trudnoca simptomi

Prvi znaci i simptomi trudnoće

Može li se trudnoća utvrditi tokom prve nedelje? Neke žene tvrde da mogu da osete jesu li trudne već nedelju dana nakon začeća, ali je šansa za to vrlo mala.

Većina žena oseća prve znake trudnoće oko dve nedelje nakon začeća. Evo spiska najčešćih prvih simptoma trudnoće:

 1. Bolne grudi i osetljive bradavice
 2. Jak umor
 3. Grčevi u stomaku i tačkasto krvarenje
 4. Izostanak menstruacije
 5. Nadimanje i zatvor
 6. Poteškoće sa disanjem
 7. Bolovi u leđima (posebno u donjem delu)
 8. Pojačano čulo mirisa
 9. Vrtoglavica i nesvestica
 10. Mučnina
 11. Promene raspoloženja

Iako su ovo najčešći prvi simptomi trudnoće tokom prve dve nedelje i pre izostanka menstruacije, često se javljaju i odmah nakon začeća.

Međutim, i svi ovi simptomi mogu biti znak nečeg drugog, a ne trudnoće. Zato je najsigurniji metod utvrđivanja trudnoće test na trudnoću.

simptomi trudnoce

Najraniji simptomi trudnoće, pre izostanka menstruacije

Izostanak menstruacije može, ali i ne mora značiti da ste trudni. Postoji još mnogo razloga za izostanak menstruacije, uključujući lekove, hormonalni disbalans, gubitak kilograma ili gojenje, bolest, stres ili poremećaj štitne žlezde.

Izostanak menstruacije kod žena koje su seksualno aktivne i ne koriste kontracepciju obično je znak za sumnju da postoji trudnoća. Ako niste sigurni, vidite da li se kod vas javljaju sledeći simptomi trudnoće ili neki od njih:

 1. Bolovi u grudima i osetljivost grudi i bradavica

Osetljive grudi su jedan od najranijih znakova trudnoće. Ovo se dešava oko treće nedelje trudnoće i traje do sedme nedelje. Kod nekih žena osetljivost grudi i otekle grudi i bradavice mogu trajati tokom celog prvog trimestra.

 • Osećate da su vam grudi teže i nešto veće nego obično
 • Imate osećaj težine u grudima
 • Areole su tamnije i možete da vidite vene na grudima
 • Bradavice su mnogo osetljivije na dodir

Ovi simptomi su uzrokovani povećanim nivoom hormona progesterona. Organizam se navikava na to i zadržava više vode nego obično.

Ovaj neprijatan simptom trudnoće možete olakšati tako što ćete nositi brushalter bez korpi, posebno kada vežbate ili spavate.

prvi simptomi trudnoce

 1. Umor

Čak i tokom prvih par nedelja trudnoće možete osetiti zamor. Povećan nivo progesterona u organizmu može opteretiti telo i osećaćete se umorno. Umor može potrajati tokom cele trudnoće jer je organizam pod opterećenjem kako beba raste u stomaku.

Glavni uzrok umora tokom trudnoće je progesteron, koji se luči u mnogo većim količinama tokom trudnoće. Progesteron je poznat po tome što izaziva zamor, posebno kada se luči u povećanim količinama.

 • Čim se desi začeće, organizam proizvodi više krvi kako bi beba imala sve potrebne nutrijente
 • Organi u telu će raditi više i to dovodi do umora i pospanosti
 • Više stresa i umora tokom rane trudnoće se javljaju kao rezultat promena načina na koji telo prerađuje hranu i nutrijente

Pošto je jedan od prvih simptoma trudnoće, zamor se smanjuje i nestaje do kraja prvog tromesečja trudnoće. Posetite lekara ako ovaj simptom potraje duže od dve nedelje u drugom tromesečju trudnoće.

