Pšenična trava – 25 zadivljujućih blagotvornih dejstva na zdravlje i lepotu

Ako još niste uskočili u voz sa pšeničnom travom, ni sad nije kasno. Dobro de, pšenična trava izgleda kao jedan od onih zdravih trendova na koje se lepe hipsteri, grlitelji stabala i oni manje-više zdravljem i fitnesom opsednuti zaluđenici. Ali čekajte malo, ako je taj narod toliko opsednut pšeničnom travom, verovatno imaju dobar razlog za to: sok pšenične trave je verovatno najzdravija namirnica na svetu, a pšenična trava podiže lestvicu u svemu – od nivoa energije, preko ukupnog poboljšanja zdravlja pa do lepote od glave do pete.

Još niste sigurni? Možda vas ova 34 razloga, zašto pšenična trava treba da bude deo vaše dnevne rutine, ubedi da promenite pesmu.

Nutritivna analiza pšenične trave

Pšenična trava može da se pohvali impresivnim nutritivnim podacima. 30g pšenične trave sadrži:

 • 120 kalorija
 • 8g hranljivih vlakana
 • 240% dnevnih preporučenih vrednosti vitamina A
 • 93% dnevnih preporučenih vrednosti vitamina C
 • 356% dnevnih preporučenih vrednosti gvožđa
 • 12% dnevnih preporučenih vrednosti kalcijuma
 • 8g proteina

Da stavimo jagodu na šlag na torti – pšenična trava sadrži 98 od ukupno 102 zemna elementa koji se nalaze u tlu, uključujući i fosfor, kalcijum, gvožđe, magnezijum i kalijum, kao i esencijalne enzime i 19 aminokiselina. Pšenična trava je krcata i vitaminima i enzimima jetre.

Zvezda nutritivne vrednosti pšenične trave je hlorofil, fitohemijski spoj koji koji travi daje zelenu boju. Hlorofil je u suštini krv biljke; kod ljudi on usporava starenje, umanjuje osećaj gladi, pročišćava krv, pobeđuje neprijatan miris i povezan je sa prevencijom karcinoma. Pšenična trava je sačinjena od 70% hlorofila – nije ni čudo što je tako moćna.

Ali nije sve samo u sadržaju – važne su i količine sastojaka. Holistička nutricionistkinja Karina Parik primećuje da pšenična trava sadrži ove elemente u  „izbalansiranom odnosu koji je optimalan za ljudski organizam“.

Upoznajte pšeničnu travu

Pšenična trava je, kako joj i ime nagoveštava, mlada obična pšenica, Triticum aestivum, podvrste familije Poaceae.

Pšenična trava se može gajiti i napolju ali je uobičajeno da se uzgaja u zatvorenom prostoru u plitkim posudama koje su ispunjene mešavinom zemlje za saksije. Listići rastu, a na kraju počinju da se dele i tada nastaje faza „presvlačenja“. U tom trenutku je pšenična trava dostigla najveću nutritivnu vrednost i tada se listići šišaju kako bi se dao prostor sledećoj generaciji da izbije. Pošto i druga generacija dođe u fazu razdvajanja to obično bude i kraj uzgoja, mada je ponekad moguće i izbijanje treće generacije.

Kada je ukus u pitanju, pšenična trava ima ukus trave i to je jedan od razloga zašto mnogi ljudi, bez obzira što znaju koliko je dobra za zdravlje, jednostavno ne mogu da se upuste u tu avanturu.

Međutim, za one koji imaju problem da progutaju sok pšenične trave, na sreću, postoji i druga mogućnost osim da zapuše nos i izruče sok niz grlo. Pšenična trava se može naći u različitim oblicima.

Prah, kapsule i tablete – sve to je dostupno, a prave se od dehidrirane ili liofilizovane pšenične trave. I pored toga što su ovi preparati lakši za uzimanje, ipak je bolje koristiti svež proizvod. Možete je kupiti u prodavnici ili sami uzgajati.

Isečena pšenična trava može da se čuva u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru i tako izdrži sedam do osam dana. Iscedite sok neposredno pre pića da biste iskoristili sva korisna svojstva.

 Primer: zeleni smuti  sa pšeničnom travom

Dodajte prah ili sok pšenične trave u jutarnji smuti i dobićete ekstra zdravo jutarnje prodrmavanje. Dodajte jednu kašiku praha ili 30g soka u svaku porciju.

Zeleni smuti od pšenčne trave

1 porcija

Sastojci

 • 1 ½ banana, oljuštena, naseckana i smrznuta
 • mala pregršt svežeg spanaća
 • 1 kašičica praha ili 30g soka pšenične trave
 • 2 datule (urme), bez koštice
 • prstohvat mlevenog cimeta

Uputstvo

Sve sastojke ubacite u blender sa velikom brzinom i blendujte dok ne dobijete ujednačenu masu. Popijte odmah.

Kako da uključite pšeničnu travu u dnevnu rutinu

Ne potcenjujte pšeničnu travu – ona je veoma moćna. Preterano konzumiranje može da dovede do pojave osećaja gađenja i mučnine.

„Ako se detoksikujete prebrzo, možete osetiti neželjena dejstva, kao što su glavobolja, umor i mučnina“, upozorava Parikova.

 • Počnite sa rutinom konzumiranja pšenične trave tako što ćete prvo uzimati 30g dnevno i postepeno povećavati količinu dok stignete do 60g dnevno.
 • Pšenična trava se uvek uzima na prazan želudac ili zajedno sa voćem i povrćem. Nikada se ne sme uzimati nakon obroka jer će vam izazvati osećaj gađenja.

Mala deca, trudnice i starije osobe trebalo bi da konsultuju lekare pre nego što uključe pšeničnu travu u ishranu.

25 neverovatna svojstva pšenične trave

Pšenična trava ne liči ni na jednu drugu zdravu namirnicu. Evo 34 razloga zbog kojih bi pšenična trava trebalo da bude deo vaše dnevne rutine.

1. Leči kožne bolesti

Pšenična trava se može koristiti za lečenje kožnih oboljenja, kao što su ekcem i psorijaza. Premda nema kliničkih ispitivanja koja bi podržala ovu tvrdnju, mnoga svedočenja o kućnom lečenju pšeničnom travom idu joj u prilog.

Postoji nekoliko načina za korišćenje pšenične trave za kožu. Uspite sok pšenične trave u nekoliko rupica posude za led, zamrznite i trljajte zaleđenom kockicom mesto na koži koje je zahvaćeno oboljenjem, kao i bilo koji ožiljak ili oštećene površine kože. Druga mogućnost je da uspete šolju soka ili praha pšenične trave u toplu kupku i da se potopite bar 30 minuta.

2. Pomaže kod mršavljenja

Ako želite da skinete par kilograma, pšenična trava bi mogla da vam pomogne.

Pšenična trava sadrži selen koji je od presudne važnosti za zdravo funkcionisanje štitne žlezde. Prema ispitivanju koje je 2013. objavio časopis Klinička endokrinologija, uvođenje selena u ishranu može da poboljša nepravilnu funkciju štitne žlezde i to čak i u slučajevima kada do njega dolazi zbog drugih problema, kao što su autoimune bolesti.

Štitna žlezda je jedan od prirodnih upravljača telesnom težinom, stoga vodite računa da ona bude zdrava tako što ćete joj dati dozu pšenične trave svakog jutra.

3. Smanjuje žudnju za hranom

Pšenična trava je krcata mnogim hranljivim materijama pa vaš organizam neće žudeti za drugom hranom da bi nadoknadio nedostatak vitamina ili minerala. Uobičajeni nedostatci hranljivih materija – kao što su magnezijum, gvožđe i omega 3 masne kiseline – mogu da vas navedu da prezalogajite nešto jer vaš organizam traži izvor ovih preko potrebnih materija. Dok je teza da vaš organizam traži neku određenu namirnicu – kao što je badem kada imate nedostatak magnezijuma – bapska priča, prema dr Majku Raselu, ispitivanja su pokazala da žudnja za slatkišima često može da se poveže sa nedostatkom kalcijuma i magnezijuma, kaže nutricionistkinja Karolina Pirs.

Uzmite suplement pšenične trave (ili dozu soka) svakog jutra na prazan želudac; tako možete sprečiti prejedanje tokom čitavog dana.

4. Detoksikuje ćelije

Pšenična trava je izuzetno alkalna i bogata hranljivim materijama, a to je čini savršenom namirnicom za detoksikaciju. I dok porota još veća o tome da li alkalna hrana zaista može da promeni alkalnost ili kiselost krvi, nutricionisti se slažu da se ishranom alkalnim namirnicama, omaškom na kraju dolazi do toga da se zdravo hranimo.

Kako dr Melinda Ratini kaže za WebMD, „hrana koju uzimate dok ste na alkalnoj dijeti je dobra za vas i uticaće na zdravo mršavljenje, a to je puno voća i povrća i mnogo vode“.

Kako god na to gledali, okretanje ka alkalnim namirnicama je dobra ideja. Uz ostale alkalne namirnice, kao što su voće, povrće i mahunarke, pšenična trava je odličan način da pobooljšate funkciju ćelija.

5. Popravlja imunitet

Jedna od najbolje dokumentovanih prednosti pšenične trave je njena sposobnost da poveća broj crvenih krvnih zrnaca, kaže Parikova, a to je čini izuzetnim sredstvom za jačanje imuniteta.

Žurnal Indijska pedijatrija je objavio studiju koja pokazuje da je pšenična trava tako moćan proizvođač crvenih krvnih zrnaca da je u stanju da smanji potrebu za transfuzijom kod pacijenata.

Uzmite dozu, posebno kada sumnjate na prehladu, grip i infekciju da biste prodrmali svoj imunitet.

6. Stimuliše cirkulaciju

Pšenična trava ima sposobnost da povećava količinu kiseonika u krvi, a na taj način odlično stimuliše cirkulaciju.

Dok je studija iz 2008. u Internet žurnalu alternativne medicine pokazala da pšenična trava ne povećava značajno nivo kiseonika kod osoba u stanju mirovanja, naredna studija u istom žurnalu je pokazala da pšenična trava, u stvari, povećava nivo kiseonika kada se uzme odmah nakon fizičkih vežbi.

Da biste iskoristili prednosti ovog korisnog dejstva, uzmite dozu pšenične trave pre početka redovnih fizičkih vežbi.

7. Poboljšava varenje

Umesto da posegnete za antacidom da biste ublažili gorušicu ili lošu probavu, uključite pšeničnu travu u dnevni režim ishrane.

Pšenična trava sadrži nekoliko elementa koji poboljšavaju varenje, uključujući i dosta vlakana, vitamine B kompleksa koji jačaju funkciju mišića sistema za varenje, prema rečima dr Marka Mikozija.

„Uopšteno ( kompleks vitamina B) pomaže da energija iz hrane dospe u ćelije tkiva, gde je i potrebna“, kaže on. Tiamin (vitamin B1) pomaže da se ugljeni hidrati pretvore u energiju, a riboflavin čuva zdravlja sluzokože organa za varenje; pšenična trava sadrži oba.

8. Leči artritis

Eksperti za zdravlje veruju da je pšenična trava efikasna pri lečenju artritisa. Studija iz 2012. u Internacionalnom žurnalu za farmaceutsku nauku i istraživanje lekova je pokazala da pacijenti sa reumatoidnim artritisom koji se hrane sirovim vegetarijanskim namirnicama, bogatim laktobacilima, imaju smanjenje simptoma, a da se skoro polovina ovih korisnih dejstava javlja usled povećanog unosa fermentisanih pšeničnih pića, pića od pšenične trave, vlakana i gvožđa.

Smatra se da se hlorofil bori protiv upala koje su povezane sa bolovima u zglobovima i da je to mogući razlog velike korisnosti pšenične trave u ovakvim slučajevima.

9. Smanjuje umor

Kada osećate umor to je zato što je vašem telu verovatno uskraćen odmor i što se vaš organizam suočava sa oslabljenim imunitetom.

Hlorofil ne samo da jača imuni sistem, već pomaže da ćelije i tkiva budu bolje snabdevani kiseonikom, čime doprinosi regeneraciji ćelija i isceljuje organizam pa tako i umanjuje simpotome umora.

Prema dr Elen Tart-Džensen, hlorofil je i prirodni regenerator nadbubrežnih žlezda. Zdravlje nadbubrežnih žlezda je presudno za osobe koje pate od hroničnog umora.

10. Pomaže protiv neprijatnog mirisa tela

Još od 50-tih godina XX veka pšeničnoj travi se pripisuje da smanjuje neprijatan miris tela. Kaže se da redovno konzumiranje ili primena pšenične trave može da pomogne da se smanji neprijatan miris tela.

Dok ispitivanja tek treba da potvrde bilo kakvu direktnu korelaciju između konzumiranja pšenične trave i smanjenja neprijatnog mirisa tela, druga ispitivanja su potvrdila da je neprijatan telesni miris jači kod osoba koje ne unose dovoljno vlakana jer to može biti znak lošeg varenja ili oboljenja organa za varenje, kaže Kevin Vilson.

„Znoj neprijatnog mirisa naročito može da bude posledica problema sa varenjem masne hrane (dovodi do pojave užeglog mirisa) ili nedostatka magnezijuma (dovodi do pojave neprijatnog mirisa svlačionice)“, napisao je on za BottomLineInc. Srećom, pšenična trava pomaže u oba slučaja.

11. Leči kožne rane

Regeneracijom ćelija, sok pšenične trave može da leči rane na koži i ubrza njihovo zaceljenje. Studija iz 2014., objavljena u Žurnalu za nauku i ishode lečenja, pokazuje da je spoljnja primena pšenične trave pokazala tako moćno dejstvo da je mogla da smanji plantarne lezije kod leproznih pacijenata.

Da biste pšeničnu travu koristili spolja, utrljajte sok u kožu pomoću komadića vate i ostavite da deluje nekoliko minuta pre nego što isperete i osušite čistim peškirom.

12. Sprečava propadanje zuba

Pšenična trava ima prirodna antibakterijska i antimikrobna svojstva. Kada se pije, poboljšava zdravlje usta i smanjuju rizik od pojave karijesa i upale desni.

Ovo dejstvo se javlja usled sadržaja hlorofila u pšeničnoj travi, prema studiji objavljenoj u časopisu Brazilska stomatologija. Studija navodi da ona ima tako moćno antimikrobno dejstvo da je bila efikasna u lečenju kandide albikans, što može da znači da pšenična trava može da pomogne i u lečenju slučajeva oralnog drozda.

13. Prečišćava jetru

Pšenična trava je verovatno najpoznatija po svom delovanju na jetru.

Jetra prerađuje ono što unesemo u organizam, a pšenična trava, sa svojim detoksikacijskim dejstvom, hranljivim materijama i enzimima, može da obnovi i revitalizuje ovaj organ. Žurnal bioloških membrana je 2014. objavio studiju koja pokazuje da konzumiranje pšenične trave može da zaštiti jetru čak i od štetnih efekata alkohola.

14. Leči opekotina od sunca

Kao što može da leči rane, pšenična trava ubrzava i proces zaceljenje izgorele kože, kaže se u studiji iz 1945. Mada nema savremenih ispitivanja, mnogo je anegdotskih dokaza koji se tiču ovakvog načina primene pšenične trave – uz njena dokazana antiupalna dejstva – te nam daju nadu da ona može da deluje i u ovakvim slučajevima.

Utapkajte sok pšenične trave na kožu pomoću komadića vate i ostavite da deluje par minuta pre nego što isperete i osušite peškirom.

15. Stabilizuje nivo lipida

Pšenična trava poboljšava nivo lipida, što znači da je odlično sredstvo za kontrolu visokog nivoa holesterola. Pšenična trava smanjuje hiperlipidemiju kod pacova i može biti pomoćno sredstvo za smanjenje holesterola, pokazuje studija koja je 2011. objavljena u žurnalu Acta Poloniae Pharmaceutica.

16. Otvara zapušene sinuse

Kako je pšenična trava dobra za imunitet i smanjuje upalu, mogla bi da bude i odlično sredstvo za smanjenje kongestije.

Neki hvale korisno dejstvo ušmrkavanja soka pšenične trave na čišćenje sinusa, tako što izvlači toksine i razbija mukus – ali mi to ne preporučujemo. Na sreću, možete uživati u korisnim dejstvima jednostavnim ispijanjem soka pšenične trave.

17. Uklanja akne

Antibakterijsko dejstvo pšenične trave i njena sposobnost da ublažava hronične upale u kombinaciji čine odlično sredstvo za uklanjanje akni i protiv njihovog povremenog izbijanja.

18. Sprečava pojavu raka

Antikancerogeno svojstvo pšenične trave potiče od njenog delovanja na oksigenizaciju krvi; rak napreduje u sredini sa niskim sadržajem kiseonika, stoga pšenična trava može da služi za prevenciju raka na ovaj način.

Osim tog, kaže Parikova, „pšenična trava sadrži enzime koji utiču na kncerogene materije i smanjuje toksični naboj radijacije, zagađenja i teških metala“.

Imajte na umu da se delovanje pšenične trave na oksigenizaciju krvi aktivira fizičkim vežbanjem, zato uparite dozu pšenične trave i omiljene fizičke vežbe.

19. Bori se protiv obične prehlade

Suplementi pšenične trave jačaju imunitet i obezbeđuju vašem organizmu sve potrebne vitamine, a tako vas drže podalje od prehlade.

Ako baš i niste oduševljeni idejom da uzimate suplemente pšenične trave čitave godine, možete to da činite u zimskom periodu kada su šanse za prehlade mnogo veće.

20. Leči mamurluk

Pšenična trava koja je alkalna može da poništi kiselo dejstvo konzumiranog alkohola, što znači da pšenična trava može da bude odlično sredstvo za jutro posle.

Čak i ako niste sigurni da možete da promenite alkalnost krvi, uvek je dobra ideja da uzmete malo više vitamina i minerala nakon pijane noći.

21. Oslobađa od stresa

Vitamini koje sadrži pšenična trava su efikasni za prevazilaženja anksioznosti i postizanja boljeg mentalnog zdravlja, a njihov uticaj na jačanje nadbubrežnih žlezda pomaže da se bolje borimo protiv stresa.

22. Pomaže protiv depresije

Indijski Žurnal psihijatrije se 2008. bavio izuzetno važnom temom koju nutricionistička nauka često previđa: često hvalimo svojstva nekih namirnica zbog njihovog uticaja na fizičko zdravlje, a hrana može biti korisna i za mentalno zdravlje i to ne samo za raspoloženje.

Ispitivanja su pokazala da je uravnotežen nivo gvožđa od presudne važnosti za osobe koje pate od depresije, a gvožđe u pšeničnoj travi doprinosi tome.

23. Ublažava menstrualne bolove

Neredovne i bolne menstruacije mogu biti posledica neuhranjenosti ili nedostatka vitamina i minerala, posebno magnezijuma i niacina, kaže studija iz 1981. koja je objavljena u Američkom žurnalu kliničke ishrane.

Obilje vitamina u pšeničnoj travi pomaže da se popune praznine u ishrani i da se lakše prebrode oni dani u mesecu.

24. Bori se protiv upale creva

Antiupalna svojstva pšenične trave dokazano ublažavaju upalu creva koja je povezana sa nekoliko oboljenja, uključujući Kronovu bolest i sindrom nervoznih creva.

25. Neutrališe infekcije

Hlorofil u pšeničnoj travi pomaže u borbi protiv bakterijskih infekcija i dovodi organizam u ravnotežu. Ovo funkcioniše na nekoliko načina: sprečava opštu upalu, poboljšava prirodni imunitet, a uz to sadrži antibakterijske i antimikrobne agense. Kombinacija ovih svojstava čini pšeničnu travu odličnim neutralizatorom mirijade infekcija.