Prirodni sapuni najbolji recepti za izradu

Budući da su mnogo zdraviji od industrijskih, i ne čudi koliko su popularni prirodni sapuni. Pritom, ukoliko im se dodaju lekovite biljke, mogu biti od pomoći u terapiji raznih zdravstvenih tegoba. Svi koristimo sapune i bez njih se jednostavno ne može, ali pitanje je koliko znamo o njima.

Sapuni su alkalne soli viših masnih kiselina, a dobijaju se procesom saponifikacije: pažljivim mešanjem prirodnih biljnih ulja s jakim rastvorom natrijum-hidroksida u destilovanoj vodi.

Natrijum-hidroksid u svom čistom obliku vrlo je opasan: može da izazove oštećenja kože, slepilo, čak i smrt (ako se proguta), pa se pri njegovom korišćenju mora biti vrlo oprezan. Sapun pere zahvaljujući specifičnoj strukturi molekula, koji imaju hidrofilni deo – rastvorljiv u vodi, i hidrofobni deo – koji rastvara nečistoće.

prirodni sapun recept

Zbog čega su prirodni sapuni zdraviji od industrijskih

Industrijski sapuni uglavnom su hemijska jedinjenja deterdženata, kojima se – da bi lepo izgledali i mirisali – dodaju razni sintetički aditivi, često i fosfati, koji su u Americi zabranjeni, a u EU im je upotreba ograničena. Industrijski sapuni su jeftiniji, ali imaju vrlo agresivno dejstvo – razgrađuju masnoće s kože, a kao posledice njihovog dugotrajnog korišćenja javljaju se isušivanje kože i iritacije u vidu peckanja, svraba, crvenila, perutanja, ekcema...

Domaći sapuni, međutim, obogaćeni su biljnim uljima (najčešće maslinovim, palminim i kokosovim), koja im obezbeđuju čvrstinu, sposobnost hidratacije, čišćenja i penušanja. Ulja ostaju na koži posle kupanja i tako čuvaju njenu vlažnost, neguju je i podstiču da se sama regeneriše. U neke sapune dodaju se i životinjske masnoće jer im to bitno smanjuje proizvodnu cenu, a i mali procenat goveđe masti čini ih kremastijim.

Kako se prave prirodni sapuni

Prirodni sapun može se napraviti na dva načina: hladnim i vrućim postupkom.

1. Hladni postupak je mešanje ulja i rastvora natrijum-hidroksida bez dodatnog zagrevanja. Posle određenog vremena, ova masa se zgušnjava i u nju se dodaju sastojci za oplemenjivanje; polutečna masa se zatim izliva u kalupe, a posle 24-48 sati vadi i seče. Sledi dug period zrenja, za čije vreme sapun ne sme da se koristi. Najveći nedostatak ovog recepta za pravljenje prirodnih sapuna jeste taj što natrijum-hidroksid uništava većinu organskih sastojaka, a posle zrenja sapun dobija svoj konačni oblik i čvrstinu i u njega naknadno ne može ništa da se dodaje.

2. Vrući postupak za izradu sapuna podrazumeva dugo “kuvanje” sapuna: mešavina ulja i rastvora natrijum-hidroksida zagreva se dok se natrijum-hidroksid potpuno ne neutrališe. Posle prohlađivanja, sapun može da se oplemeni a da sastojci pritom ostanu hemijski nepromenjeni i zadržavaju sve svoje vrednosti.

Donosimo vam nekoliko jednostavnih recepata za izradu domaćih sapuna vrućim postupkom, s već gotovom glicerinskom bazom umesto rastvora natrijum-hidroksida koju, kao i ostale sastojke, možete nabaviti u biljnim apotekama.

Ovi recepti za izradu prirodnih sapuna nisu komplikovani od pribora potrebni su vam: staklena činija, kašike i kalupi za izlivanje (bilo kakve plastične posudice, čaše od jogurta…).

Biljni sapun s citrusima recept

Bosiljak, nana i ruzmarin začinske su biljke koje poboljšavaju raspoloženje i zajedno sa citrusima doprinose relaksaciji kože i organizma.

Sastojci potrebni za ovaj recept:
– glicerinska baza za sapun
– sveže začinsko bilje po izboru: bosiljak, nana, ruzmarin…
– pomorandža i limun

Glicerinsku bazu otopite na šporetu, bilje iseckajte a citrusima izrendajte koru. Kada se glicerin istopi, ostavite ga nekoliko minuta da se ohladi. Pre nego što se sasvim slegne, sipajte u njega bilje i rendanu koru pa mešajte sve dok ne dobijete boju koju želite (što duže mešate, boja je tamnija). Zatim sipajte smesu u pripremljene kalupe. Ostavite sapun oko sat vremena da se potpuno slegne i ohladi, pa ga stavite u zamrzivač.