 1. Poteškoće sa disanjem

Još jedan od ranih simptoma trudnoće jeste kratak dah. Ova pojava se zove još i dispneja. Kratak dah podrazumeva jak osećaj da su vam grudi stegnute ili kao da ćete se ugušiti. Jedan od prvih simptoma trudnoće jesu iznenadni napadi ovakvih poteškoća sa disanjem. Dispneja se može javiti kada vežbate ili radite nešto što obično radite bez problema. Jedan od najboljih primera jeste penjanje uz stepenice. Šta izaziva ovu pojavu tokom prvih nekoliko nedelja trudnoće?

 • Čim zatrudnite, organizmu je potrebno više kiseonika i krvi kako bi beba rasla i razvijala se
 • Tokom prvih nekoliko nedelja trudnoće, organizam se još prilagođava većoj potrebi za kiseonikom
 • Ova potreba može dovesti do osećaja da se gušite

Povećan nivo progesterona će dovesti do toga da češće udišete vazduh. Ovaj hormon s vremenom povećava kapacitet pluća kako bi krv mogla da nosi više kiseonika do bebe.

 1. Vrtoglavica

Vrtoglavica obično podrazumeva glavu glavobolju i osećaj da ćete se onesvestiti. Nestaje čim prilegnete nekoliko minuta. Ako se često javlja vrtoglavica i pre nego što vam izostane menstruacija, proverite jeste li trudni.

 • Pošto je vrtoglavica na spisku na kome se nalaze simptomi trudnoće, vrlo retko se javlja nesvestica
 • U viktorijanskom dobu se vrtoglavica smatrala jednim od prvih fizičkih simptoma trudnoće.

Vrtoglavica se u ranoj trudnoći javlja zato što se krvni sudovi opuštaju pod uticajem progesterona i krvni pritisak opada.

Krv rapidno struji u telu svaki put kad promenite položaj, tako da i to može izazvati blagug glavobolju, npr. kada naglo ustajete. Možete osetiti vrtoglavicu i kada ustajete iz kreveta. Ako vam se često dešava da se nakon vrtoglavice i onesvestite – obavezno posetite lekara.

U kasnijoj trudnoći se blaga glavobolja javlja zbog niskog nivoa šećera u krvi zbog smanjenog apetita, koji se javlja zbog mučnine i povraćanja.

 1. Glavobolja u ranoj trudnoći

Glavni uzroci ovog ranog simptoma trudnoće su dehidratacija i stres u organizmu. Progesteron uzrokuje jaču cirkulaciju koja stvara stres u telu.

 • Prilagođavanje na trudnoću je velik izazov za organizam. To opterećenje može biti uzrok glavobolja
 • Glavobolje su češće tokom prvih 12 nedelja trudnoće

Osim hormonalnih promena, zamor o kom smo već pisali takođe može izazvati migrene i glavobolje.

Glavobolje se povremeno mogu javiti i u kasnijim fazama trudnoće. Obično je uzrok tome pojačana glad, jer beba oseća potrebu za hranljivim sastojcima. Drugi uzroci su emotivni i fiziči stres, zapušen nos i slično.

Ako glavobolje traju duže od 4 sata, a posebno ako se jabljaju drugi simptomi kao što su nadutost lica, loš ili zamagljen vid, dobijanje kilograma i slično, obavezno se javite lekaru. Žene koje često imaju migrene imaju više šanse da tokom trudnoće imaju glavobolje. Zato pokušajte da se opustite kako biste smanjili napetost. Kada vas uhvati glavobolja, odmarajte u tihoj i mračnoj sobi. Ako su glavobolje uporne, obratite se lekaru.

 1. Bolovi u donjem delu leđa

Većina žena očekuje da će dobiti bolove u leđima pred kraj trudnoće. Međutim, bolovi u donjem delu leđa se mogu javiti i kao prvi znak trudnoće, već nakon nedelju ili dve.

Bolovi u donjem delu leđa se mogu javiti na samom početku trudnoće. Iako stomak ne raste u ovom ranom stadijumu, bolovi se mogu javiti kao posledica rada hormona koji opuštaju ligamente u leđima i tako izazvati bolove. Pored toga, smatra se da se materica širi tokom prvih nekoliko nedelja trudnoće i tako stvara pritisak na nerve i krvne sudove, što rezultira bolovima u leđima i grčevima u nogama.

