Rak grlića materice – simptomi, uzroci i lečenje

Rak grlića materice

Rak grlića materice je vrsta karcinoma koji pogađa ćelije grlića materice (cerviksa) – donjeg dela materice koji se nastavlja na vaginu.

Različiti spojevi humanih paplioma virusa (HPV), polnih infekcija, igraju ulogu u izazivanju većine karcinoma grlića materice.

Kada je izložen HPV-u, imuni sistem žene tipično sprečava virus da nanese štetu. Kod male grupe žena, međutim, virus preživljava godinama, doprinoseći procesu koji prouzrokuje da neke ćelije na površini grlića materice postaju ćelije raka.

Možete smanjiti rizik od razvijanja cervikalnog kancera skrining pregledima i primanjem vakcine koja štiti od HPV infekcije.

Rak grlića amterice – simptomi i uzroci

Simptomi

Ženski reproduktivni organi

Rana faza raka grlića materice uobičajeno nema znakova niti simptoma.

Znaci i simptomi uznapredovalog raka materice podrazumevaju:

 • Vaginalno krvarenje nakon polnog odnosa između menstruacija ili nakon menopauze.
 • Vodnjikava, krvava vaginalna sekrecija koja može biti i gusta i neprijatnog mirisa.
 • Bol u karlici ili bol tokom polnog odnosa.

Kada bi trebalo da se obratite lekaru?

Zakažite pregled ako imate neke znakove ili simptome koji vas brinu.

Uzroci:

Gde se začinje rak grlića materice?

Rak grlića materice nastaje kada zdrave ćelije pretrpe genetsku promenu (mutaciju) koja dovodi do toga da se pretvore u abnormalne ćelije.

Zdrave ćelije rastu i umnožavaju se po utvrđenoj stopi, na kraju i odumiru po utvrđenoj stopi. Ćelije raka rastu i razmnožavaju se nekontrolisano i ne odumiru. Akumulacija abnormalnih ćelija formira masu (tumor). Ćelije raka osvajaju okolno tkivo i mogu da se razmnože van tumora i prošire (metastaziraju) bilo gde u organizmu.

Nije jasno šta izaziva rak grlića materice ali je sigurno da značajnu ulogu igraju humani papiloma virusi. HPV su prilično uobičajeni i većina žena koja ima ovaj virus nikada ne dobije rak grlića materice. To znači da drugi faktori – kao što su životna okolina ili izbor načina života – takođe određuju da li ćete dobiti rak grlića materice.

Vrste raka grlića materice

Vrsta raka grlića materice koji imate pomaže da se utvrdi prognoza i lečenje. Glavne vrste raka grlića materice su:

 • Skvamocelularni karcinom. Ova vrsta raka grlića materice javlja se na tankim, pločastim ćelijama (skvamoznim ćelijama) kojima je obložen spoljnji sloj grlića materice koji ulazi u vaginu. Najveći broj karcinoma grlića materice su skvamocelularni.
 • Adenokarcinom. Ova vrsta raka grlića materice se javlja na ćelijama žlezdanog epitela koje oblažu cervikalni kanal.

Ponekad su obe vrste ćelija zahvaćene rakom grlića materice. Veoma je retka pojava da se rak razvije na drugim ćelijama grlića materice.

Faktori rizika

Faktori rizika za pojavu raka grlića materice podrazumevaju:

 • Više seksualnih partnera. Što je veći broj vaših seksualnih partnera – i što je veći broj seksualnih partnera vaših seksualnih partnera – veće su i šanse da se zarazite HPV-om.
 • Rana seksualna aktivnost.  Seks u mlađem uzrastu povećava rizik od HPV-a.
 • Druge polno prenosive infekcije. Polno prenosive infekcije – kao što su hlamidija, gonoreja, sifilis i HIV/AIDS – povećavaju rizik od HPV-a.
 • Slab imuni sistem. Imaćete veće šanse za razvoj raka grlića materice ako vam je imuni sistem oslabljen usled nekog drugog oboljenja i imate HPV.
 • Pušenje. Pušenje se dovodi u vezu sa skvamocelularnim kancerom.

 

Rak grlića materice – dijagnoza

 • Papanikolau test
 • Skrining

Rano otkrivanje raka grlića materice povećava šanse za uspešno izlečenje. Većina preporuka kaže da bi žene trebalo da urade skrining na rak grlića materice i prekancerozne promene sa 21 godinom.

Skrining test uključuje:

 • Papanikolau test ((PAP test, PAPA test). Tokom PAPA testa, lekar uzima uzorak ćelija grlića materice (drvenim štapićem čiji je jedan kraj obložen vatom) koji se potom u laboratoriji analizira na abnormalnosti.

PAPA test može da otkrije abnormalne ćelije u grliću materice, uključujući i ćelije raka i ćelije koje pokazuju promene koje povećavaju rizik od raka grlića materice.

