Prostatizam – simptomi i lečenje: lekovite biljke i ishrana

Kažu da kada bi muškarci živeli sto pedeset godina, svi bi umrli od nekog problema sa prostatom. To nam govori o učestalosti problema i njegove veze sa starenjem. Prostata je organ veličine i oblika kestena, čija je uloga da sačini veći deo semene tečnosti (spermu) i smeštena je na izlazu iz mokraćne bešike i prvom delu uretre, kanala kroz koji cirkuliše mokraća prema spoljašnjosti. Tokom godina, a naročito od šezdesete godine, prostata teži da hipertrofira, odnosno, uvećava se, otvrdnjava i, pošto kanal uretre prolazi upravo preko njenog središta, može da smanji obim prolaza mokraće i, u značajnim slučajevima, čak i da ga zatvorim To se popularno kaže ‘imati prostatu’, iako je svi muškarci imaju od rođenja.

Lekari ga još nazivaju ‘prostatski adenom’ ili ‘prostatizam’. Često je prostatizam benigni proces, koji nema drugih posledica osim otežanog mokrenja, ali u nekim slučaj evima može da preraste u rak prostate. Prostatizam se pojačava u vreme andropauze, u momentu kada muškarac prestane da luči polne hormone istim intenzitetom kao u mladosti ili zrelim godinama. Izgleda da smanjeni nivo testosterona (muškog hormona) izaziva izvesno prostatičko starenje. To se lako može razumeti ukoliko se zna da prostata, iako ne proizvodi spermatozoide, ipak proizvodi devedeset posto semene tečnosti koja ih prati. Delimična opstrukcija protoka urina se ponekad veoma pogorša, na primer, nakon polnog odnosa ili u drugim okolnostima, tako da je u manje-više ozbiljnim situacijama neophodno ispitati pacijenta i izvaditi mu prostatu. Radi se o veoma jednostavnoj i čestoj operaciji kod starijih muškaraca.

Problem prostatizma može da se iskomplikuje kada postoji hronično zadržavanje urina jer može da izazove češću pojavu urinarne infekcije, koja će zahtevati poseban tretman.

BESPLATNA e-knjiga
14 Prirodnih lekova za prostatuSaznajte koje su to prirodne namirnice koje se preporučuju kod uvećane prostate.


Prostatizam SIMPTOMI

Prostatizam se manifestuje poremećajima mokrenja:

• Učestala aktivnost mokrenja. Vrednuje se po tome koliko puta pacijent ustaje noću da bi mokrio.

• Smanjen mlaz. Mlaz mokraće gubi snagu. Njegov intenzitet često može da varira bez vidnog razloga.

• Pritisak za mokrenje. U nekim slučajevima pacijent oseća veliki pritisak i misli da neće moći da se uzdrži.

• Zaostalo mokrenje. Nakon prestanka mokrenja, uvek ostaje nekoliko kapi koje ostavljaju mrlje na donjem rublju.

• Nepotpuno pražnjenje bešike. Prostata
onemogućava uretru i poslednja etapa mokrenja ostaje unutra, što doprinosi da se kasnije češće mora ići u toalet. Osoba koja ima neke od ovih simptoma prostatizma mora da se podvrgne rektalnom pregledu (koji se sastoji u uvlačenju prsta kroz anus i direktnom opipavanju prostate). U slučajevima prostatitisa, primećuje se zona koja je pomalo tvrda, pokretna, i, iznad svega, veća nego što bi trebalo. Rektalni pregled takođe može da ukaže doktoru da li postoji neka mogućnost kancerogenog oboljenja prostate ili ne.

Danas se kod starijih muškaraca obično vrši PSA analiza (Specifičan antigen prostate) da bi se otkrilo da li postoji rizik od raka prostate. Povišeni nivoi ovog antigena mogu da ukazu na rak, ali se mnogi lekari ne slažu sa ovim analizama i smatraju da ne treba da verujemo ciframa analize. U tom slučaju preduzeće se druga vrsta ispitivanja koja može sa sigurnošću da dijagnostikuje problem.

Lečenje prostatizma

Mere koje treba da preduzme pacijent, uvek prema uputstvima lekara specijaliste, zavisiće od ozbiljnosti stanja. Ipak, postoje neke mere koje ugrožena osoba treba da preduzme u skoro svim slučajevima.

KONVENCIONALNO LEČENJE

Postoje različiti načini da se odredi lečenje prostatizma, ali bez sumnje, osnovni je primena lekova. Postoje mnogi lekovi na tržištu, jedni su sintetički, a drugi prirodni koji daju odlične rezultate. Lekovi na bazi male divlje palme (Serenoa repens), afričke šljive (Pvgeum africana) i druge biljke uvek su bile osnova u ortodoksnom lečenju prostatizma. Međutim, u poslednjih nekoliko godina delimično su ih zamenili finasteridi i alfa blokatori, mada još uvek nije dokazano da su bolji od njihovih homologa prirodnog porekla.

Kada lekovi nisu dovoljni, verovatno je potrebno izvaditi prostatu, što se danas raditransuteralnom resekcijom (odnosno preko mokraćnog kanala), prilikom veoma jednostavne operacije, ali koja, kao i svaka operacija, nosi sa sobom određeni rizik. Glavna posledica operacije prostate je verovatna impotencija ili nemogućnost zadržavanje mokraće, dve komplikacije koje na sreću nisu previše česte.

LEČENJE LEKOVITIM BILJKAMA

Afrička šljiva (Pvgeum africanum). Od
kore ovog drveta, nalik šlj ivinom drvetu, koje je poreklom iz južne Afrike, dobija se ekstrakt koji je koristan u lečenju prostatizma. Danas je zapostavljen usled upotrebe ekstrakta male palme, ali je dejstvo slično.

Kopriva (Urtica sp.). Koristi se ekstrakt korena koprive koji ima dejstvo skupljanja. Obično se uzima zajedno sa afričkom šljivom ili malom divljom palmom.

Mala divlja palma (Serenoa repens)
Reč je o plodovima palme koja potiče sa Floride, SAD. Primećeno je da ekstrakt divlje palme smanjuje obim prostate povećavajući dejstvo receptora testosterona iz ove žlezde.

Treba jesti semenke bundeve
Mogu se jesti same, kao što to rade deca, ili ih jednostavno dodati salatama ili drugim jelima.

• Nije dobro previše zadržavati mokraću jer može da izazove
upalu prostate i pogorša još više zadržavanje.

• Fotelje ili Stolice, preterano mekane, nisu dobre. Tvrda sedišta pomažu poboljšanju stanja prostate.

Semenke bundeve (Cucurbita pepo)
Mnoge nemačke studije preporučuju konzumiranje semenki bundeve kao preventivnu meru prostatizma. Delotvornost ovih semenki je manja od delotvornosti biljki koje smo ranije naveli, ali, s druge strane, poseduju veliku prednost, što mogu da se uključe u većim količinama. Semenke mogu da se jedu same (mogu se nabaviti već očišćene) ili u vidu mleka (priprema se na isti način kao i mleko od badema).

Čaj protiv prostatizma

Sastojci
50 g korena koprive (Vrtića dioica)
25 g bulke iz Kalifornije (Eschsoltzia californica)
20 g listova matičnjaka (Melissa officinalis)

Priprema i primena

Tri kašičice mešavine na jednu solju kuvati tri minuta. Potom skloniti s vatre i ostaviti da stoji pet minuta. Nakon toga se procedi i pije. Takođe može da se pripremi veća količina i pije tokom dana.

Saveti za ishranu

Ne postoji specijalna dijeta za prostatizam, ali postoji niz preventivnih pravila koja treba imati u vidu:
• Treba konzumirati namirnice bogate biljnim estrogenima, poput SOJe, majčine dušice, šafrana (začin) ili klice deteline. Iako fitoestrogeni nemaju direktno dejstvo na prostatizam, deluju preventivno na rak prostate.
• Treba smanjiti konzumiranje masnoća životinjskog porekla,
pošto su prethodnici polnih hormona. Pekomerni unos masti životinjskog porekla ili hidrogenizovanih masti može da pogorša hormonsku sliku.
• Treba uvek koristiti hladno ceđena ulja i sveže suvo voće. Oni
su bogati vitaminom E, poseduju veliku antioksidansnu sposobnost i pomažu stvaranju hormona dobrog kvaliteta.
• Treba smanjiti konzumiranje mleka i mlečnih proizvoda (mogu se zameniti biljnim mlekom i njihovim derivatima). Mlečni proizvodi treba da budu maksimalno svezi; treba izbegavati dugotrajna mleka.

Saveti za osobu koja pati od prostatizma

• Treba održavati redovnu seksualnu aktivnost. Prekomerna seksualna aktivnost može da izazove zastoj mokraće prostatskog tipa, ali seksualna aktivnost održava receptore testosterona koji su prisutni u prostati i pomaže bolje starenje.

[icegram campaigns=”8328″]