Prirodno lečenje infekcija urinarnog trakta

Mada su mikroorganizmi direktni uzročnici infekcija urinarnog trakta, i naše bake su znale da se treba čuvati varljivog vremena, jer prehlađena sluzokoža širom otvara vrata tegobama urinarnog trakta…

Proleće ne retko može da iznenaditi urinarnim infekcijama. U ovo doba godine tegobe su mnogo češće, jer sunčano’ vreme može i te kako da zavara, pa dolazi do upale bešike (cistitis), mokraćnih kanala (uretritis), bubrega (pijelonefritis), ili prostate (prostatitis). Učestalo i bolno mokrenje, mutna mokraća neprijatnog mirisa, čak i sa primesama krvi, karakteritični su simptomi. Mada su za mokraćne infekcije krive bakterije i drugi mikroorganizmi u urinarnom traktu, ima istine i u narodnom verovanju da se treba čuvati prehlade.

Do upale i infekcija urinarnog trakta dolazi kada mikroorganizmi, najčešće bakterije, prodru u mokraćni sistem, a put do neprijatnih tegoba često vodi i preko prehlade.

Kod prehlade, sluzokoža je oslabljena i bakterije, koje su i inače prisutne u urinarnom traktu, počnu nekotrolisano da se množe i dovode do tegoba.

Urinarne infekcije mnogo su češće kod žena, zbog anatomske grade koja skraćuje put bakterijama, ali se one kod njih lakše i brže leče. Kao prva pomoć mogu da se koriste i prirodni biljni preparati, čajevi i preparati sa antiseptičkim dejstvom.A pomažu i vruće kupke u kadi.Kod jačih urinarnih infekcija i upala, neophodni su pregled urologa i antibiotska terapija.

Lečenje urinarnih infekcija zahteva izbor pravog leka i dovoljno dugu terapiju. Nasumično uzimanje antibiotika, može da dovede do hroničnih i povratnih infekcija, koje se teško leče. Svaki propust, može značajno da oteža posao i da dovede do komplikacija.

Krv u mokraći, povišena temperatura i loše opšte stanje organizma zahtevaju hitan odlazak kod lekara. Ne treba se zavaravati ni da se mnogo lakši simtomi, poput otežanog mokrenja, mogu lečiti napamet, u kućnoj varijanti.Često je neophodna laboratorijska dijagnostika, da bi se otkrila bakterija koja je uzročnik upale i da bi se utvrdila njena osteljivost na određeni antibiotik.

Mere za sprecavanje infekcija urinarnog trakta

čuvati se prehlade jer umanjuje odbrambene sposobnosti
piti dosta tečnosti
bešiku prazniti svakih 2-4 sata
ne upotrebljavati bazne sapune i penušave kupke
izbegavati uske pantalone i sintetički veš
pojačati intimnu higijenu

Prirodno lečenje infekcija urinarnog trakta

Peršun i limun (narodni recept)

Sameleti u mašini za meso 100 g korena peršuna i sto grama limuna bez korice, dodati 100 g nerafinisanog maslinovog ulja i 100 g meda, uzimati po jednu kašiku pola sata pre jela, tokom 7 dana.

Biljni čaj (recept travara Dragana Stankovića, iz Beograda)
po 2 kašike breze, rastavića, peršunovog lista, kamilice, kukuruzne svile i kantariona, preliti sa 1 l vrele vode, ostaviti da odstoji najmanje 1 sat, zasladiti medom i začiniti limunom

Crni luk (tradicionalni lek)

Sitno iseckane 3 glavice crnog luka kuvati u malo vode, dodati po ukusu timijan i origano, pa jesti uveče pre spavanja, tokom 4 dana

Beli luk za lečenje infekcija urinarnog trakta (narodni recept)
3 čena belog luka sitno iseckati, pomešati sa pola čaše jogurta, ostaviti preko noći i piti ujutru.