 • HPV DNK test. HPV DNK test podrazumeva ispitivanje ćelija uzetih sa grlića materice radi utvrđivanja infekcije bilo kojim sojem HPV-a koji bi mogao da dovede do pojave raka grlića materice. Ovaj test bi treablo da rade žene starosti od 30 godina i starije, ili mlađe žene kod kojih je PAPA test ukazao na abnormalnosti.

Konusna biopsija (konizacija)

Ako postoji sumnja na rak grlića materice, lekar će verovatno početi detaljno da ispituje grlić materice. Za pregled abnormalnih ćelija se koristi poseban uređaj za uveličavanje (kolposkop).

Tokom kolposkopije, lekar obično uzima uzorak ćelija grlića materice (biopsija) radi laboratorijske analize. Da bi došao do tkiva lekar može da primeni:

 • Panč biopsiju, pri kojoj se koristi oštar instrument (biopter) kojim se „čupkaju“ mali uzorci tkiva grlića materice.
 • Endocervikalnu kiretažu, tokom koje se malim instrumentom u obliku kašike (kiretom) ili tankom četkom sastruže uzorak tkiva grlića materice.

Ako strepite od panč biopsije i endocervikalne kiretaže, lekar može da izvede jedan od ovih testova:

 • Dijatermiju omčicom (LEEP), pri kojoj se koristi niskovoltažna žica, kako bi se pribavio mali uzorak tkiva. Ona se uglavnom radi ambulantno, u lokalnoj anesteziji.
 • Konizaciju, to jest proceduru koja lekaru omogućava da dođe do dubljih slojeva cervikalnih ćelija koje se šalju na laboratorijsku analizu. Konizacija se obično radi u bolnici, u opštoj anesteziji.

Rak grlića materice – stadijumi

Ako lekar utvrdi da imate rak grlića materice, ići ćete na dalje preglede da bi se utvrdila razmera (stadijum) raka. Stadijum u kome se rak nalazi je ključni faktor za određivanje načina lečenja.

Pregledi za utvrđvanje stadijuma podrzumevaju:

 • Pregledi kao što su rendgen, kompjuterizovana tomografije (CT), magnetna rezonantna tomografija (MRI) i pozitronska emisiona tomografija (PET), pomažu lekaru da utvrdi da li se rak raširio van grlića materice.
 • Vizuelni pregled bešike i rektuma. Pomoću specijalnih optičkih instrumenata lekar može da pregleda unutrašnjost bešike i rektuma.

Stadijumi raka grlića materice su sledeći:

 • I stadijum – Kancer je ograničen na grlić materice.
 • II stadijum – Kancer je prisutan u grliću materice i gornjem delu vagine.
 • III stadijum – Kancer se proširio na donji deo vagine ili iznutra na bočni zid karlice.
 • IV stadijum – Kancer se proširio na okolne organe, kao što su bešika ili rektum, ili se proširio i na druge delove organizma, kao što su pluća, jetra i kosti.  

Rak grlića materice – lečenje

Lečenje raka grlića materice zavisi od nekoliko faktora, kao što su stadijum, drugi zdravstveni problemi koje pacijent ima i zahtevi pacijenta. Moguća je operacija, radioterapija, hemoterapija ili kombinacija sve tri vrste tretmana.

Operacija

Rani stadijum raka grlića materice se obično leči operacijom kojom se odstranjuje materica (histeroktomija). Histeroktomijom se leči rak grlića materice u ranom stadijumu i sprečava njegova ponovna pojava. Uklanjanjem materice dolazi do nemogućnosti trudnoće.

Lekar vam može preporučiti:

 • Jednostavnu histeroktomiju (histeroktomija simplex). Grlić materice i materica se odstranjuju zajedno sa rakom. Jednostavna histeroktomija se obično praktikuje u veoma ranom stadijumu raka grlića materice.
 • Radikalna histeroktomija (histeroktomija radicalis).  Sa rakom se odstranjuju i grlić materice, materica, deo vagine i limfni čvorovi koji se nalaze u tom delu.

Minimalno invazivna operacija može biti opcija za rani stadijum raka grlića materice.

Još jedna opcija je i operacija koja ne ugrožava mogućnost trudnoće, ako je rak grlića materice u veoma ranom stadijumu i limfni čvorovi nisu zahvaćeni.

Zračna terapija (radioterapija)

Pri radioterapiji se koriste zraci visoke energije, kao što su rendgenski zraci ili protoni, kojima se ubijaju ćelije raka. Radioterapija se može koristiti samostalno ili zajedno sa hemoterapijom pre operacije čime se smanjuje tumor, a isto tako i nakon operacije čime se ubijaju preostale ćelije raka grlića materice.

Radioterapija može da se primenjuje:

 • Spolja, usmeravanjem zračnog snopa ka zahvaćenoj površini tela (eksterna radioterapija).
 • Iznutra, postavljanjem uređaja ispunjenog radioaktivnim materijalom unutar vagine, obično na nekoliko minuta (brahiterapija).
 • I spolja i iznutra.

