raspolozenje4

Prirodnim putem do boljeg raspoloženja: od čokolade do vežbanja

Hrana koju konzumiramo nije tu samo da bi nas zasitila. Od onoga šta konzumiramo može da zavisi i naše raspoloženje. Može li se ono onda i popraviti prirodnim putem?

Saznajte!

raspolozenje

Postoji nekiliko načina kako poboljšati raspoloženje prirodnim putem, a da pri tom ne posegnete za čašicom rakije ili par čaša vina – jer su i oni na neki način produkt prirode. Ne kažemo da ne deluju, samo višak alkohola nije baš najpoželjniji i najzdraviji način za to. Ne odnose se svi ovi načini koje ćemo pomenuti  na ishranu, ali se tiču naših životnih navika. Dobra vest je da su navike u našim rukama, ma kako nam se nekad čini da to nije tako.

Ono što možete bezbedno da probate, jeste da poboljšate raspoloženje na neki od sledećih načina.

Studije su otkrile da postoji veza između hrane i našeg raspoloženja. Na koji način? Pojedine namirnice koje konzumiramo mogu da utiču na stvaranje neurotransmitera u našem telu, posebno onih koji su zaduženi za dobro raspoloženje.

Na vrhu ove naše liste stoji ono što svi volimo: čokolada

Crna čokolada

Ko se još ne obraduje slatkišima? Oni gotovo momentalno popravljaju raspoloženje.

Premda su možda delicije od mlečne čokolade prvo na šta ćete pomisliti kada je ovaj vid „usrećivanja“ u pitanju – ovde su vam stvari slične kao sa gore pomenutim alkoholom.  Može, ali nije poželjno u velikim količinama. Zato, ako tražite da poboljšate raspoloženje prirodno i zdravo, najbolje je da vaš izbor bude crna čokolada.

Naime, poznato je da je ova namirnica u razumnim količinama dobra za rad kardiovaskularnog sistema, a da li ste znali da sadrži fenetilamin? U pitanju je alkaloid koji potpomaže stvaranje endorfina u mozgu, neurotransmitera zahvaljujući kojem se osećamo zadovoljno i srećno. Najbolje je da bude ona čokolada sa najmanje 70% kakaoa.

candy-universe-crna-cokolada

Ovo nije jedini način na koji ova namirnica deluje na bolje raspoloženje. Naime, studije su pokazale da crna čokolada deluje kao prebiotik, utiče na strukturu i raznovrsnost bakterija u crevima, a time i na prohodnost i bolje funckionisanje creva-mozak ose.

A toj boljoj vezi doprinosi i sledeće…

Probiotici

Probiotici su korisne bakterije koje čine našu crevnu mikrofloru.

Za creva se često kaže da su „drugi mozak“. Ovo iz razloga jer proizvode mnoge neurotransmitere koje i mozak stvara, uključujući i one koji se tiču našeg raspoloženja: serotonin i dopamin. Štaviše, smatra se da 90% serotonina potiče iz creva.

Mozak i creva su povezani. Kada ste pod stresom, osećate to u svom stomaku, a važi i obrnuto: kada creva nisu u balansu, ni raspoloženje nije na nivou.

Dodavanje probiotičkih namirnica, kao što su jogurt, kefir i slično, ali i prebiotika kao što je gore pomenuta crna čokolada, može doprineti boljem i kvalitetnijem radu creva. Rezultat , samim tim, može biti bolje raspoloženje.

Omega 3 masne kiseline

Omega 3 masne kiseline su esencijalne masnoće koje spadaju u one „dobre“ i koje su, ako ćemo po piramidi zdrave hrane, neophodne u našoj ishrani. Posebno su korisne za pravilan rad mozga. Smatra se da molekuli omega 3 masnih kiselina lako putuju kroz ćelijske membrane mozga i stupaju i interakciju sa moleuklima zaduženim za bolje raspoloženje.

Omega 3 masnih kiselina dominantno ima u nekim vrstama ribe i morskim plodovima. Ako niste ljubitelj istih, orašasti plodovi su takođe dobar izbor: orasi, bademi, lešnici. A mogu da budu i preliveni gore pomenutom crnom čokoladom – za duplu korist. U te svrhe, Candy universe čokoladne dražeje sa ovakvom kombinacijom dolaze u obzir .

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *