Probadanje u dojci i oštar bol – mogući uzroci i lečenje

Oštar bol u dojci može biti alarmantan. Kada u tkivu dojke osećate paleći, peckavi, probadajući ili sevajući bol, možda niste obraćali pažnju na neke stvari pa vas to može zabrinuti.

Da pogledamo šta označava probadanje u dojci.

Šta će preduzeti moj lekar ?

Ukoliko odete kod lekara zbog bola u dojci, postavljaće vam pitanja i uraditi detaljan fizički pregled da bi utvrdio uzrok bola i probadanja. Kao prvo, lekar će utvrditi da li je probadanje povezano sa dojkom.

Ako se na dodir oseća masa ili izraslina, biće potrebna mamografska dijagnostika i/ili biopsija. Ako ste starije životne dobi ili u rizičnoj grupi za pojavu raka dojke, lekar može tražiti i snimanje dojke. Ukoliko lekar posumnja na drugi uzrok bola u dojci, kao što su srčana oboljenja, moraćete da obavite dalje preglede.

probadanje u dojci

Šta je mastalgija

Ukoliko lekar utvrdi da je probadanje u dojci samo to – bol u dojci i ništa drugo – to se zova mastalgija. Postoje dve vrste mastalgije. Važno je napomenuti da mastalgija ne povećava rizik za pojavu raka dojke.

 • Ciklični bol

Ova vrsta bola u dojkama varira u zavisnosti od menstrualnog ciklusa. Ciklični bol u dojkama se pojačava i slabi kao reakcija na mesečne hormonalne promene. Oseća sa kao tup, težak bol u obe dojke, a širi se preko celih dojki. Ciklični bol dojki se širi sve do pazušnih jama. Žene u premenopauzi češće imaju ciklični bol u dojkama.

 • Neciklični bol

Oštar bol ili probadanje u jednoj dojci koje je konstantno ili naizmenično, verovatno nije povezan sa menstrualnim ciklusom i može biti necikličan bol u dojci. Ova vrsta bola javlja se unutar, ispod ili oko dojke. Kada se pojavi, probadanje u dojci oseća se kao da je u jednoj specifičnoj tački ili okidačkoj zoni. Ova vrsta bola se javlja bez obzira na stadijum menopauze. Postoje brojni uzroci za probadanje u dojci, a u njih spadaju i oralni kontraceptivi, hormonska terapija i drugi lekovi. Velike dojke takođe mogu biti bolne, posebno ako žena ne nosi odgovarajući grudnjak koji ih drži u pravilnom položaju.

Kako se leči mastalgija

Dobra vest je da kod većine žena mastalgija prolazi sama. Ali ako to nije slučaj, paracetamol i nesteroidni antiinflamatori mogu da pomognu. Kućni lek je ulje noćurka, mada nema naučne potvrde za njegovo delovanje. Od pomoći može da bude izbor odgovarajućeg grudnjaka. A ako je bol povezan sa visokim nivoom stresa ili obilatom retencijom vode, izbegavajte neko vreme kofein i so. Šolja biljnog čaja, sveća sa mirisom lavande i topla kupka ublažavaju stres i bol u dojkama.

Drugi uzroci za probadanje u dojci

 • Povreda dojke, bilo kakva operacija dojke – povećanje, smanjivanje, mastektomija i rekonstrukcija – zahvaćeno tkivo će boleti nakon operacije i stvoriće se ožiljačno tkivo.
 • Ciste i fibroadenomi mogu da se uvećavaju i pritiskaju okolno tkivo, izazivajući probadanje u tom regionu.
 • Blizu bradavice ili ispod nje, može da se formira apsces ili može da dođe do začepljenja i infekcije mlečnih kanala što za rezultat ima mastitis ili mamarnu duktalnu ektaziju.
 • Kada ste izloženi jakom stresu možete da osetite probadanje u dojkama usled napetosti susedne grupe mišića.
 • Rak dojke veoma retko izaziva oštar bol ali je u nekim slučajevima i to moguće.

Oštar bol u predelu dojke – uzroci koji nisu povezani sa dojkama

Ponekad se javi oštar bol u blizini leve ili desnedojke koji je toliko jak da ne možete da odredite da li dolazi iz dojke ili ispod nje. Postoji nekoliko uzroka za ovakvo probadanje.

 • Kostohondritis je potencijalno bolna upala hrskavice i kostiju zida grudnog koša.
 • Bronhitis je bolna upala disajnih puteva koji se protežu do pluća. Bol usled bronhitisa je jači kada kašljete ili pokušavate da udahnete i može da se oseti kao bol u dojci.
 • Ako ste podizali teret, vežbali ili se savijali nepravilno, možda ste istegli neki grudni mišić, izazvali frakturu rebra ili izazvali bolove u leđima, a svi oni mogu da se osete kao da su bol u dojkama.
 • Infarkt – ovo je ozbiljno, odmah tražite lekarsku pomoć!!!

Zaključak

Ako želite jasnu dijagnozu šta izaziva probadanje u levoj ili desnoj dojci, budite sebi najbolji prijatelj. Vodite evidenciju menstrualnog ciklusa i ciklusa probadanja u dojkama pa ćete tako znati da li je bol povezan sa hormonalnim ciklusom. Konsultujte se sa lekarom i uradite klinički pregled dojki. Lekar će pregledati vašu istoriju bolesti i lekove koje ste uzimali. Ako je potrebno više informacija o ovom bolu, uputiće vas na mamograf ili ultrazvuk dojke.

Imajte na umu da rak dojke obično ne izaziva probadanje u dojci ali ako napipate izraslinu na dojci koja je bolna, obavezno idite na pregled i lečite je.