Proso kao lek za holesterol, kamen u bubregu…

Proso jedinstvena lekovita žitarica sa širokim spektrom lekovitog dejstva

Proso je jedinstvena biljka koja se uzgaja širom sveta jer utiče povoljno na organizam i ima širok spektar lekovitog dejstva na različite bolesti. Proso kao lek se koristi za lečenje bolesti srca, on balansira nivo holesterola u krvi, smanjuje mogućnost od dobijanja dijabetisa, poboljšava varenje, koristi se i kao lekoviti sastojak koji štiti organizam od dobijanja malignih oboljenja. Proso kao lek se koristi i za detoksikaciju i jačanje kostiju kao i za topljenje kamena u bubregu i lečenje bolesti bubrega.

Proso se kao lek se koristio vekovima u Aziji gde je iimao svoju široku primenu i u ishrani. On se koristi za pravljenje salata, hleba i kao dodatak supama ili čorbi. Dodaje se i kao začin različitim vrstama mesa, a u Aziji je imao svoju primenu u lečenju rana i promenama na koži.

Smatra se da su prvi usevi ove lekovite biljke zasađeni u Kini pre oko sedam hiljada godina, a da se nakon toga počeo gajiti u Rusiji, Ukrajni, Gruziji i Sjedinjenim Američkim Državama pa zatim i u Evropi. Proso je trava koja ima svetlo zelene, okrugle stabljike, koje mogu da dostignu visinu do jednog ipo metra, on sadrži svetlo zelene listove i busen žitarice čije su semenke dva do tri milimetra.

Proso ne sadrži gluten i ima brojne količine dobrih ugljenih hidrata i masnih kiselina, on takođe, sadrži minerale kao što su su magnezijum, magnan i fosfor koji pomažu ženama nakon menopauze. Proso kao lek je pogodan za smanjenje krvnog pritiska jer je bogat magnezijumom, a redovnom upotrebom ove lekovite biljke sprečava se mogućnost dobijanja moždanog udara kao i srčanog udara. Proso je dobar izvor kalijuma i pomaže da se održi nizak krvni pritisak i da se zaštiti zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Proso kao lek pomaže da se balansira nivo holesterola

Balans nivoa holesterola je direktno povezan sa zdravljem srca. Proso sadrži veliki broj vlakana koji pomažu da se smanji nivo holesterola. Proso kao lek se koristi u ovoj nameni jer vlakna iz ove lekovite biljke pomažu da se iskoreni loš holesterol iz tela i podstiče dobar nivo holesterola.

Proso kao lek može da pomogne u sprečavanju bolesti dijabetisa

Veliki broj ljudi u svetu pati od bolesti dijabetisa. Proso kao lek pomaže da se smanji rizik od dijabetisa tipa dva jer poseduje adekvatnu količinu magnezijuma. Magnezijum je vitalni mineral koji pomaže da se poveća efikasnost glukoze i insulina u telu i sprečava pojavljivanje ove teške bolesti.

Proso poboljšava varenje

Namernice koje su pogate vlaknima kojima proso obiluje poboljšavaju varenje i leče mnoge stomačne probleme počevši od zatvora, grčeva i nadutosti do regulacije procesa varenja. Proso pomaže da se u organizmu zadrže samo zdrave materije i smanjuje mogućnost za dobijanje raka debelog creva, čira na želudcu, poboljšava rad bubrega i štiti jetru.

Proso se koristi kao preventivni lek protiv dobijanja bolesti raka

Istraživanja su pokazala da vlakna kojima proso kao lek obiluje mogu preventivno da deluju kod mogućnosti dobijanja raka dojke kod žena. Ako žene konzumiraju pros, mogućnost da dobiju rak dojke se smanjuje za 50 odsto.

Proso je idalan lek za detoksikaciju

Proso sadrži antioksidante koji pomažu da se neutrališu slobodni radikali koji mogu dovesti do raka i čisti toksine iz jetre i bubrega.

