Punjeni svinjski file

Punjeni svinjski file za četiri porcije potreban materijal:

4 svinjska filea
200 g suvih šljiva
1 časa belog vina
malo putera
4 kašike maslinovog ulja
biber i so
1 kašika brašna
1 mala ravna lašičica cimeta

Punjeni svinjski file recept za pripremanje
Svaki file pažljivo iseći po sredini, razdvojiti i iznutra premazati bioizačinom i biberom. Suve šljive bez koštica potopiti u vrelu vodu i kratko prokuvati, isprati hladnom vodom i iseckati na komadiće srednje veličine i napuniti pripremljeno meso. Posuti malom količinom cimeta, urolati i pažljivo uvezati i kulinarskim koncem. Spolja još jednom dodati malo biozačina, pa tanko uvaljati u malo brašna.
Svaki file posebno kratko propržiti ugrejanom maslinovom ulju da blago porumeni pa redjati u pleh srednje veličine namazan puterom. Na svaki komad mesa staviti parčence putera i na kraju preliti čašom belog vina. Prekriti aluminijumskom folijom i peći dvadesetak minuta, skinuti foliju i dopeći još desetak minuta, dok vino skoro ne ispari.

Kada se file prohladi pažljivo skinuti konac za rolovanje, preliti sosom iz pleha u kojem se peklo i servirati sa barenim povrćem začinjenim sa par kapi maslinovog ulja.

Šljive daju veoma interesantnu aromu punjenom svinjskom fileu. Pored toga, one su prava riznica vitamina B1 i B2 koji jačaju nerve i pomažu kod stresnih situacija. Šljive sadrže cink i bakar, minerale koji deluju protiv depresije i jačaju imuni sistem. Pektini povezuju masti iz hrane i druge štetne materije i izbacuju iz organizma.
Svinjsko meso je dobar izvor proteina, visoke hranljive vrednosti, značajan je izvor fosfora i magnezijuma, cinka, gvožđa, selena, bakra i vitamina B.Proteini mesa prve kategorije sadrže sve esencijalne aminokiseline u značajnim količinama.