prkos cvece

Prkos cveće – uzgoj, nega, zalivanje, razmnožavanje

Prkos, ili portulak, poznat pod botaničkim imenom Portulaca grandiflora, je predivna nisko rastuća pokrivačica tla. Prkos je biljka poreklom iz Južne Amerike, tačnije iz Brazila, Argentine i Urugvaja. Cveće prkos se lako uzgaja, a pogled na njega pruža neizmerno uživanje.

U ovom članku ćemo se baviti savetima za uzgoj ovog prelepog cveća koje voli sunce.

Kako se gaji prkos

Cveće prkos je tolerantno na razne vrste tla ali najviše voli peskovito, dobro proceđeno zemljište i direktnu sunčevu svetlost. Ova biljka odlično podnosi veliku vrućinu i tolerantna je na sušu, a proizvodi obilje semena i odlično se sama razmnožava. Potrebno da preduzmete neke metode kontrole da biste sprečili prkos da se preobrati u invazivnu biljku na mestima gde je nepoželjan. Ova biljka se neverovatno brzo i lako širi. Ako ga, na primer, posejete na krajevima ružičnjaka, vrlo lako može da se dogodi da se narednog leta prkos pojavi na mestima daleko od onog gde ste ga vi posejali.Sve ovo znači da je uzgoj prkosa lak jer je veoma otporna biljka.

prkos uzgoj

Za pravilnu negu prkosa nije potrebno često zalivanje. Cveće prkos spada u zeljaste sukulentne biljke pa njegovi valjkasti listići odlično zadržavaju vlagu, stoga redovno zalivanje nije potrebno. Ako ga zalivate, praktikujte površinsko zalivanje jer prkos ima plitak koren.Zbog ovoga se gajenje prkosa preporučuje ljudima koji nemaju dovoljno vremena za redovno zalivanje cveća.Takođe zbog ovoga je uzgoj prkosa moguć i u baštama u kojima nema vode u blizini.

Sejanje prkosa

Prilikom sejanja, nema potrebe da seme prkosa prekrivate zemljom. Ako ipak želite da ga prekrijete zemljom, onda to učinite veoma tankim slojem jer je semenu prkosa potrebno sunce da bi proklijalo i da bi biljke počele da rastu. Ako prkos sadite u šljunkovitoj leji, dovoljno je da iz ruke pospete seme po šljunku i da potom šljunak malo provaljate rukama da bi seme doprlo do zemljišta koje se nalazi ispod.

Cveće prkos izgleda prelepo u različitim tipovima bašta i koristi se da ulepša stare strukture i kamene staze jer dobro uspeva u starim pukotinama u koje je vetar naneo dovoljno zemlje da može da raste. Prkos izgleda prelepo kada okruži kamenje baštenskih staza i pravo je uživanje za oči kada se pokaže u punoj lepoti svojih raznovrsnih boja – ružičastoj, crvenoj, žutoj, narandžastoj, ljubičastoj, bež i beloj.

Ovo predivno cveće će privući leptire u vašu baštu, a isto tako će učiniti da vaša bašta zapadne za oko svakom prolazniku.

prkos gajenje

Prkos u saksiji

Prkos može da se gaji i u običnim ili visećim saksijama, sandučićima i žardinjerama. Prkos će da izraste i iznad ivica posude u kojoj je zasađen pa će njegovo sitno valjkasto lišće i neverovatno žive boje cvetova predstavljati divan prizor.

Ipak, jedno upozorenje – površina oko i ispod visećih saksija ili drugih posuda, narednog leta može da bude preplavljena prkosom zbog semena koje su proizvele prošlogodišnje biljke. I pored toga što je prkos jednogodišnja biljka, imaćete ga u bašti svake godine bez imalo truda.