguda odlože karijes i ublaže zubobolju i smire upale i infekcije.

AROMATIČNA VODICA
Protiv zubobolje i infekcija

U 50 ml apotekarskog alkohola rastvoriti 20 kapi tinkture kamilice, 20 kapi tinkture žalfije, 10 kapi etarskog ulja mente, 15 kapi etarskog ulja čajevca i 20 kapi etarskog ulja karanfiliča /eugenol/ i dobro promućkati, pa nakapati na štapić 3-5 kapi i prisloniti na bolan zub i mazati u tankom sloju desni.

Preparat je jak, pa ako se jave neželjeni efekti, konsultujte se sa farmaceutom, ili stomatologom, a pre ponovnog korišćenja razblažite preparat sa malo destilovane vode.

Protiv karijesa
1-2 x dnevno perite zube pastom koja sadrži veliki procenat aloe vere (Aloe Vera Bardensis Miller)
1 x dnevno ispirajte usta vodicom za usta
1 x dnevno ispirajte usta propolisnom vodicom koja se dobija mešanjem jakog alkoholnog ekstrata propolisa /bar 20%/ i destilovane vode
koristite tablete za remineralizaciju zuba, odnosno kostiju /nabavljaju se u apotekama/
Ova prirodna terapija, koja traje najmanje mesec dana, koristi se i kod gingivitisa (upala desni) i kod paradentoze, s tim što se terapija pojačava aromatičnom vodicom protiv zobobolje i infekcija.

Gel za upaljene desni
po 1 kašiku kamilice, žalfije i matičnjaka preliti sa 2,5 dl proključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći, procediti i dodati 3-5 kapi propolisa, pa 5-7 kašika te tečnosti pomešati sa istom količinom meda i time mazati obolele desni u tankom sloju 2 x dnevno

veoma je efikasno i ako se pomešaju sitno iseckan ren i med i to drži u ustima koliko može da se izdrži

Za zdravu gleđ
2-3 x dnevno žvakati medno saće

Kod paradentoze
koristiti 30% rastvor propolisa 1 x dnevno, pred spavanje.