kasa-zdrav-dorucak

Recepti za zdrav i brzi doručak

Photo by Margarita Zueva on Unsplash

Doručak nije samo obrok, već i način na koji se započinje novi dan, stoga je naročito važno da sastojci budu pažljivo birani, lagani i pre svega zdravi. Ako usled odlaganja alarma, žurbe i kašnjenja imate želju da ujutro što pre pripremite obrok, ovaj članak je upravo za vas. U narednim redovima teksta čekaju vas recepti za zdrav i brzi doručak koje možete da isprobate već sutra.

Zdrav doručak jednako je zdrav život

Nivo šećera u krvi koji je potreban za neometan rad mišića i mozga je obično nizak nakon buđenja, a doručak upravo pomaže da se taj nivo „napuni”. Pored toga, zdrav doručak omogućava unos vitamina, minerala i ostalih nutrijenata koji su potrebni ljudskom organizmu. S tim u vezi, ukoliko izbegavate doručak, velika je verovatnoća da ćete se tokom dana osećati pomalo umorno i bezvoljno. Brojne naučne studije ukazuju da pažljivo birani jutarnji obrok utiče na poboljšanje mentalnog zdravlja, što uključuje bolju koncentraciju, pamćenje i fokusiranost. Naučnici takođe zdrav doručak povezuju i sa nižim nivoom „lošeg“ LDL holesterola, manjom šansom za dobijanje dijabetesa i srčanih oboljenja i umerenom telesnom masom.

Posna hrana – spoj zdravog, brzog i ukusnog

Bez obzira na to da li se vaše uzdržavanje od mrsne hrane tiče isključivo zdravstvenih benefita, ili pak postite iz duhovnih i verskih razloga, činjenica je da posna hrana predstavlja savršen način da započnete novi dan. Ukoliko se pridržavate strožijeg posta i postite na vodi, preporuka nutricionista jeste da se obroci zasnivaju na voćnim i povrćnim salatama, mahunarkama i prirodno ceđenim sokovima. Ako imate snažnu ringlu gde čak i više decilitara vode provri veoma brzo, predlažemo da pripremite i tradicionalni kačamak. Još jedna od opcija za lagani i brzi posni doručak može biti i premazivanje prethodno pripremljenih namaza u blenderu na hleb bez kvasca, ili konzumacija tunjevine ili sardina (ukoliko postite na ulju).

Mnoštvo ljudi povezuje post sa izgladnjivanjem i nasilnim gubljenjem kilograma. Imajući u vidu da su mnogi posni proizvodi, a posebno riblji,  naročito nutritivno bogati, ovakav stav je i te kako pogrešan. Tačno je da se pridrižavanjem posnog režima ishrane može uticati na smanjenje telesne mase, ali post ni u kom slučaju ne treba povezivati sa nezdravim mršavljenjem.

Zdrav i brzi doručak – ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice su sjajan izvor vlakana i proteina, te verovatno najpopularniji brzi doručak na svetu. Osim što su savršen izbor za lagani doručak, ovsene pahuljice lako mogu da postanu i zdrava školska užina ili obrok između treninga. Osnovni recept je svima dobro poznat, a pored toga što omiljenu gotovu kašu možete da pronađete u svim marketima ili prodavnicama zdrave hrane, vrlo lako je možete napraviti i kod kuće. Primera radi, ukoliko najviše volite čokoladnu kašu, za pripremu će biti potrebno da kupite čokoladu za kuvanje i ovsene pahuljice na meru te sve stavite u blender. Sa 200 do 300 grama izmiksanih proizvoda obezbedićete nekoliko obroka po ceni gotove kaše i najbitnije od svega – bićete svesni svih sastojaka. Evo još nekoliko kombinacija koje možete da isprobate:

  • Hranljivo i ukusno – Probiotski jogurt, orašasti plodovi po želji (ili miks) banana, seckane urme i pahuljice.
  • Za visok unos vlakana i proteina preporučujemo koštunjavo suvo voće, miks pahuljica na bazi žitarica, mleko i merica proteinskog suplementa.
  • Proteinska bomba – Grčki jogurt, kikiriki puter, cimet, omiljeni orašasti plodovi i podrazumvane osvene pahuljice.

sejk

Photo by Bradley Gossett on Unsplash

Šejkovi – zdrav i brzi doručak, treninzi i mršavljenje

Zbog brze pripreme, visoke nutritivne vrednosti te benefita koje ostavljaju na organizam čoveka, šejkovi predstavljaju savršen obrok za početak dana. Premda ih najčešće koriste sportisti koji žele da nabace mišićnu masu, ovaj napitak se kombinovanjem određenih namirnica može koristiti i za mršavljenje ili čišćenje digestivnog trakta. Za pripremu se podrazumeva da imate blender u dobrom stanju, te nekoliko namirnica koje mahom svako domaćinstvo ima u frižideru. Za zdrav i visoko proteinski doručak, preporučujemo šejk od banane, orašastih plodova, kikiriki putera, proteina u prahu, keksa i podrazumevanog mleka, ali je svakako na vama da pronađete svoju idealnu kombinaciju. Pored navedenih, u vaš brzi jutarnji napitak možete da ubacite i omiljeno voće, čokoladu, sladoled žitarice ili prethodno navedene ovsene pahuljice.

Odabir namirnica za pripremu doručka mora biti pažljiv i planiran, a mi smo u želji da vam pomognemo, predstavili listu najpopularnijih zdravih kombinacija. Nadamo se da će naši saveti biti od pomoći! Prijatno!