Implantacija zametska koja se javlja 6-12 dana nakon začeća (tokom prve ili druge nedelje) može izazvati grčeve u stomaku. Kod nekih žena su ovi grčevi propraćeni bolovima u donjem delu leđa. U ovom periodu možete primetiti još jedan važan znak trudnoće – tačkasto krvarenje.Kada su u pitanju rani simptomi trudnoće tačkasto krvarenje se često zanemaruje.

Možete očakšati bolove u donjem delu leđa tako što ćete se opustiti i izbegavati napor. Ako bolovi potraju duže od 48 sati, obratite se lekaru.

 1. Tamnije areole i bradavice

Rani simptomi trudnoće na koje treba obratiti pažnju su i promene na grudima.Osim oticanja bradavica, možda će se javiti i promena boje bradavica i areola (dela oko bradavica). Mogu se javiti sledeći simptomi:

 • Tamnije areole
 • Čvorići na bradavicama mogu postati izraženiji zbog dilatacije
 • Promena boje se javlja zbog povećanog nivoa progesterona

Promena boje bradavica i izraženiji čvorići nisu razlog za brigu. Ovo se dešava zbog oticanja lojnih žlezda poznatih i kao Montgomerijeve žlezde. Ove žlezde luče loj koji podmazuje i štiti kožu oko areola.Nastavite sa čitnjem rani simptomi trudnoće su brojni…

 1. Pojačano čulo mirisa

Da li vam je čulo mirisa pojačano? Verovali ili ne, jedan od prvih simptoma trudnoće je pojačano čulo mirisa. Razlog tome još uvek nije poznat naučnicima. U svakom slučaju, jača osetljivost na miris počinje već prvih dana trudnoće i verovatno je povezana sa povećanim nivoom estrogena.

 • Jače osećate miris parfema, hrane itd.
 • Već prvih par nedelja nakon začeća zbog pojačanog čula mirisa može se javiti i mučnina
 • Poput većine ostalih ranih simptoma trudnoće, i pojačano čulo mirisa se smanjuje tokom drugog trimestra trudnoće

Hormoni koji su odgovorni za jutarnje mučnine su verovatno povezani i sa pojačanim čulom mirisa. Kao što ćemo videti u daljem tekstu, mučnina je jedan od najčešćih simptoma trudnoće.

Povišen nivo estrogena i humanog horionskog gonadortopina u prvom trodmesečju trudnoće izazivaju mučninu, povraćanje i jutarne mučnine.

 1. Nadimanje

Da li su gasovi simptomi trudnoće? Nadimanje se javlja i pred menstruaciju, ali može biti i rani simptom trudnoće i obično je teško razlikovati nadimanje pred menstruaciju i nadimanje kao znak trudnoće.

 • Hormonalne promene izazivaju nadutost nakon začeća
 • Nadimanje počinje rano – 3-4 nedelje nakon začeća
 • Zbog nadimanja se osećate kao da ste trudni nekoliko meseci, iako ste trudni tek par nedelja
 • Osećaj nadutosti se javlja i do 3 nedelje pre izostanka menstruacije zbog oticanja materice. Ovo se javlja neposredno pre i nakon spuštanja zametka u matericu
 • Gasovi i zatvor takođe izazivaju nadutost nakon začeća

Hormoni pšrogesteron i relaksin izazivaju opuštanje mišića karlice i mogu se raširiti i do mišića probavnih organa. Pošto varenje postaje sporije, stvara se više gasova što posledično dovodi do osećaja nadutosti, iako ste možda zatrudneli pre samo nekoliko dana.

 1. Gorušica

Pre izostanka menstruacije može se javiti gorušica kao rani znak trudnoće. Hormonalne promene u telu usporavaju varenje i uzrokuju gorušicu odmah nakon začeća. Gorušica se javlja zajedno sa opstipacijom. Progesteron uzrokuje opuštanje sfinktera na želucu, što dovodi do toga da se želudačna kiselina javlja i u jednjaku i tako izaziva gorušicu.