Proso kao lek za respiratorne organe

Dokazano je da proso pomaže pri lečenju astme kao i drugih problema sa respratornim organima. Korišćenjem ove lekovite biljke smanjuje sa napadi astme, a može se i preventivno koristiti da do ovih problema ne bi došlo.

Proso sadrži svojstva koja pomažu u sprečavanju starenja

Proso je bogat antioksidantima koji pomažu da se iskorene slobodni radiklai iz tela, a koji ubijaju zdrave ćelije i rezultat su bore, gubitak tena i slično. Redovno uzimanje ove lekovite biljke usporava starenje.

Proso jača kosti

Proso je kao lek odličan izvor kalcijuma koji pomaže u održavanju i rastu kostiju. Posebno je zdrav za malu decu koja rastu i preporučljiv da se za njih koristi u ishrani.

Proso može da pomogne kod srčanih oboljenja

Redovni unos ove jedinstvene biljke pomaže da se smanji rizik od srčanog udara. Korišćenjem prosa smanjuje se broj triglicerida u organizmu što umanjuje rizik od srčanog udara.

Proso kao lek za bubrege i kamen u bubregu

Za održavanje optimalnog nivoa zdravlja bubrega kao i za lečenje bubrega ili kamena u bubregu proso kao lek je idealno i efikasno rešenje. Proso kao lek je bio jako popularan tokom godina zbog njegove efikasnosti u lečenju urinarnog trakta, čišćenju bešike, infekcija i cisti.

Proso je pored svega jako hranljiv i sadrži veći broj hranljivih i nutritivnih karakteristika od pirinča.

Proso kao lek za bubrege se koristi već dugi niz godina, a pokazao se kao idealno rešenje za lečenje kamena u bubregu.

Da biste korstili proso kao lek potrebno je da uveče, pre spavanja operite 200 grama prosa u mlakoj vodi, zatim sipajte tu količinu u veliki bokal koji ćete nakon toga napuniti sa dva litra ključale vode.Posudu pokrijte nečim i protresite više puta da bi se što bolje sjedinili sastojci. Zagrejte suvu krpu i prekrite bokal i ostavite da odstoji preko noći. Sledećeg jutra, pre nego što počnete da koristite proso kao lek za bubrege i kao lek za kamen u bubregu, protresite dobro ponovo bokal. Ovaj lekoviti napitak od prosa morate piti ceo dan, koliko god možete, a terapiju bi trebalo da ponavljate 10 do 15 dana da biste postigli rezulate.

Nakon desetog dana ćete početi da eliminišete kamen u bubregu preko urina. Bubrezi se mogu očistiti od kristala i sluzi ovom terapijom.

Korišćenje prosa u svakodnevnoj ishrani će vam pomoći da do problema sa bubrezima ne dođe ponovo. Proso možete konzumirati i sa limunom i maslinovim uljem što će vam pomoći da rastvorite kamnjenje u žučnoj kesi kao i da temeljno očistite jetru.

Proso može da se koristi u svakodnevnoj ishrani na više načina. Jedan od popularnih recepata su i Proso mafini.

Da biste pripremili Proso mafine potrebno vam je jedna četvrtina šolje pšeničnog brašna, jedna trećina šolje lekovite biljke proso, jedna kašičica praška za pecivo, jedna kašičica sode bikarbone, jedna kašičica soli, jedna šolja mleka, jedno jaje, jedna polovina šolje biljnog ulja i pola šolje meda.

Rernu zagrejte, a u posudi pomešajte pšenično brašno, proso brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. U odvojenoj posudi promešajte maslc, biljno ulje, jaje i med. Zatim umešajte ove dve smese zajedno dok se ne sjedine i rasporedite u čašice za mafine. Poređajte u rerni i pecite 15 do 20 minuta na viskoj temperturi.

[icegram campaigns=”8754″]