fizikalna terapija

Različiti tipovi fizikalne terapije kod žena

 

Postoji izreka da žene mogu učiniti sve što mogu muškarci. Ipak, nista ne osporava to da su naša tela zaisto drugačija. Zato je važno izabrati program fizikalne terapije koji je specijalizovan za usluge rehabilitacije koje su jedinstveno dizajnirane za žene.

Profesionalni pristup u udobnom okruženju pomaže ženama da poboljšaju svoju snagu, fleksibilnost i mobilnost u svakoj fazi života. Fizikalna terapija kod žena ima za cilj da poveća njihovu funkcionalnost, izdržljivost i snagu, ali pored toga i da pomogne oporavak nakon povreda, određenih stanja ili bolesti. U fizikalnoj terapiji postoje određena stanja koja su indikacija za ovu vrstu tretmana kod žena.

Najčešće su to sledeća stanja:

  • Pelvični bol
  • Trudnoća i post-partum bol
  • Osteoporoza
  • Urinarna i fekalna inkontinencija
  • Sportska medicina

Pelvični bol

Temeljna procena lekara pomaže da se odrede područja nelagode. Zatim se pristupa terapiji za efikasno ublažavanje bolova uzrokovano slabim ili zategnutim mišićima karlice, ili ako postoji oštećenje sakroilijačnog zgloba u karlici, donjem delu leđa, repnoj kosti ili zglobu kuka. Tretmani mogu uključivati mobilizaciju mekih tkiva i zglobova, električnu stimulaciju i vežbanje.

Trudnoća i post-partum bol

U slučajevima nelagode u period trudnoće i nakon nje, fizioterapeuti najčešće pokazuju sigurne tehnike vežbanja kako se kod žena poboljšali mobilnost i održali ih u formi i snažnim tokom trudnoće, kao i prilikom negovanja bebe.

Za trudnice, fiziklana terpija služi da pomogne u olakšanju i oslobađanju od bolova u vratu i donjem delu leđa, bolova u karpalnom tunelu i problemima sa stopalima. Nakon porođaja, fiziklana terpija efikasno pomaže ženama porodiljama da brzo povrate kontrolu nad trbušnim mišićima, ka oi da se oslobode  od postporođajne nelagode ili kako bi se smanjio ožiljak od carskog reza.

Osteoporoza

Osteoporoza je bolest kostiju, koja najčešće pogađa žene. U velikom broju slučajeva samo progresira. Ukoliko se na vreme primeni fizikalna terapija, personalizovani program vežbi može pomoći da žena poveća masu kostiju, snagu, ravnotežu i pokretljivost kako bi se osećala dobro i snažno. Sa druge sstrane, zadate vežbe pomoći će da se održi uspravan stav i pravilan položaj tela i sa godinama koje dolaze.

Urinarna ili fekalna inkontinencija

Ciljanjem specifičnih problema u mišićima na karličnom dnu, fiziklanom terapijom i tretmanom koji uključuje električnu stimulaciju i vežbe, možemo se pomoći ženama sa ovom vrstom problema da treniraju i jačaju mišiće, kao i da maksimalno smanje osećaj curenja ili „ispadanja“. Inače, inkontinencija nije samo problem žene. Fizikalna terapija, kada je ovaj problem u pitanju efikasno pomaže i muškarcima.

Sportska medicina i kondicija

Sportistkinje koje se oporavljaju od povreda u sportu ili kojima je potrebno kondicioniranje, mogu imati koristi od napretka u sportskoj medicini i prilagođenog sportskog treninga, uključujući funkcionalno testiranje i biomehaničke i izokinetičke procene.

Profesionalno edukovano osoblje fizioterapeuta je obučeno da se bavi specifičnim sportskim zahtevima sportistkinja u bilo kom uzrastu kako bi im pomoglo da dostignu svoj puni potencijal koji će ispoljiti tokom treninga i takmičenja, ali i tokom svakodnevnog funkcionisanja. Ukoliko dođe do povreda, pravim vežbama i elektroterapijom, terapija će ubrzati oporavak i uspešno vraćanje na teren i trening.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *