Proteini u urinu u trudnoći simptomi i lečenje

Prisustvo suviše proteina u urinu, posebno tokom trudnoće, može biti znak određenih oboljenja. Ako se u mokraći nađe samo manja količina proteina, to ne mora da bude znak nikakvog zdravstvenog problema. Pročitajte više o uzrocima, simptomima i lečenju ovog zdravstvenog problema.

Mala količina proteina u urinu je normalna pojava. Nakon težeg vežbanja, sasvim je normalno da se u mokraći javi manja količina proteina. Privremena pojava nešto više proteina u urinu može biti posledica različitih faktora – stresa, izlaganja jačoj toploti ili hladnoći, dehidratacije ili gripa.

Međutim, kada se u mokraći javi više proteina, to može biti rani simptom nekih bolesti. Medicinski termin za visok nivo proteina u urinu je proteinurija, a kod mnogih žena se proteinurija javlja u trudnoći.

proteini u urinu u trudnoci

Proteini u mokraći tokom trudnoće uzroci

Naši bubrezi služe tome da filtriraju krv i da uklanjaju sve nepotrebne materije i toksine iz organizma u vidu mokraće. U bubrezima postoje glomerule, koje su povezane sa ovim filtriranjem. Molekuli proteina su obično dovoljno veliki da ne mogu da prođu kroz glomerule. Zato u mokraći obično nema mnogo proteina.

Prisustvo proteina u mokraći može značiti da postoji neki problem sa bubrezima i glomerulama. Bubrežne bolesti, kao što su glomerulonefritis ili nefrotski sindrom, mogu biti povezani sa proteinurijom.

Kod trudnica se prisustvo veće količine proteina u mokraći povezuje sa infekcijama urinarnog trakta ili cistitisom. Osim toga, postoji veza i između visokog pritiska i povišene količine proteina u urinu, posebno u kasnijim mesecima trudnoće. U kasnijim mesecima trudnoće, proteinurija se vezuje i za preeklampsiju. To je stanje kada krvni pritisak abnormalno skoči tokom trudnoće.

Preeklampsija može uticati na normalan dovod krvi u plancetu, što može dovesti do smanjenog „dovoda“ kiseonika i nutrijenata do ploda. Zato preeklampsija može rezultirati manjom telesnom težinom bebe pri rođenju. Ako se na vreme prepozna i leči, preeklampsija uopšte ne mora izazvati problematičan porođaj.

Simptomi i lečenje proteinurije u trudnoći

Proteini u urinu tj. proteinurija u trudnoći često ne izaziva nikakve simptome i dijagnostikuje se tek prilikom rutinskih testova urina. Ako je sadržaj proteina u urinu visok, kod trudnice se mogu javiti otečeni zglobovi, šake i deo oko očiju zbog zadržavanja tečnosti. Proteini u urinu mogu izazvati i penušavost mokraće. Ako je preeklampsija uzrok proteinurije, javljaju se simptomi poput glavobolje, povraćanja, zamagljenog vida, bolova ispod rebara i oticanja šaka, stopala i lica.

Proteinurija se može lečiti tek kada se otkrije uzrok. Ako je uzrok infekcija urinarnog trakta, neophodni su antibiotici. Ako je uzrok proteinurije preeklampsija, lečenje će zavisiti od stadijuma trudnoće. Ako je beba dovoljno razvijena, lekar će možda preporučiti i prevremeni porođaj, kako bi se i majka i beba zaštitile.

Ako prevremeni porođaj nije opcija, verovatno će vam lekar preporučiti određene promene u životnim navikama kako bi se pritisak snizio. Krvni pritisak se može kontrolisati smanjenim unosom soli, pijenjem više vode i odmorom. Ponekad su za lečenje preeklampsije potrebni i lekovi.

Preeklampsija može izazvati i određene komplikacije u trudnoći, pa je zato vrlo važno na vreme prepoznati ovo stanje.Proteini u urinu su odličan indikator preeklampsija. Kao što je već pomenuto, ovo stanje može biti i asimptomatsko. Obično se prepoznaje kada se rade rutinski testovi mokraće. Zato bi trudnice redovno trebale da rade ove testove.