Prirodno sredstvo za iskašljavanje sluzi i šljama

Sluz predstavlja izlučevinu membrana sluznice u našem telu koje uključuju ne samo membrane respiratornog sistema (nos, ždrelo i bronhije), nego i genitalnog i digestivnog sistema. Iako je prisustvo sluzi u nosu ili grudima veoma neprijatno i ružno, sa zdravstvene tačke gledišta se smatra pozitivnim procesom koji mora da se poštuje, izuzev kada se ova sluz inficira.

Kada postoji infekcija, sluz ima prljavo-žutu ili zelenkastu boju, ponekad i koji krvavi končić; u tom slučaju se preporučuje obraćanje lekaru. Ukoliko je ispljuvak providan ili ima belu boju, onda je to povoljan proces.

Cilj prirodnog lečenja je olakšavanje i uklanjanje sluzi.

Za to se koriste biljke koje utiču na iskašljavanje, poput korena belog sleza (Althea officinalis), cvetova crnog sleza , ili antiseptika kao što su eukaliptus (Eucalvptus globulus) i majčina dušica (Thvmus vulgaris). Koriste se u vidu čajeva sa ciljem da se unese više tečnosti i olakša prolaz izlučevina sluzi.

Supa od belog luka (ili crnog luka) je čarobni lek za iskašljavanje koji se preporučuje za bolesti gornjih disajnih puteva. Jedina nepovoljnost je miris na beli luk koji ostaje u telu i dahu; ali upravo taj miris prilikom iskašljavanja pokazuje isparenja belog luka kroz disajne puteve (jer olakšava izbacivanje sluzi).

Supa od belog luka ili crnog

Sastojci
1 glavica belog oljuštenog luka ili crnog i iseckanog na kolutiće 1 l supe od povrća 80 ml maslinovog ulja 4 kriške prepečenog hleba

PRIPREMA
Propržimo beli luk dok ne postane zlatne boje. U nastavku, dodamo supu od povrća i ostavimo da vri tokom deset minuta.
Sipamo u činije i u svaku dodamo krišku preprženog integralnog hleba, pet minuta pre posluživanja.