Gorušica se može javiti tokom prvih nedelja trudnoće kao rani simptom trudnoće, a pogoršava se u poslednjem tromesečju kada beba počne da udara zid materice.

 1. Zatvor

Da li je zatvor znak trudnoće? Zatvor, nadimanje i gorušica su usko povezani simptomi trudnoće. Pošto je želudac mnogo opušteniji zbog rada hormona, velika je verovatnoća da će raditi sporije. Ovo rezultira lošim varenjem i zatvorom. Možete olakšati zatvor ako pijete dosta vode, vežbanjem i ubacivanjem hrane bogate vlaknima u ishrani.

U kasnijim fazama trudnoće materica otiče i stvara pritisak na rektum, tako da se možete osećati kao da imate zatvor. Suplementi gvožđa i nekih vitamina koji se često uzimaju tokom trudnoće takođe mogu izazvati zatvor.Nastavite sa čitnjem rani simptomi trudnoće su brojni…

 1. Povišena temperatura

Povišena bazna telesna temperatura tokom prvih 18 dana trudnoće može biti jasan indikator trudnoće. U normalnim uslovima se telesna temperatura blago povećava kako se približava ovulacija. Tokom ovulacije je temperatura blago povećana, a kada prođe, temperatura se snižava.

Da biste koristili ovaj indikator kao potvrdu, važno je znati da bazalna telesna temperatura ostaje povišena i kada se približi vreme za menstruaciju. Važno je da pratite svoju temperaturu ako pokušavate da dobijete bebu ili samo ako pratite kada vam je ovulacija.

 1. Promene raspoloženja

Hormonalne promene tokom trudnoće utiču na neurotransmitere, što može imati uticaj na promene raspoloženja. Promene raspoloženja su takođe simptomi trudnoće. Verovatno će se javiti izražena emotivnost.

 • Neke žene osećaju anksioznost, dok su druge sasvim smirene
 • Tuga i depresija su vrlo česte
 • U najgorem slučaju možete osećati beznađe, tugu i nemogućnost da se nosite sa svojim emocijama i obavezama

U ekstremnim slučajevima bi trebalo posetiti lekara ili psihologa. U principu, za ovakve promene raspoloženja nije potreban nikakav tretman, ali je važno znati šta je uzrok takvom raspoloženju. Zato javite svima šta je razlog takvom raspoloženju kako bi vas ljudi oko vas podržali.

 1. Mučnina i jutarnja mučnina

Mučnina je osećaj kada želite da povratite. Ova neprijatnost se obično javlja u gornjem stomaku i ne mora uvek uslediti i povraćanje. Mučnina je jedan od najpoznatijih ranih simptoma trudnoće i može se javiti i do 3 nedelje pre izostanka menstruacije.

 • Mučnina se javlja tokom spuštanja oplođenog jajašceta u matericu (implantacije)
 • Tokom implantacije organizam proizvodi više hormona humani horionsko gonadtropin (HCG)
 • HCG je povezan sa jutarnjom mučninom i povraćanjem

Mučnina koja se javlja u trudnoći se može desiti u bilo koje doba dana. Iako je najčešća ujutru, može se javiti i popodne i uveče. Ova mučnina bi trebala da nestane tokom drugog trimestra trudnoće.

 1. Dijareja

Da li je dijareja znak trudnoće? Na dijareju se obraća malo pažnje kad su u pitanju rani simptomi trudnoće.Kod nekih žena se dijareja javlja kao posledica hormonalnih promena. Dijareja ili konstipacija su česta pojava, međutim, manji je broj žena kod kojih se dijareja javlja kao rani znak trudnoće.

Najveća komplikacija sa dijarejom i povraćanjem u ranim fazama trudnoće je dehidratacija. Gubitak tečnosti iz organizma može dovesti do simptoma kao što su slabost, suva usta, smanjeno mokrenje i vrtoglavica.

 • Pijte mnogo tečnosti, posebno vode, kako bi vam organizam ostao hidriran tokom prvih faza trudnoće
 • Promene u ishrani mogu smanjiti neprijatnosti sa retkom stolicom i gasovima
 • Namirnice poput banana, jabuka, smeđeg pirinča i sl. pomažu da se hrana u crevima veže

Ako imate jaku dijareju, potražite lekarsku pomoć što je pre moguće, jer to može biti i posledica virusne ili bakterijske infekcije.

 1. Vaginalni iscedak

Gust ili mlečno beo vaginalni iscedak u ranoj trudnoći, obično u vreme kada je trebala da nastupi menstruacija, je jedan od ranih simptoma trudnoće.

Zbog hormonski promena se povećava vaginalni iscedak tokom oplodnje, implantacije i kasnije tokom trudnoće. Pošto organizam luči više hormona koji nastaju u jajnicima, mogu se javiti promene u sekretu zida materice i grlića materice, što dovodi i do drugačijeg vaginalnog iscetka.

 • Pojačan sekret se zove i leukoreja
 • Da li je leukoreja znak trudnoće? Ovo ipak nije slučaj kod svake žene tokom rane trudnoće
 • Gust, beo iscedak se javlja zbog toga što su žlezde grlića materice izložene vaginalnom sekretu
 • Posledica toga je proizvodnja više sekreta u kom se mogu naći i bela krvna zrca

Kod nekih žena ovaj simptom može biti propraćen i vaginalnim svrabom, upalom tkiva oko vulve i sa još više sekreta. Ako mislite da vam sekret nije uobičajen, ako je gušći nego obično i ima smeđu ili žutu boju i neprijatan miris, odmah posetite ginekologa. Možda je u pitanju neka vaginalna infekcija koju treba neodložno lečiti.Nastavite sa čitnjem rani simptomi trudnoće su brojni…

 1. Tačkasto ili slabo krvarenje

Da li je tačkasto krvarenje znak trudnoće? Zbog čega se javlja slabo krvarenje pre menstruacije? Odgovor je – možda ste trudni. Tačkasto krvarenje se javlja zbog usađivanja zametka u matericu i to je jedan od najvažnijih ranih znakova trudnoće, koji se javlja pre izostanka menstruacije.

 • Tačkasto krvarenje se javlja kada se oplođena jajna ćelija „zakači“ za zid materice koji je pun krvi
 • Braonkast ili ružičast krvav sekret se obično javlja nekoliko dana pre nego što bi trebalo da dođe do menstruacije
 • Ovo krvarenje je znatno slabije od menstruacije i obično traje oko dva dana
 • Krvarenje se javlja 6-12 dana nakon začeća

Kod nekih žena se javlja tačkasto krvarenje zajedno sa drugim simptomima kao što su grčevi. Bolovi u stomaku i blago krvarenje nekoliko dana nakon začeća su znak trudnoće. Ipak, pozitivan test na trudnoću je najbolji način da proverite jeste li u drugom stanju.

 1. Grčevi

Još jedan od ranih znakova trudnoće su grčevi u stomaku. Većina žena oseća grčeve u stomaku pre i tokom menstruacije. Ovakvi grčevi pre ili u vreme kada očekujete menstruaciju, posebno bez ikakvog krvarenja, su znak trudnoće.

 • Ovakvi grčevi su blaži
 • Većina žena pogrešno smatra da su ovi grčevi zapravo menstrualni grčevi. Ove dve vrste grčeva su dosta slične
 • Grčevi pre izostanka menstruacije se javljaju kada se embrion „kači“ za zid materice
 • Neke žene osećaju i bolove u mišićima jer se ligamenti u stomaku opuštaju i zatežu

Ako obratite pažnju, primetićete da grčevi koji se javljaju u ranoj trudnoći zapravo nastaju u donjem stomaku i/ili donjem delu leđa. Ponekad grčevi mogu potrajati i nekoliko nedelja nakon izostanka menstruacije.

Možete olakšati neprijatnost u stomaku tako što ćete ležati u toploj vodi oko pola sata. I blage vežbe odlično pomažu u olakšanju u tegobama. Možete takođe uključiti plivanje i šetanje. Još jedan alternativni lek jeste da stavite flašu sa toplom vodom na stomak.

 1. Učestalo mokrenje

Da li praznite bešiku češće nego obično? Hormon HCG može izazvati pojačano uriniranje. Većina žena očekuje da se pojačana potreba za mokrenjem javi mnogo kasnije u trudnoći, ali je ovo jedan od prvih simptoma trudnoće pre izostanka menstruacije i može se javiti odmah nakon začeća.

Učestalo mokrenje je povezano sa povećanom količinom krvi u organizmu. Organizam proizvodi mnogo više vode i toksina i prilagođava se na promene kako bi bebi bilo što udobnije. Posledia toga je mnogo češća potreba za mokrenjem.

U kasnijim fazama trunoće, učestalo mokrenje je uzrokovano pritiskom na bešiku. Kako beba raste, materica se širi i pritiska mišiće karlice, uretru i bešiku.

 • Važno je piti što više vode tokom trudnoće
 • Da biste olakšali neprijatnost koju donosi ovaj rani simptom trudnoće, izbegavajte pića koja imaju diuretski efekat, tj. pića koja sadrže kofein kao što su čaj i kafa
 • Uvek do kraja ispraznite bešiku
 • Uveče pijte manje tečnosti kako biste smanjili potrebu za odlaskom u WC tokom noći
 1. Gađenje na hranu i želja za određenim vrstama hrane

U ranoj trudnoći se može javiti jaka želja za određenim namirnicama. Ova pojava se naziva i „selektivna glad“. Želja za hranom se može javiti i nedelju dana nakon začeća, tako da je u pojedinim slučajevima znak trudnoće. Želja za određenim vrstama hrane i gađenje na druge namirnice su znak šta vašem organizmu nedostaje od nutrijenata.

Neki stručnjaci kažu da žene koje imaju napade gladi verovatno imaju deficit minerala, ali nema dokaza. Jedna od najčešćih namirnica koja se trudnicama jede jeste sladoled.

 • Želja za nekim namirnicama i gađenje na druge su sasvim normalni u trudnoći i nema razloga za brigu
 • Uprkos napadima gladi pokušajte da se hranite što je zdravije moguće tokom trudnoće
 • Važno je da se oduprete napadima gladi kad je u pitanju hrana bogata mastima i šećerom. Takve namirnice imaju malo hranljivih sastojaka, a mnogo kalorija

Kada imate jaku potrebu da jedete određenu hranu, razlog tome je verovatno hormon HCG koji izaziva najviše promena u organizmu još od prve nedelje trudnoće. Oko 90% žena tokom trudnoće ima napade gladi.Nastavite sa čitnjem rani simptomi trudnoće su brojni…

 1. Suva usta

Jesu li suva usta i jezik simptomi trudnoće? Od začeća pa do kraja prvog trimestra trudnoće možete ponekad imati suva usta. Ovo se najčešće dešava noću. Suva usta mogu biti pratiti sledeći simptomi:

 • Ispucala usta
 • Suv nos
 • Toplotni napadi
 • Gorak ukus u ustima

Često uriniranje može dovesti do dehidratacije. Hormonalne promene mogu izazvati smanjeno lučenje pljuvačke, što dovodi do suvih usta.

 1. Prekomerno lučenje pljuvačke

Da li vam se dešava da odjednom imate mnogo pljuvačke? Hipersalivacija se može javiti tokom trudnoće i može uzrokovati dosta neprijatnosti, a u nekim slučajevima i mučninu. Često se javlja i gorak ukus u ustima.

 • Pojačano lučenje pljuvačke je povezano sa povećanim lučenjem progesterona
 • Osim hormonalnih promena, povećano lučenje pljuvačke izaziva i pojačano čulo mirisa i napadi gladi. Prijatni mirisi mogu izazvati pojačano lučenje pljuvačke
 • Mučnina se može javiti kao jedan od prvih simptoma trudnoće i ponekad dovodi do toga da se hrana ređe guta. Kao rezultat se javlja nakupljanje pljuvačke u ustima

Ako češće jedete manje obroke, pijete mnogo vode i perete zube nekoliko puta dnevno, to će vam pomoći da rešite problem suvišne pljuvačke.

