Regeneracija jetre ishranom i surutkom

Jetra je jedini organ sa kapsulom koji ima neverovatnu mogućnost da se regeneriše! Jetra se regeneriše ili nakon hirurškog uklanjanja ili nakon povrede nastale nekom hemikalijom, a da bi do samog procesa regeneracije došlo, potrebno je objasniti pacijentu da regeneracija jetre u mnogome zavisi od ponašanja pacijenata i stila života kome je priklonjen: stroga dijeta i režim uklanjanja štetnih namirnica iz upotrebe čini proces regeneracije uspešnim, oporavlja jetru i omogućava joj da nesmetano obavlja svoju funkciju u metabolizmu.

Jetra je najveći organ u trbuhu, nalazi se sa desne strane tela, a njen položaj ispod dijafragme pomaže jetri da bude u stalnom kontaktu sa drugim organima preko niza krvnih sudova i živčanih spletova.Težina prosečne jetre iznosi 1 kilogram do 3 kilograma.

Osnovna funkcija jetre da detoksikuje organizam i da proizvodi žuč koja pomaže pri varenju hrane. Pored ovih uloga, jetra ima ulogu i u normalnom skladištenju određenih vitamina, minerala, šećera, masti i u kontrolisanju stvaranja i izlučivanja holesterola iz krvi. Kako ima i neutrališuću ulogu, deluje na alkohol i uklanjanje bakterija iz krvi. Ukoliko je jetra oštećena, zdrava, pravilno balansirana dijeta može pomoći u regeneraciji ćelija jetre.

Najčešći uzročnik oboljenja jetre jeste hronična upotreba alkohola. Alkohol nepovoljno deluje na ćelije jetre koje bivaju uništavane, a sama jetra počinje da se ožiljava i dolazi do ciroze jetre koja ima brojne posledice, jako se teško leči i u velikom broju slučajeva vodi ka razvoju tumora jetre i smrti.masna jetra simptomi

Koliko traje regeneracija jetre?

Trajanje same regeneracije zavisi od stepena oštećenja jetre. Što je jetra više oštećena – proces regeneracije će biti duži, a prosečan proces regeneracije jetre traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci (prosečno oko 30 dana).

Proces zavisi i od toga da li su se na jetri formirali ožiljci, koji su pokazatelji ciroze jetre – tada je regeneracija onemogućena.

Regeneracija jetre prirodnim putem

Balansirana dijeta i dovoljan unos namirnica koje povoljno utiču na zdravlje jetre i izbacivanje namirnica koje pospešuju lošu kliničku sliku i ishod su osnovni principi na kojima počiva uspešan proces regeneracije jetre. Izbegavanje alkohola i cigareta jesu najvažniji putevi ka uspešnom regeneraciji jetre. Preporučuje se i fizička aktivnost ( lagana šetnja ili brzo hodanje ), konzumiranje lekovitih čajeva, a metode prirodne medicine u vidu aromaterapije i homeopatije su dali uspešan doprinos u procesu regenerisanja jetre.

Prirodni lekovi za regeneraciju jetre

Formiranje zdrave dijete će svakako doprineti zdravlju Vaše jetre, a ukoliko je jetra oštećena, vitamini i minerali iz određenih namirnica će osigurati da se jetra regeneriše i izleči.

 1. Limun – da biste pospešili proces regeneracije jetre, napravite limunadu od 4 limuna u 1 litar mlake vode – kombinovano dejstvo vitamina C i mlake vode povoljnog dejstva, omogućiće da se proces regeneracije jetre vremenski skrati i poboljša
 2. Artičoke – one su bogate kiselinama koje su odličan pomagač u lečenju jetre. Pored regenerisanja, artičoke imaju ulogu u stimulisanju lučenja žuči. Konzumiranjem celih artičoki štiti tkivo jetre od neželjenih dejstva alkohola i drugih toksina.
 3. Cvekla – cvekla sadrži supstancu betacijanin koja stimuliše osposobljavanje jetre za obavljanje osnovnih funkcija. Osim toga što povoljno utiče na jetru, cvekla utiče i na prečišćavanje krvi.
 4. Brokoli, spanać i karfiol – puni su hlorofila koji čuva zdravlje jetre i pomaže pri njenoj regeneraciji nakon oštećenja.
 5. Beli luk – pozitivno utiče na regeneraciju jetre i sprečava akululaciju teških metala i složenih masti u jetrinom tkivu.
 6. Čaj od đumbira, čaj od korena maslačka, čaj od sikavice, zeleni čaj, crni čaj, čaj od slatkog korena, čaj od nane, čaj od žalfije – svi su bogati vitaminima koji utiču na regeneraciju  jetre.
 7. Maslačak – koji, pored značajne uloge u regeneraciji jetre, pomaže i kod hepatitisa, upale jetre, i oštećenja žučne kese (možete ga dodavati u salatu ili čaj)

