Recepti narodne medicine protiv neplodnosti

Kad začeće izostane treba da se obratite lekaru, ali mogu da pomognu i narodni lekovi, pa i drevni kineski po kome i orhideja može da pomogne da se rodi beba.

U Srbiji ima oko 150 hiljada bračnih parova bez dece. Razlozi su, naravno, različiti: u 40 % slučajeva neplodna je žena, u istom procentu muškarac, a u 10 % slučajeva problem postoji kod oba partnera. Ostali slučajevi se vode kao neobjašnjeni.

Još su stari Kinezi pomoću orhideja “terali štetne uticaje” i lečili neplodnost. Prema ovom verovanju, orhideja pomaže začeće i garancija je očinstva, jer zbog svoje lepote predstavlja simbol duhovnog savršenstva i čistote. I danas se pomoću lekovitog bilja dozivaju bebe, ali većina ljudi više veruje lekarima.

Neplodnost predstavlja ozbiljan socijalni i medicinski problem. Ako par godina nema začeća, to je signal da kod jednog, a možda i kod oba partnera postoji neki poremećaj. Na ispitivanja treba istovremeno da dođu oboje. Pregledi muškarca su jednostavniji, ide se od prostih ka komplikovanijim metodama ispitivanja.

Poslednjih godina učestalost neplodnosti kod nas je u porastu, i kao posledica povećanja polno
prenosivih bolesti (gonoreja, hlamidija trahomatis, sifilis, trihomonijaza), bolesti male karlice, odloženog rađanja posle 30. godine, smanjene fertilnosti muškarca, slabih ekonomskih uslova ili loše preventive. Dejstvo štetnih agenasa iz spoljne sredine, prisustvo insekticida i pesticida u hrani i vodi, takođe smanjuju natalitet.

neplodnost
Uzroci neplodnosti kod žene:

– anatomske i promene izazvane infekcijom genitalnih organa
– poremećaji ovulacije (izostanak, retke i kasne ovulacije)
– endimetrioza
– policistični jajnici
– mehaničke prepreke
– imunološki uzroci
– psihički faktori – vodeći uzrok neplodnosti su bolesti male karlice, hormonski poremećaji i promene na jajovodima, čak kod dve trećine žena kod nas. Tokom reproduktivnog perioda, bolesti male karlice se javljaju kod 10 %žena, pri čemu najčešće oboljevaju žene mlađe životne dobi od 20 do 25 godina.

Prvi simptomi kada žena treba da se obrati za pomoć su bol u donjem delu trbuha, pojačan vaginalni sekret, vaginalno krvarenje,groznica, gubitak apetita i gađenje, dijagnoza se postavlja ginekološkim i pregledom krvne slike.

Ako je reč o mehaničkom uzroku neplodnosti, radi se operativno lečenje, a ukoliko i posle takvog zahvata ne dođe do trudnoće, par se upućuje na vantelesnu oplodnju. Ovaj postupak se primenjuje kod žena starije životne dobi, i sa teškim stepenom oštećenja jajovoda, kao i kod parova kod kojih je urađeno veštačko ubacivanje semena tri puta, ali bez uspeha. U slučajevima sa teškim poremećajima spermograma muškarca, par se upućuje na metodu mikrohirurške fertilizacije, najčešće direktnim unošenjem spermatozoida u jajnu ćeliju.

Da bi se očuvala generativna sposobnost najvažnije je blagovremeno i efikasno lečenje zapaljenskih procesa, smanjenje broja veštačkih prekida trudnoće, veća upotreba kontracepcije kod adolescentkinja, kao i rana dijagnoza i korekcija svih vrsta poremećaja kod žene i muškarca koje mogu biti uzrok neplodnosti. Prevenciji se mora posvetiti više pažnje. Posebno ishrana treba da bude obogaćena vitaminima i mineralima.

RECEPTI NARODNE MEDICINE

Kako pospešiti ovulaciju

-240 g cvetova hajdučke trave
-60 g cvetova zove
-30 g lista maline
-30 g lista i cveta kantariona
-30 g lista pitome nane
-po 20 g listova i cvetova divlje
nane, stabljike majčine dušice i
idirota.

U 1 litru ključale vode stavite 10 g ove mešavine i kuvajte poklopljeno 1 minut. Hladan čaj procedite u tamnu bocu i dobro začepljeno držite na tamnom mestu. Pijte 3 x dnevno po 1 solju, pre i posle jela.

Kad čaj popijete pre jela, uzmite manju kašiku rafiniranog maslinovog ulja, a posle jela, manju kašiku meda. Nastojte da med bude jednoličan (žalfija, bagrem ili kesten).
Umesto vode pijte lagani čaj od smeše jednakih količina matičnjaka i listova i cvetova hajdučke trave, dnevno, po Vi litre. Pri tom, umotajte u toplo krsta, slabine i ispod stomaka.

ČAJ

Protiv upale jajnika

Usitnite i pomešajte po 20 g cvetova zove, stabljike kilavice, cvetova kamilice, svile od kukuruza i listova matičnjaka.

U 1 litru ključale vode stavite 10 g mešavine i kuvajte poklopljeno 1/2 minuta. Kada se čaj ohladi, procedite i dodajte 6 kašika meda, te promešajte da se istopi. Pijte 3 x dnevno, po 1 solju, pre i posle jela, a preostalu količinu između obroka, umesto vode, s malo svežeg limunovog soka.

BILJE

Neuredna menstruacija

Usitnite i sjedinite po: 40 g cvetova zove, cvetova i listova ženskog kantariona,stabljike hajdučke trave i listova matičnjaka i po 20 g listova kupine i listova i cvetova majčine dušice.

U 1 litru proključale vode stavite 10 g ove mešavine i kuvajte poklopljeno minut na laganoj vatri, kada se čaj ohladi, procedite ga u bocu i pijte dnevno po 1 litar (po solju u jednakim vremenskim razmacima). Po želji zasladite medom.

IZ NARODNE MEDICINE

Uloga minerala i vitamina

Cink je neophodan za proizvodnju testosterona (nizak nivo izaziva neplodnost) Vitamin B6 posebno je značajan za žene, jer pomaže kod podešavanja nivoa progesterona i estrogena (dobri izvori ovog vitamina su jaja, pirinač, izdanci soje, ovas i proizvodi od integralnog zrna)

Vitamini koji pomažu povećanju plodnosti kod žena su i gvožde, folna kiselina (za normalizovanje krvne slike), B12 (za normalizovanje reproduktivne funkcije), koloidno srebro da iščisti organizam kada je hlamidija (zbog preduge upotrebe pilula protiv začeća) uzrok steriliteta i bioflavonoidi (u brokolima, zelenim paprikama, peršunu i citrusnom voću) za razvoj normalne sluznice materice.