psorijaza noktiju

Psorijaza noktiju simptomi, lečenje, dijagnoza i prognoza

Lečenje

Psorijaza noktiju se veoma teško leči, a lečenje nije uvek uspešno. Lečenje je usmereno na beli deo uz koren nokta koji je u obliku polumeseca (lunula).

U lečenje su uključene neke topičke i sistemske terapije koje su korišćene za lečenje psorijaze koja se javlja na koži. Ponekad se medikamenti injektiraju u ležište nokta.

Osnovni podaci o psorijazi nokta

Psorijaza je često kožno oboljenje. Osobe sa psorijazom obično imaju površine kože koje su uzdignute, crvene i imaju srebrnkaste ljuspe. Zahvaćena koža može da bude sjajna i crvena, a čak može da ima i pustule, što zavisi od vrste psorijaze. Ove promene na koži se najčešće javljaju na laktovima, kolenima, skalpu i trupu. Prevalencija psorijaze je od 1 – 3% u opštoj populaciji. Psorijaza može da zahvati i nokte na rukama i nogama, izazivajući udubljenja, zadebljanja i nepravilan oblik noktiju.

psorijaza noktiju slike

Psorijaza noktiju slike

Većina osoba kod koji se javi psorijaza na noktima ima i psorijazu kože (kutana psorijaza). Samo 5% osoba sa psorijazom noktiju nema psorijazu kože. Od onih koji imaju psorijazu kože, 10 – 55% ima psorijazu nokta (poznatu i kao psorijatična bolest noktiju), međutim, procenjuje se da će 88% osoba sa psorijazom u nekom trenutku imati i probleme sa noktima. Oko 10 – 20% osoba sa kožnom psorijazom ima i psorijatični artritis, specifično oboljenje kod koga se javljaju simptomi i artritisa i psorijaze. Kod osoba sa psorijatičnim artritisom, u 53 – 86% slučajeva si zahvaćeni i nokti, često sa udubljenjima.

Ako je psorijaza na noktima teška i ne leči se, može da izazove funkcionalne i socijalne probleme.

psorijaza nokta slike

Koji su uzroci i faktori rizika za nastanak psorijaze noktiju?

Psorijaza nije zarazna. Nije sasvim poznato kako nastaje psorijaza noktiju na nogama ili rukama. Smatra se da je rezultat kombinacije faktora genetike (nasleđa), imuniteta i životne sredine.

Psorijaza se često javlja u porodici. Oko 40% osoba sa psorijazom ima rođaka u prvom stepenu srodstva za koga se zna da boluje od ovog oboljenja. Ako oba roditelja imaju psorijazu, rizik  da će je imati i deca ide i do 75%. Muškarci i žene imaju podjednake šanse za dobijanje psorijaze. Psorijaza se javlja kod osoba svih rasa.

psorijaza noktiju na nogama

Koji su simptomi psorijaze noktiju?

Kod osoba sa psorijazom noktiju, obično se manifestuju i simptomi na koži. Kada osoba koja ima psorijazu noktiju nema simptome na koži, to lekaru otežava dijagnostikovanje, budući da znakovi psorijaze noktiju nalikuju gljivičnoj infekciji noktiju. Važno je da obavestite lekara da li neko u porodici boluje od psorijaze.

Nokat se sastoji od sledećih delova:  nokatna ploča, posteljica ili ležište nokta, hiponihijum („živo“ tkivo ispod nokta), matriks ili matrica nokta, bočni žlebovi nokta, zanoktica ili kutikula, sidreni deo i krajevi kostiju prsta.

U slučaju psorijaze noktiju, mogu se primetiti ovi simptomi:

 • Providne žutocrvene diskoloracije nokta koje izgledaju kao kap krvi ili ulja ispod nokatne ploče. Ovo je poznato kao kap ulja ili „lososova pega“ i znak je psorijaze noktiju.
 • Mala udubljenja na noktima ili udubljenja na matriksu nokta. Ova udubljenja ili rupice nastaju kada nestanu ćelije sa površine nokta.
 • Linije ili brazde preko nokta (češće poprečne nego od korena ka vrhu nokta). Ovo je u medicini poznato kao Bo linije nokta.
 • Bele površine na nokatnoj ploči, poznate i kao leukonihija ili bolest središnjeg matriksa nokta.
 • Kožna zadebljanja ispod nokta. Lekar će ovo možda nazvati subungvalna hiperkeratoza. Usled ovog može da dođe do toga da se nokat rasklima.
 • Otpadanja nokta je u medicini poznato kao oniholiza ležišta i hiponihijuma nokta. Na noktu mogu da se pojave bele površine na mestima gde se odvaja od kože ispod njega. Obično počinje na vrhu nokta i širi se ka korenu. Ležište nokta (koža ispod nokta) može da se inficira.
 • Krzanje noktiju se javlja usled toga što strukture ispod njega nisu zdrave pa postaje krt i slab.
 • Sitne crne linije u smeru od vrha nokta  do zanoktica, poznate su i kao sitna krvarenja ili prošireni sitni kapilari u dermalnim papilama. One se javljaju kada sitni kapilari na vrhovima prstiju krvare između nokta i kože ispod njega.
 • Crvenilo polumesečastog belog luka u dnu nokta, poznato je kao tačkasta lunula. Nastaje kada dođe do začepljenja kapilara ispod nokta.
 • Artritis prstiju sa promenama na noktima. Nokti su zahvaćeni kod 53 – 86% osoba koje imaju psorijatični artritis.

