porodica

Provereno uputstvo za dug i zdrav život

Dug i ispunjen život je nešto što svi priželjkujemo za sebe i za svoje bližnje. Ipak, sama dužina života ne predstavlja mnogo, ako uz to ne dolazi i zdravlje.

Kada razmišljamo o ovome nameću nam se pitanja možemo li mi uticati na sve to i ako možemo, kako?

Odgovor je optimističan i glasi: Da, u velikoj meri možemo! Samo treba da se pridržavamo prilično jednostavnih uputstava.

zdrava-hrana

Šta treba da radimo ako želimo dug i zdrav život?

  1. Treba da se hranimo promišljeno, zdravo i umereno. 

Odabir namirnica koje koristimo u svakodnevnoj ishrani je izuzetno bitan i tome treba da posvetimo vreme. Obroke je najbolje unapred planirati, jer ćemo na taj način izbeći situacije kada nemamo šta spremno da pojedemo, pa se okrećemo nekoj nezdravoj varijanti dostupnoj na svakom koraku. 

U toku nedelje, naši obroci treba da sadrže što više svežeg povrća i voća. Hrana bogata vlaknima, mineralima i vitaminima generalno ima pozitivan efekat na ljudski organizam. 

Kada biramo žitarice treba da se odlučimo za integralne, a meso treba smanjiti.

Orašasti plodovi, pojedini začini kao što je kurkuma i semenke takođe sadrže važne sastojke koji poboljšavaju stanje našeg organizma.

Zdrava hrana je lako dostupna, neka i veoma povoljna, a svakako i ukusna, pa je ovaj korak ka dugom i zdravom životu lako napraviti.

  1. Treba da pijemo dovoljno vode, što je 1.5 l do 2 l dnevno. Većina nas o ovome ne razmišlja, niti vodi dovoljno računa, pa pijemo samo kad smo žedni, a tad nam je organizam verovatno već dehidrirao. 

Voda poboljšava metabolizam, pojačava koncentraciju i povećava energiju. 

Posebno u letnjim danima brže dehidriramo, pa je preporučljivo da uvek uz sebe imamo flašicu ove tečnosti.

  1. Bavljenje bilo kakvom fizičkom aktivnošću je imperativ ako želimo dug zdrav i kvalitetan život.

Aktivnosti smanjuju verovatnoću da se kod nas pojave problemi sa kilažom, koji dalje vode ka većem riziku od bolesti, među kojima su najčešće i najopsanije kardiovaskularne. 

Osobe koje već imaju problema sa srcem, ne smeju odluku o vrsti fizičke aktivnosti doneti sami nego isključivo uz savetovanje sa kardiologom. U tim situacijama neprimereno opterećenje može negativno uticati na srce pacijenta i dovesti ga u veliku opasnost. Zato, ako tražite kardiološki centar Novi Beograd treba da bude adresa gde ćete najpre pogledati. Doktor specijalista treba da na osnovu vašeg stanja, urađenih analiza i dijagnoze predloži najbolje načine na koje ćete ostati u formi i držati vašu bolest pod kontrolom. 

Postojanje ove vrste bolesti je znak da morate veoma voditi računa o navikama i ishrani u budućnosti, kako ne bi došlo do pogoršanja stanja.

Zdrave osobe mogu same da odaberu u odnosu na svoja interesovanja, vreme, godine i fizičku spremnost sport ili aktivnost koja im najviše odgovara.

Neko će se odlučiti za borilačke veštine, neko za plivanje, a neko za laganu šetnju. Bitno je biti aktivan bar pola sata dnevno na način koji nam prija. 

  1. Smejte se i uživajte u sitnicama koje čine život! Na taj način smanjićete nivo stresa i ublažićete njegov inače razarajući uticaj na organizam i imunitet. 

Izađite u prirodu, družite se sa ljudima koji vam prijaju, obradujte sebe i crpite energiju iz pozitivnih događaja.

Šta ne smemo da radimo ako želimo dug i zdrav život?

  1. Pušenje je neophodno izbaciti iz svakodnevnih navika što pre! Ako ne pušite, već ste uradili veliku stvar za svoje telo i organizam. 

Ova loša navika značajno utiče na povećanje rizika za oboljevanje od kardiovaskularnih, respiratornih i malignih bolesti. 

Pušenje stvara veliku zavisnost i nije jednostavno udaljiti se od ovog poroka, ali postoje načini. One osobe koje trebaju pomoć u sprovođenju ovako bitne odluke u delo, treba da znaju da u svakom većem mestu u zemlji u sklopu doma zdravlja postoje radionice za odvikavanje od pušenja. 

  1. Korišćenje alkohola treba svesti na minimum. 

Zloupotreba alkohola vodi do razvoja brojnih oboljenja i uništavanja čovekovog organizma, pa samim tim i od udaljavanja od mogućnosti da dočekamo poznije godine u zdravom telu.

  1. Prejedanje, pa makar i zdravim namirnicama, ne smemo sebi da dozvolimo. Osim kvaliteta hrane, potrebno je voditi računa i o količini koju unosimo u toku dana. Obroci treba da budu umereni i da zadovoljavaju potrebe koju imamo za energijom u toku dana. 

Zdrava ishrana, fizička aktivnost i umerenost u svemu su nešto na šta možemo da utičemo i čemu treba da težimo ukoliko želimo dug i zdrav život. Ne deluje nemoguće i suviše teško, a rezultati su brzo vidljivi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *