Recepti za jela od prokelja – prokelj i zdravlje

Prokelj baš i nije svačije omiljeno povrće, a deca ga naročito ne vole. Međutim, ovaj mali zeleni član porodice kupusnjača (Cruciferae) ima neka iznenađujuća blagotvorna svojstva za zdravlje! Za početak, prokelj ima daleko veći sadržaj proteina od drugog povrća, a kada tome dodate sve vitamine i minerale koje sadrži, imate veoma dobar razlog da prokelj uključite u ishranu. Manite se dečjih noćnih mora zbog prokelja, proverite zašto je dobar za zdravlje i dajte mu još jednu šansu. Možda vam bude drago zbog toga.

Mada je u našoj kuhinji prokelj zaista nepravedno zastupljen, mora se priznati da je ovo povrće jedno od vrlo poželjnih, a koje svakako treba koristiti u ishrani, jer je izuzetno bogato vitaminima. Jela od prokelja su vrlo jednostavna za spremanje, budući da se ovo povrće treba samo blago prokuvati, te od njega mogu da budu spravljene vrlo ukusne salate, ali i variva. Isto tako možete da pripremite i ukusnu čorbu od prokelja, a samim tim što priprema prokelja uopšte nije zahtevna, jela od njega može da sprema apsolutno svaka domaćica.

Brussels sprouts cabbage on old wooden table

Brussels sprouts cabbage on old wooden table

Jela od prokelja

Jela od prokelja imaju vrlo specifičan ukus, a na koji je potrebno svakako da se naviknemo, ali to ne znači da ne treba da ga koristimo u ishrani.

Ukoliko ste zainteresovani za spremanje prokelja, bićete oduševljeni činjenicom da ovo povrće ne iziskuje nikakvu naročitu pripremu, jer se obično samo kratko bari. U principu, duže kuvanje prokelja nije poželjno, jer se na taj način gube mnogobrojni vitamini koje ovo povrće sadrži, pa je iz tog razloga potrebno samo blago izblanširati sveže povrće.

Kako spremiti prokelj

Ukoliko želite da saznate kako se kuva prokelj, najvažnije je da znate da se ovo povrće uopšte ne kuva, tako da je i odgovor na pitanje kako spremiti prokelj zapravo izuzetno jednostavan. U suštini, potrebno je samo pustiti određenu količinu vode da proključa, a koju obavezno morate i da posolite, te zatim da u nju ubacite oprano povrće. A nakon što prođe bukvalno par minuta, prokelj se smatra skuvanim, pa iz tog razloga vrlo često navodimo i da kada je u pitanju prokelj, priprema je vrlo jednostavna.

Podrazumeva se da svako kome ne odgovara krckav ukus ovog povrća, budući da je ono takvo ako se priprema na taj način, onda možete i da ga pustite nešto duže da se kuva, ali to definitivno nije preporučljivo, a najpre zato što se na taj način u gube mnogobrojni vitamini.

Prokelj recepti

Čak i ako niste imali prilike da do sada probate da kuvate prokelj, recepti koji se mogu naći na internetu će vas sasvim sigurno oduševiti, a najpre zato što se ovo povrće vrlo lako sprema, tako da ne morate uopšte brinuti kako skuvati prokelj, jer on ne iziskuje nikakvu posebnu pripremu.

Najčešće se sprema prokelj salata, a koja je ujedno i najjednostavnija za pripremu. Tada je potrebno da određenu količinu povrća obarite na način koji je prethodno opisan, odnosno da ga operete, a zatim ubacite u ključalu vodu, a koju je potrebno da posolite i ostavite par minuta da kuva. Obično se prokelj salata priprema baš od tako spremljenog povrća, ali ima i onih ljudi kojima je draže da ovo povrće bude mekše, pa tada mogu da ga puste da se kuva neko vreme, dok potpuno ne omekša. Mada je rizik takve pripreme veliki, budući da prokelj koji se na taj način sprema može da postane gnjecav, pa onda i prokelj salata neće biti ukusna. Nakon što ga obarite na opisan način, trebalo bi da ga pustite da se ocedi, a da u međuvremenu iseckate na sitno beli luk, te da pripremite preliv od sirćeta i ulja, a u koji ćete dodati vrlo malo i vode, po potrebi. Zatim jednostavno prelite njime pripremljen i prohlađen prokelj, pa dodajte beli luk i po ukusu posolite. Obično se preporučuje da prokelj salata bude služena hladna, jer je tako još ukusnija, a ona u frižideru može da se održi nekoliko dana.

Jednostavan recept za prokelj

Budući da smo svi vrlo često u gužvi, to ne čudi zašto se i traži jednostavan recept za prokelj, pa vam tako nudimo da varivo od prokelja pripremite na najbrži mogući način, a da ujedno bude i vrlo ukusno.

Potrebno je u ovom slučaju da povrće kuvate nešto duže, nego kao kada pripremate prokelj salatu. Pošto ga budete obarili, možete i da ga iseckate na polovine ili četvrtine, a zatim i da dodate po potrebi sitno seckanu šargarepu i krompir. Nakon što sve zajedno obarite, imate mogućnost ili da dodate blagu zapršku ili da jednostavno dodate svež paradajz ili sok od tog povrća, te da začinite i služite uz određenu vrstu mesa.

Prokelj – 10 divnih osobina korisnih za zdravlje

1. Prokelj štiti DNK

Naš spisak dobrobiti prokelja, počinje zaštitom DNK. Tokom skorašnjih ispitivanja je otkriveno da neka jedinjenja koja se nalaze u prokelju, mogu da poboljšaju stabilnost naše DNK. Ta jedinjenja blokiraju štetno delovanje enzima koji se zovu sulfotransferaze, a koji mogu da poremete stabilnost DNK u belim krvnim zrncima.

2. Prokelj čuva kardiovaskularni sistem

Još jedna dobrobit prokelja je ta da on ima sposobnost da kontroliše upalu i čak popravi štetu koja je naneta krvnim sudovima. Ovo se događa zahvaljujući jedinjenju iz grupe izoticijanata koje se zove sulforafan. Ovo jedinjenje nastaje transformacijom glukorafanina usled dejstva enzima mirozinaze. Glukorafanin sa nalazi u prokelju i može da doprinese sprečavanju infarkta.

3. Prokelj je zdrav izvor vlakana

Hranljiva vlakna su nam potrebna zbog regulisanja varenja i zaštite zdravlja debelog creva. Prokelj je dobar izvor vlakana – u 100g sadrži 4g vlakana, što čini 15% dnevno preporučene količine za žene.

4. Prokelj sadrži kompletnu količinu vitamina K koja nam je potrebna

Prokelj ima izuzetno visok sadržaja vitamina K koji nam je potreban zbog zdravlja kostiju i sprečavanja kalcifikacija u organizmu. Jedna šolja prokelja sadrži dva puta više vitamina K od minimalne dnevno preporučene količine.

5. Prokelj pomaže detoksikaciju organizma

U dobrobiti prokelja spada i detoksikacija organizma. Enzimski sistemi u ćelijama organizma koriste jedinjenja koja se zovu glukozinolati, a koja učestvuju u procesu detoksikacije. Glukozinolati u prokelju aktiviraju proces detoksikacije i pomažu organizmu da se očisti od neželjenih kancerogenih supstanci.

6. Prokelj sadrži visok nivo antioksidanata

Prokelj sadrži flavonoide kempferol, kvercetin i izorhamnetin, kao i čitav niz vitamina (A, C, K, B6) i minerala (uključujući i selen). Svi oni štite naš organizam od efekata oksidativnog stresa na ćelijskom nivou.

7. Prokelj ima antiupalno dejstvo

Konzumiranje prokelja nam pomaže da se zaštitimo od razvoja hroničnih upala u organizmu. Ovo povrće je bogato glukozinolatom koji reguliše upalni/antiupalni sistem organizma i sprečava neželjenu upalu.

8. Prokelj je bogat izvor vitamina C

Još jedna od dobrobiti prokelja i ta da je bogat izvor vitamina C. 100g prokelja sadrži više od 100% dnevno potrebne količine vitamina C. Ovo majušno povrće sadrži daleko više vitamine C nego pomorandže! Vitamin C ima više važnih uloga u organizmu, uključujući i održavanje zdravog imunog sistema i suzbijanje visokog krvnog pritiska.

9. Prokelj snižava nivo holesterola

Još jedno zdravo svojstvo prokelja je njegova sposobnost da normalizuje nivo holesterola. Zbog visokog sadržaja vlakana (više od 15% dnevno dozvoljene količine), prokelj je dobar za snižavanje nivoa holesterola. Vlakna, koja se nalaze u ovom povrću, vezuju se za žučne kiseline i olakšavaju organizmu da ih odstrani iz sistema za varenje.

10. Prokelj je odličan izvor mnogih vitamina, nutrijenata i minerala

Jedna porcija prokelja će vam obezbediti zadivljujuću količinu hranljivih materija. Dobićete više od 100% dnevno potrebnih količina vitamina K, vitamina C, vitamina B, kao i drugih vitamina i minerala, kao što su gvožđe, cink, kalcijum, magnezijum, kalijum i fosfor.