Regeneracija jetre i ishrana

Da biste uspešno sproveli proces regeneracije oštećene jetre, potrebno je:

 •  ukloniti iz ishrane beli hleb
 •  izbacite svinjsko meso i ostala mesa bogata mastima, a ubacite više piletine i ćuretine
 •  jedite sirovo povrće, a posebnu pažnju obratite na to da na Vašem stolu uvek budu brokoli i zelena salata
 •  dva puta nedeljno jedite ribu i morske plodove, ove namirnice su bogate taurinom, aminokiselinom koja pospešuje renegeraciju jetre
 •  napravite sok od svežeg voća – šargarepe, krastavca i cvekle – ovaj sok se konzumira na prazan stomak oko 2 nedelje
 •  u jelovnik ubacite artičoke
 •  majoran, timijan i kleka su začine koje bi svakako trebalo imati u kuhinji – ovi začini su odlični antioksidansi i povoljno utiču na zdravlje jetre
 •  od ostalih namirnica slobodno koristite jabuke, praziluk, grejpfrut, avokado, orahe, borovnice, jogurt, brusnice, mlade sireve, maslačak, sladić, tinkturu od belog sleza, lincuru i čičkovo mleko
 •  svoju jetru obezbedite izvorima blagotvorne alfalipoične kiseline: u ishranu ubacite spanać, pirinač i paradajz
 •  prilikom termičke obrade hrane, uvek koristite hladno ceđeno ulje, kao što je maslinovo i bundevino ulje

Surutka za regeneraciju jetre

Sve veća upotreba surutke polako postavlja ovu blagotvornu tečnost na pijadestal zdravlja! Surutka je bogata silimarinom – supstancom koja čini čuda u regenerisanju jetre – i procenjuje se da ima oko 10 puta jače dejstvo od, npr., vitamina E!

Surutku konzumirajte oko 20 dana, pre spavanja.

Surutka je dobra za regeneraciju jetre ali i za opšte zdravlje organizma: sadrži vitamine B2, B6, B12, C, K, bogata je magnezijumom, kalijumom i kalcijumom.

Šta šteti zdravlju jetre?

Etil alkohol – čak i mala količina alkohola ugrožava vitalno stanje jetre i onemogučava oporavak oštećenih funkcija jetre. Takođe doprinosi i nakupljanju masti u jetri koje posledično može da dovede do zapaljenja i ciroze jetre.

Hormoni i lekovi protiv bolova – treba ih konzumirati umereno i isključivo pod nadzorom lekara, konstantnom upotrebom dolazi do neželjenih efekata, a jetra je prvi organ koji je “na meti” mnogih antibiotika i ostalih lekova.

Pržena hrana, čipsevi, grickalice, brza hrana – jako narušavaju zdravlje jetre! Usled dodavanja veštačkih sastojaka, jetra nije u stanju da uspešno obavlja svoj metabolizam, dolazi do nakupljanja masnih kapljica koje dovode do ozbiljnijih oštećenja jetre.

Laboratorijskim analizama je moguće utvrditi smanjen broj jetrinih enzima. To je prvi znak da je jetra oštećena! Sa regeneracijom obolele jetre bi se trebalo krenuti što pre, a uvođenjem režima ishrane i ponašanja koje isključuju štetne uzročnike, poboljšava se prognoza izlečenja i kvalitet života pacijenata.

[icegram campaigns=”9054″]