Psorijaza noktiju može da se javi zajedno sa gljivičnom infekcijom nokta (onihomikoza) i upalom kože na ivicama noktiju (paronihija).

psorijaza na noktima slike

Kada bi trebalo da se obratite lekaru zbog psorijaze noktiju?

Kada se na noktima pojave promene, kao što su diskoloracija (bele tačke ili žute površine) ili udubljenja, kao i kada nokat deluje inficirano ili je bolan, obratite se lekaru jer je neophodno lečenje bez obzira da li su u pitanju simptomi psorijaze noktiju.

Koji pregledi i testovi se obavljaju za dijagnostikovanje psorijaze na noktima?

Kod osoba za koje se zna da boluju od psorijaze i imaju karakteristične promene na noktima, dijagnoza je obično očigledna. U nekim situacijama, lekar će možda obaviti biopsiju (mali uzorak) kože ispod nokta da bi utvrdio da li je upitanju psorijaza na noktima.

Nedavno je ustanovljen način za određivanje obima zahvaćenosti noktiju psorijazom – indeks težine psorijaze noktiju (NAPSI/Nail Psoriasis Severity Index). Skala se najčešće koristi za merenje stepena zahvaćenosti noktiju da bi se proverila delotvornost tretmana ili eksperimentalnog lečenja. NAPSI princip deli nokat na 4 kvadranta i svakom se dodeljuje ocena 0 ili 1, na osnovu odsustva ili prisustva karakterističnih znakova koji su posledica zahvaćenosti i matrice i ležišta nokta. Stoga, NAPSI rezultat se kreće u opsegu od 0 do 8 za jedan nokat i od 0 do 160 za 20 noktiju.

Koji specijalisti leče psorijazu?

Brojni različiti specijalisti mogu da budu uključeni u negu osoba sa psorijazom noktiju, uključujući interniste, dermatologe, reumatologe, lekare opšte prakse ili hirurge.

Kako se leči psorijaza noktiju ?

Trenutno, psorijaza noktiju ne može da se izleči. Cilj lečenja da se poprave funkcija i izgled noktiju. Ako su nokti zahvaćeni gljivičnom infekcijom, lekar prepisuje antifungalne lekove.

Da li postoje prirodni lekovi za psorijazu noktiju ?

Prirodni lekovi za psorijazu noktiju ne postoje. Na površinama gde se nokat razlabavio, nežno ga gurnite nazad u kožu na mestu sastava. Na ovaj način će lekovi bolje delovati. Nega svih noktiju mora da se obavlja veoma pažljivo. Siloviti tretmani i pokušaji da se uklone čestice ispod noktiju mogu da dovedu do toga da psorijaza bukne i da se stanje pogorša. Trudite se da ne povređujete nokte da se oni ne bi još više olabavili i da se te površine ne bi inficirale.

Lak za nokte je bezbedan za upotrebu, a može da sakrije diskoloraciju. Takođe naizgled popravlja neravnine na površini nokta.

Koji se medicinski tretmani primenjuju za lečenje psorijaze noktiju ?

Lekar može da preporuči uklanjanje dela nokta, hemijskim ili hirurškim putem. Hemijsko uklanjanje podrazumeva upotrebu masti koja se drži na noktima 7 dana. Nokti otpadaju sami bez krvarenja.

Čak i uz delotvorno lečenje, poboljšanje simptoma može da traje veoma dugo, budući da je za izrastanje novog nokta potrebno od 8 do 12 meseci.

Koji lekovi se koriste za psorijazu nokta?

Lekar može da prepiše bilo koji od sledećih medikamenata:

 • Kreme i masti koje se utrljavaju na nokat i oko njega, uključujući steroide, topički vitamin A (tazaroten) ili derivate vitamina D (kalcipotriol ili kalcitriol), antimetabolite (kao što je 5-fluorouracil koji se koristi i za lečenje nekih oblika kancera) ili, povremeno, antifungalne rastvore koji su potrebni kada postoji gljivična infekcija. Međutim, primena medikamenata na regiju nokta je teška jer nokatna ploča predstavlja prepreku. Topički lekovi (koji se nanose direktno na nokat) neće biti uvek delotvorni.
 • Steroidi mogu da se primenjuju na koži ispod nokta ili injektiraju ispod nokta; injekcija ispod nokta može da bude delotvornija nego steroidi u obliku krema i masti.
 • PUVA terapija je kombinacija prepisanog medikamenta psoralena i izlaganja UVA ultraljubičastoj svetlosti.
 • Sistemska terapija može da bude odgovarajuća ako imate i kožne i artritične simptome ili kada su simptomi na noktima ozbiljni ili uporni. Sistemska terapija je lek koji se širi kroz organizam. Često je u obliku pilula ili injekcija, uključujući i tablete metotreksata ili ciklosporina i injekcije etenercepta (enbrel), adalimumaba (humira) i ustekinumaba (stelara), kao i infuzije infliksimab (remicade). Oralni medikament za plak psorijazu i psorijatični artritis je apremilast (otezla).

Kada je potrebna operacija zbog psorijaze noktiju?

Ako drugi načini lečenja ne deluju, lekar može da ukloni nokat hirurškim putem. Pre uklanjanja nokta, pacijent dobija lokalnu anesteziju.

Da li psorijaza nokta može da se spreči ?

Na psorijazu snažno utiču nasleđeni geni i prevencija psorijaze nije moguća. Međutim, da biste sprečili izbijanje i zahvatanje noktiju, trudite se da vam nokti budu uvek suvi i zaštite ih od oštećenja.

Kakve su prognoze za psorijazu noktiju?

Psorijaza noktiju je neizlečiva ali lečenje, koje smo pomenuli, može da popravi izgled i funkciju noktiju.