psilijum ljuspice

Psilijum luspice za mršavljenje

Šta su ljuspice psilijuma?

Ljuspice psilijuma stekle reputaciju da su odličan prehrambeni suplement koji je dobar za zdravlje, a pored toga efikasan i za mršavljenje.

Budimo realni, postoji toliko suplemenata za koje se tvrdi da će vam pomoći da se otarasite sala i toliko pomame zbog njih ali ona dolazi i odlazi kao i svaka najnovija moda. Delovanje ljuspica psilijuma za mršavljenje je čvrsto zasnovano na nauci i izgleda da će one opstati. Psilijum možete naći u nekoliko oblika, zdravijih i jeftinijih od mnogih drugih suplemenata za mršavljenje, a može se dodavati u skoro sve što jedete.

Ljuspice psilijuma se prave od semena biljke plantago koja najčešće raste u Indiji, Bangladešu i Pakistanu. Može se naći u obliku praha i ljuspica, a često se koristi kao sastojak komercijalnih laksativa. Ljuspice psilijuma se dodaju i u neke cerealije i mnogo se koriste u pripremi hleba i drugih testa.

U nastavku saznajte gde kupiti psilijum ljuspice i kolika je cena….

psilijum ljuspice za mrsavljenje upotreba

Psilijum ljuspice za mršavljenje

Vlakna su stvarno dobra; to svi znamo, a opet mnogi od nas ih ne jedu ni približno dovoljno. Pravilna ishrana podrazumeva dnevni unos od 25 do 40g vlakana ali većina nas ne doseže ni do polovine te količine.

Premda bi trebalo lako da dođemo do dnevno preporučene doze kroz prirodnu ishranu, sve više i više ljudi se okreće nezdravoj brzoj ili prerađenoj hrani pa je nekima neophodno da preseku i reše problem tako što uzimaju prehrambene suplemente bogate vlaknima poput ljuspica psilijuma.

Istraživanje pokazuje da će osobe koje uzimaju dovoljno vlakana verovatno biti vitkije i održavati telesnu težinu na duži period. Postoje dve vrste vlakana, rastvoriva i nerastvoriva, a obe su korisne za zdravlje.

Organizam ne može da svari vlakna i, za razliku od drugih vrsta ugljenih hidrata kao što su skrob i šećer, ona se ne razlažu i ne apsorbuju u organizmu, već jednostavno prolaze kroz digestivni trakt. Time što prolaze kroz sistem nerazložena, vlakna nemaju doprinos u energiji i kalorijama, a ipak su korisna za zdravlje.

Psilijum ljuspice ubijaju apetit

Ako ništa drugo, vlakna će vas napuniti; u osnovi ona funkcionišu kao efikasno sredstvo za smanjenje apetita. Ljuspice psilijuma su pretežno nerastvoriva vlakna i ako dodate punu kašičicu ovih ljuspica u doručak od 300 kalorija, osetićete veću sitost nego da to niste učinili.

Sitost nakon obroka nije jedina stvar; nećete ni brzo ogladneti jer će osećaj sitosti trajati dugo nakon jela. Ukratko, nećete imati potrebu da jedete previše tokom dana ako u ishranu uključite ljuspice psilijuma. Držanje dijete može biti veoma teško i čest osećaj gladi može da stavi na probu sve planove, stoga je očito da se ovo može primeniti u programu mršavljenja sa kontrolom kalorija.

Istraživanja povezana sa ljuspicama psilijuma i mršavljenjem

Postoje brojni dokazi da dovoljan unos vlakana pomaže da se kontroliše težina ali vi tražite čvrsti naučni dokaz da ljuspice psilijuma pomažu pri mršavljenju, do kojih je, moram priznati, teško doći. Ipak sam uspeo da pronađem nekoliko istraživanja pretražujući plantago ovata i mršavljenje. Ljuspice psilijuma potiču od biljke plantago ovata.

U jednom kratkom ispitivanju koje je sprovedeno 1995., 17 ispitanica, koje su kategorizovane kao osobe koje neumereno jedu, dobijale su 20g ljuspica psilijuma pomešanih sa 200ml vode, 3 sata pre svakog obroka. Istraživači su otkrili da su ljuspice psilijuma pomogle ispitanicama da se osećaju punije i zasićenije jedan sat nakon jela, u poređenju sa onima u drugoj grupi koje su dobijale placebo, štaviše, ukupan unos masti je bio niži kod grupe koja je koristila psilijum.

Jedno drugo istraživanje koje je objavljeno 2008., sprovedeno je radi poređenja i ispitivanja uticaja mešavine prehrambenih vlakana, uključujući i ljuspice psilijuma, na smanjenje težine.  U toku istraživanja je ispitivan i uticaj ovih vlakana na neke druge faktore zdravlja, uključujući glukozni metabolizam, nivo holesterola i profil lipida. 200 gojaznih pacijenata je nasumično podeljeno u grupe. Tokom 16 nedelja su dobijali ili placebo ili suplementsku kombinaciju vlakana koju su sačinjavali ljuspice psilijuma i glukomanan.

Razlika u smanjenju telesne težine između grupe sa vlaknima i placebo gripe nije bila značajna ali su oni koji su dobijali vlakna tvrdili  da su se osećali sitije. Međutim, zabeležene su neke razlike u nivou LDL holesterola. Grupa koja je dobijala vlakna imala je značajno smanjenje nivoa LDL holesterola, kao i ukupnog nivoa holesterola.

Plan mršavljenja sa psilijumom

  • Psilijum pospešuje varenje

Ljuspice psilijuma sadrže obe vrste vlakana ali je sadržaj nerastvorivih veći. Kada konzumirate rastvoriva vlakna ona upijaju vodu tokom varenja i pretvaraju se u gel. Ovo za posledicu ima usporavanje varenja i mnogo postepeniju apsorpciju šećera u organizmu. Ovo pomaže da se smanji težina jer sprečava oscilacije u nivou šećera u krvi, a one dovode do skladištenja masti. Pored ljuspica psilijuma, drugi dobri izvori rastvorivih vlakana su orašasti plodovi, semenke, mahunarke i ovsene mekinje.

  • Psilijum ublažava konstipaciju

Nezgodno je kada ste naduveni; šetate taj višak mase koju ne možete da uklonite šta god pokušavali. Konstipacija može da bude bolna i iznurujuća. Brojna ozbiljna ispitivanja su dokazala da ljuspice psilijuma pomažu da se ublaži konstipacija. Psilijum bubri u kontaktu sa vodom i stvara veću masu čime pomaže crevima da lakše izbace stolicu iz sistema za varenje. Psilijum se koristi kao sastojak mnogih komercijalnih laksativa ali pre nego što potražite pomoć na apotekarskoj polici, probajte da u ishranu dodate pravu stvar.

Druga blagotvorna dejstva ljuspica psilijuma

Divna je vest da ovo skromno seme može da vas steše, međutim, ljuspice psilijuma ne služe samo za topljenje kilograma – one su veoma korisne za brojne zdravstvene probleme.

  • Psilijum snižava nivo holesterola

Dobro utemeljena naučna istraživanja pokazuju da vlakna, poput ljuspica psilijuma, ometaju apsorpciju holesterola čime se smanjuje nivo holesterola u krvi. Korist je očigledna; visok nivo holesterola doprinosi broju smrtnih slučajeva usled srčanih oboljenja širom sveta pa skromne ljuspice psilijuma ne samo da tope kilograme, već, što je mnogo važnije, produžavaju život.

  • Psilijum leči dijabetes

Bilo da bolujete ili spadate u rizičnu grupu, evo još jednog dobrog razloga da dodate ljuspice psilijuma u ishranu. Ispitivanja ukazuju da ishrana bogata vlaknima stabilizuje nivo šećera u krvi i smanjuje lučenje insulina kod osoba koje boluju od dijabetesa. I ne samo to, već i oni koji su izloženi riziku imaju manju verovatnoću da će dobiti dijabetes ako u ishranu uključe vlakna.

  • Psilijum protiv dijareje i hemoroida

Zbog toga što efikasno apsorbuju vodu iz digestivnog trakta, ljuspice psilijuma čine stolicu tvrđom i usporavaju njeno izbacivanje. Zato su ljuspice psilijuma efikasan lek protiv blagih oblika dijareje, a isto tako i protiv hemoroida.

  • Psilijum i srčana oboljenja

Unos namirnica koje imaju visok sadržaj vlakana smanjuje rizik za pojavu srčanih oboljenja. Ispitivanja pokazuju da ishrana u kojoj su zastupljena rastvoriva vlakna poput ljuspica psilijuma, smanjuju nivo triglicerida, a time i rizik za srčane bolesti.

  • Psilijum može da smanji nivo krvnog pritiska

Jedno skorašnje ispitivanje pokazuje da su tokom 6 meseci pacijenti sa prekomernom težinom dopunjavali ishranu ljuspicama psilijuma i uspeli da smanje nivo krvnog pritiska u značajnoj meri.

Psilijum upotreba

Ljuspice psilijuma su dostupne u obliku tableta, što je verovatno najlakši način za konzumiranje, a isto tako i u obliku praha i celih ljuspica. Izbor zavisi od toga na koji način želite da ih koristite.

Jedna od dobrih strana ljuspica psilijuma je njihova prilagodljivost; mogu se dodati u cerealije za doručak ili ovsenu kašu, a možete ih posuti i po jogurtu. Ako volite da mesite, zašto ne biste dodali ljuspice psilijuma u neki hleb ili drugo testo. Jednostavna Google pretraga će vam ponuditi brojne recepte koji sadrže ljuspice psilijuma.

Veoma jednostavan način da uzmete ljuspice psilijuma je da sipate kašiku praha u čašu vode. Moraćete brzo da promešate i odmah popijete. Ako ne popijete odmah, prah će mešavinu pretvoriti u gel pa će vam biti prilično teško da je popijete.

Pošto popijete mešavinu sa ljuspicama psilijuma, obavezno popijte još jednu čašu obične vode. Ako niste navikli da pijete ljuspice psilijuma u prahu, preporučljivo je da počnete sa pola kašike ali bi cilj trebalo da vam budu 2 kašike dnevno   da biste uživali u svim blagodetima.

Cena – Psilijum ljuspice koštaju oko 300 din za 50 gr. a mogu se kupiti u svim prodavnicama zdrave hrane