Prirodni sapun od lavande i ruzmarina

Lavanda i ruzmarin imaju blago ali stimulativno dejstvo na kožu. Obe biljke su antiseptici, deluju antiinflamatorno i korisne su za lečenje rana, fleka, čireva, dermatitisa i plikova.

Sastojci potrebni za ovaj recept:
– 3 šolje glicerinske baze za sapun
– 1/4 šolje cvetova lavande
– 1/4 šolje listova ruzmarina
– 1 1/2 kašičica ulja lavande
– 1/2 kašičice ulja ruzmarina.

Jednu šolju proključale vode sipajte preko tri kašike suvog ili svežeg cveća lavande i listova ruzmarina (u odnosu po želji) i ostavite da se bilje natopi desetak minuta. Za to vreme, otopite glicerinsku bazu sapuna, a potom je pomešajte s biljem i biljnim uljima. Mešajte sve dok se sastojci dobro ne sjedine. Smesu sipajte u kalupe i ostavite da se hladi.

Antiseptički sapun s bokvicom

Ovaj prirodni sapun čisti ruke od bakterija, sprečava širenje bolesti i inficiranje rana. Širokolisna bokvica poznata je po svojim lekovitim sastojcima: njen sok isceljuje rane, zgrušava krv i bori se protiv upalnih procesa.

Sastojci:
– pregršt svežih listova bokvice
– 1/4 šolje tečnog glicerina
– 1/8 šolje vode
– 2 šolje glicerinske baze za sapun

Recept je jednostavan.Listove bokvice pomešajte s tečnim glicerinom i vodom. Procedite kroz gazu. Ovu mešavinu pomešajte s glicerinskom bazom sapuna. Mešajte sve zajedno dok se sastojci dobro ne sjedine, pa sipajte u kalupe i ostavite da se sapun polako hladi i zri.

Saznajte više>>>  Kako napraviti sapun od kozjeg mleka

Sapun od ilan-ilanga i tamjana

Miris ilang-ilanga koristi se u aromaterapiji da umiri bes i frustraciju. Njegovo ulje omekšava i podmlađuje kožu pa će vam ovaj recept pomoći da dođete do pravog prirodnog antiejdž sapuna. Tamjan (Boswellia sacra) jeste mirisna smola drveća koje raste u Somaliji i južnom priobalju Arabi je. Tamjan u prahu ima svojstvo da steže kožu.

Sastojci:
– 2 šolje glicerinske baze za sapun
– 1/8 šolje tamjana u prahu
– 1/8 šolje tečnog glicerina
– 1 kašičica ulja ilang-ilanga

Osminu šolje tamjana u prahu pomešati s osminom šolje tečnog glicerina. U smesu dodati prethodno otopljenu glicerinsku bazu za sapun i ulje ilang-ilanga. Sve dobro promešati dok se sastojci ne sjedine, zatim razliti u kalupe i ostaviti da se smesa hladi. Prirodni sapuni bi trebalo da se upotrebe najkasnije do godinu dana a ovaj sapun može da se upotrebi do 18 meseci.

Sapun od svežih listova aloje i koprive

Aloja je vrlo lekovita biljka, odlična za kožu izgorelu od sunca, koju hidrira i umiruje. Gel aloje najbolje je uzeti direktno iz listova. Sveži listovi koprive peckaju kožu finim dlačicama, dok se njihovim sušenjem ta kiselina razlaže.

Sastojci:
– 1 šolja glicerinske baze za sapun
– 1/8 šolje gela aloje
– 2 supene kašike mrvljenih sušenih listova koprive

Otopiti glicerinsku bazu za sapun i u nju umešati osminu šolje gela aloje (po mogućstvu, iz lista, ili gel nabaviti u biljnoj apoteci) i dve kašike mrvljenih sušenih listova koprive. Mešati dok se sastojci dobro ne sjedine, a komadići listova koprive lepo ne rasporede. Smesu sipati u kalupe i ostaviti da se hladi na tamnom, suvom mestu.

Prirodni sapuni su sve popularniji u svetu i to ne bez razloga.Nadamo se da vam recepti za izradu prirodnih sapuna ne izgledaju komplikovano i da ćete početi da pravie prirodni sapun, posebno za lice.