 1. Metalni ukus u ustima

Kad su u pitanju simptomi trudnoće u prvom tromesečju ili tokom prve 3 nedelje to može i biti metalni ukus u ustima. Jak metalni ukus u ustima stvara osećaj kao da žvaćete novčić. Metalni ukus u ustima se javlja kao posledica promena čula mirisa i ukusa. Možete smanjiti neprijatnost tako što ćete jesti kiselo voće kao što su pomorandže ili piti limunov sok. Možete i ispirati usta blagim slanim rastvorom kako biste se rešili ovog neprijatnog simptoma trudnoće.

 1. Akne i bubuljice

Jesu li akne i bubuljice simptomi trunoće? Bubuljice i akne mogu biti jedan od ranih fizičkih znakova trudnoće. Hormonalne promene mogu osvežiti kožu i činiti da izgleda svetlije nego obično. Sa druge strane, mogu se javiti i bubuljice ili akne nakon začeća. Nemojte ih cediti, jer možete dobiti infekciju na licu. Ne zaboravite da se akne i bubuljice često javljaju u PMS-u.

 1. Osećaj gladi

Nakon začeća se može javiti pojačan apetit i osećaj jake gladi. Nemaju sve žene ovaj simptom.

 • Iznenađujuće je to što se kod nekih žena javlja smanjen apetit
 • Glad je povezana sa prilagođavanjem tela na pojačan rad hormona, kao i sa potrebom za više hrane koja je neophodna za razvoj bebe

Kućni test za trudnoću će pouzdano pokazati jeste li trudni čak i pre izostanka menstruacije. Povećan apetit može biti posledica nečeg drugog, a ne trudnoće.

 1. Izostanak menstruacije

Da li vam je izostala menstruacija? Ako se jave i drugi simptomi, izostanak menstruacije može biti potvrda da ste trudni. Ovo se posebno odnosi na žene koje imaju redovan menstrualni ciklus.

Menstruacija može izostati i iz drugih razloga, a to uključuje stres, bolest, lekove, određene vrste hrane, prekomeran gubitak kilograma, gojaznost i poremećaje ishrane i još mnogo toga. Nakon izostanka menstruacije uradite test na trudnoću da utvrdite da li ste trudni.

 1. Pozitivan test na trudnoću

Kad se jave prvi simptomi trudnoće ne možete biti potpuno sigurni da ste trudni.Kućni testovi na trudnoću su pouzdani. Ako sumnjate da ste trudni, a posebno ako vam je izostala menstruacije, kupite test na trudnoću i testirajte se kod kuće. Pozitivan test na trudnoću je jedan od najpouzdanijih načina da se potvrdi trudnoća.

 • Dan nakon izostanka menstruacije test na trudnoću daje 97% pouzdane rezultate
 • Ovaj test pokazuje da li ste trudni na osnovu prisustva hormona HCG

Ako u organizmu imate HCG, to znači da ste trudni. Kada bi trebalo raditi test? Možete li dobiti rezultate prve nedelje?

 • Najpouzdanije je raditi test tek nakon izostanka menstruacije
 • Uvek radite test rano ujutru, prilikom prvog mokrenja. Prva mokraća je najpouzdanija za tačne rezultate

Rani simptomi trudnoće tokom dojenja

Ako zatrudnite, a dojite prvu bebu, verovatno će se javiti mnogi simptomi trudnoće koje smo naveli. Ovo su najčešći simptomi trudnoće tokom dojenja:

 • Promena u kvalitetu mleka – mleko postaje slanije i gorče
 • Znatno smanjivanje količine mleka zbog rada hormona
 • Krvarenje zbog spuštanja jajne ćelije u matericu
 • Mučnina i povraćanje
 • Zamor
 • Osetljivost grudi jer hormoni u trudnoći mogu učiniti grudi mnogo osetljivijim
 • Suve bradavice koje otežavaju dojenje

Istraživanja su pokazala da dojenje smanjuje plodnost kod žena, ali to nikako ne znači da ne možete zatrudneti. Dok dojite mogu se javiti navedeni simptomi trudnoće, tako da je najbolje uraditi test.