Žene u premenopauzi mogu da prestanu da menstruiraju i uđu u menopauzu usled radioterapije. Ako želite da zatrudnite nakon radioterapije, pitajte lekara kako da sačuvate jajne ćelije pre nego što lečenje počne.

Hemoterapija

Kod hemoterapije se koriste lekovi, obično ubrizgavanjem u vene, koji ubijaju ćelije raka. Niže doze hemoterapije se često kombinuju sa radioterapijom, budući da hemoterapija može da poboljša efekte zračenja. Veće doze hemoterapije se koriste kako bi se kontrolisao uznapredovali rak grlića materice koji je možda neizlečiv.

Rak grlića materice i nega nakon lečenja

Pošto završite lečenje raka grlića materice, lekar će vam preporučiti redovne kontrole. Pitajte lekara koliko često bi trebalo da odlazite na naknadne preglede.

Palijativna nega

Palijativna nega je specijalizovana medicinska nega koja je usredsređena na ublažavanje bolova i drugih simptoma ozbiljnih bolesti. Specijalisti za palijativnu negu rade zajedno sa pacijentima, njihovim porodicama i drugim lekarima kako bi obezbedili dodatni nivo pomoći koja prati negu koja je u toku.

Kada se palijativna nega primenjuje zajedno sa ostalim prikladnim tretmanima, osobe obolele od raka mogu da se osećaju bolje i da žive duže.

Palijativnu negu pruža tim lekara, tehničara/sestara i drugih posebno obučenih profesionalaca. Cilj tima za palijativnu negu je da poboljša kvalitet života osoba obolelih od raka i njihovih porodica. Ova vrsta nege se nudi zajedno sa lečenjem i drugim tretmanina.

Rak grlića materice – prirodno lečenje

Neželjeni efekti lečenja raka grlića materice mogu biti ozbiljni. Zdrave navike, kao što su izbalansirana ishrana, dovoljno sna i fizičke vežbe mogu da doprinesu kontrolisanju simptoma. Vaš lekar može da vam prepiše i lekove koji će vam pomoći da ublažite neka od neželjenih dejstava.

 • Kućno lečenje mučnine i povraćanja podrazumeva i to da morate da pazite i lečite rane znakove dehidracije. Ovi znaci podrazumevaju suva usta, lepljivu pljuvačku i smanjeno izbacivanje mokraće koja može biti tamnožuta. Uzimanje manjih obroka može da pomogne. Neka bombona od đumbira ili čaj od istog takođe su od koristi.
 • Kućno lečenje dijareje podrazumeva da morate da odmorite želudac i da budete na oprezu u slučaju znakova dehidracije. Pre nego što uzmeze neki lek protiv dijareje, koji se može kupiti u slobodnoj prodaji, konsultujte se sa svojim lekarom.
 • Kućno lečenje konstipacije podrazume i dovoljan unos tečnosti, kao i voća, povrća i vlakana svakodnevno. Ne uzimajte laksative bez konsultacije sa lekarom.

U druge simptome koji se mogu lečiti kod kuće spadaju:

 • Problemi sa spavanjem. Ako imate problema sa spavanjem, naučite načine kako da ih prevaziđete, na primer, uvedite red u odlazak na spavanje i vodite računa da vam je spavaća soba tamna i da u njoj vlada tišina.
 • Umor. Ako nemate snage i lako se umarate, probajte da prihvatite neke savete koji će vam pomoći. To podrzaumeva dodatno odmaranje, uravnoteženu ishranu i smanjenje stresa.
 • Urinarni problemi, koji mogu biti posledica i raka i lečenja. Moglo bi da pomogne ako se klonite pića koja sadrže kofein i da uvedete raspored mokrenja na svaka 3 do 4 sata, bez obzira na to da li osećate potrebu.
 • Opadanje kose. Gubitak kose može da bude neizbežan. Ali ako koristite blage šampone i izbegavate preparate koji štete kosi, smanjićete iritaciju skalpa.
 • Stres. Kontrola stresa može da podrazumeva i to da pričate drugim ljudima o svojim osećanjima. Savladavanje tehnika za opuštanje takođe može da bude korisno. Relaksacione tehnike, kao što je meditacija, kao i grupe za podršku isto tako mogu da pomognu.
 • Bol. Bolove ne izazaivaju sve terapije za lečenje raka. Ali ako imate bolove, postoji mnogo kućnih terapija koje mogu da pomognu.

Problemi nakon histeroktomije uključuju:

 • Slabost karlice. Kegelove vežbe mogu da pomognu jačanju mišića karlice.
 • Suvoća vagine. Ovde mogu da pomognu lubrikanti. Ili popričajte sa lekarom o malim dozama vaginalne estrogenske kreme, prstena ili tableta.
 • Bol tokom seksualnog odnosa može da se javi ukoliko vam je tokom operacije vagina skraćena. Promena položaja može da pomogne da odnos bude manje bolan. Razgovarajte sa lekarom ako imate neke probleme tokom seksualnog odnosa za koje mislite da su posledica operacije.

[icegram campaigns=”8698″]